Πάνω από 70.000 χρήστες έχουν ήδη ζητήσει να διαγραφούν από τη Google.
Μέχρι σήμερα πάνω από 276.000 ιστοσελίδες έχουν μπει στο στόχαστρο των χρηστών που ζητούν να διαγραφούν από τη μηχανή αναζήτησης.
Οι χρήστες αξιοποιούν την απόφαση του δικαστηρίου που απαίτησε από την εταιρεία να σβήνει τα αποτελέσματα που δεν αρέσουν στους χρήστες επειδή είναι “απαρχαιωμένα, άσχετα ή ανακριβή”.
Αυτό επιτρέπει σε διάφορους χρήστες να “καθαρίσουν” το ιστορικό τους από διάφορες πληροφορίες που τους βαραίνουν.
Μέχρι σήμερα, μέσα σε ένα μόλις μήνα, έχουν σβηστεί περίπου 1.000 link την ημέρα και ο κάθε χρήστης ζητάει να σβηστούν κατά μέσο όρο 3.8 ιστοσελίδες που τον αφορούν.
Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να απαιτήσει τη διαγραφή δεδομένων.
Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν γίνει στη Γαλλία (περίπου 14.100) και ακολουθούν η Γερμανία (12.700) και η Βρετανία (8.500).
Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό από τις 70.000 αιτήσεις διαγραφής έχει ήδη ικανοποιηθεί.
Το αίτημα των χρηστών πολλές φορές δεν βρίσκει σύμφωνους και τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας ή τον συντάκτη του άρθρου.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με άρθρο του BBC το οποίο αναφερόταν στον πρώην πρόεδρο της επενδυτικής εταιρείας Merrill Lynch που εξαφανίστηκε από τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του μέσου.
Την ευκαιρία αξιοποιούν και χρήστες για να σβήσουν πληροφορίες για σκάνδαλα ή άλλες πληροφορίες.
Για παράδειγμα μεταξύ των άρθρων που «εξαφανίστηκαν» περιλαμβάνονται ειδήσεις για ένα σκάνδαλο με διαιτητή στο βρετανικό πρωτάθλημα, για ένα ζευγάρι που πιάστηκε να κάνει σεξ σε τρένο και για έναν μουσουλμάνο που κατηγόρησε την αεροπορική εταιρεία Cathay Pacific ότι δεν τον προσέλαβε λόγω του ονόματός του.
Πηγή: onairnews.gr/aitoloakarnanianet