16 Απριλίου 2014

Λαμπροκουλούρες. Κουλούρες της Λαμπρής.


Η συνταγή αυτή έκανε ταξίδι από το βάθος του χρόνου για να έρθει να σας συναντήσει! 



Υλικά γιά μία δόση(για 4 μεγάλα και δύο σαλιγκαράκια μικρά)
1 κιλό αλέυρι
60 γρ. μαγιά νωπή
500 ml γάλα χλιαρό
ξύσμα από ένα λεμόνι (τριμμένο πολύ λεπτό )
(Εγώ προσωπικά δεν το βάζω…..αφού το έχει όμως η συνταγή σας το αναφέρω,η μαμά μου το έβαζε)
1 κουταλιά σ μαχλέπι
250 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλιά σ κοπανισμένη μαστίχα
4 αυγά
125 γρ. βούτυρο λιωμένο ζεστό(όχι καυτό)
1 αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι για να τα αλείψουμε
αμύγδαλα τριμμένα
σουσάμι (αν θέλετε)
Προζύμι
Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι βάζοντας 100 μλ γάλα και 80 γρ. αλεύρι και τη μαγιά μας, σε μία λεκανίτσα ανακατεύοντας έτσι ώστε να γίνει ένας χυλός. Το σκεπάζουμε με μία ζελατίνα και το αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί μέχρι να βγάλει φουσκαλίτσες.
Βάλτε το σε ζεστό μέρος και υγρό .Το καλύτερο είναι να έχετε προθερμάνει το φούρνο για λίγο και να το βάλετε εκεί μέσα ,αφού τον έχετε σβήσει φυσικά, μαζί με ένα μπολάκι νερό (για υγρασία).
Ο φούρνος πρέπει να είναι απλά ζεστός και όχι καυτός. Παλιά το σκέπαζαν με μία κουβέρτα. (Αυτό έκανε η δική μου η γιαγιά και πιστέψτε με ήταν το καλύτερο!)
Ζύμωμα
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε στο μίξερ κι ανακατεύουμε με τη ζάχαρη,το ξύσμα, τ’ αυγά και το γάλα.
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα (με το γάντζο του μίξερ καλύτερα)  προσθέτουμε το προζύμι που είναι έτοιμο πια, μαζί με τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι σε τούφες. Αν έχετε μικρό μίξερ και δεν ζυμώνει καλά (χωρίστε το μείγμα και ζυμώστε το μισό μισό ) ή ακόμα καλύτερα, σταματήστε το μιξεράκι σας, βάλτε το μείγμα σε μεγάλη λεκάνη και ζυμώστε το στη συνέχεια με το χέρι.
Ζυμώνουμε πάντα απ’ έξω προς τα μέσα σαν να ανακατεύουμε τη ζύμη. Τραβώντας τη λες και προσπαθούμε να τη ξεχειλώσουμε (έχει μεγάλη σημασία το ζύμωμα).
sintagi gia tsourekiaΗ ζύμη θα σας κολλάει στην αρχή αλλά μετά όταν θα τη τσιμπάτε με τα δάχτυλά σας δεν θα σας κολλάει.
Αφού τελειώσετε με το ζύμωμα, σκεπάστε τη λεκάνη σας με ζελατίνη (για να μην σας χυθεί έξω όταν φουσκώσει) και σκεπάστε με μία κουβερτούλα και βάλτε τη σε ελαφρώς ζεστό φούρνο για 3 ώρες μέχρι να φουσκώσει.
Θα είναι έτοιμη όταν την πιέζετε με το δάχτυλο σαν να προσπαθείτε να την τρυπήσετε. Το ζυμάρι μας λοιπόν φούσκωσε όσο παίρνει κι άρα είναι έτοιμο!
Πλάθουμε
Ξεκινάμε τώρα το πλάσιμο και το πλέξιμο των τσουρεκιών μας. Θέλει προσοχή και δεξιοτεχνία γιατί η ζύμη μας είναι απαλή σα βελουδένια. Γι αυτό τη ραντίζουμε με αλεύρι για να πλέκεται σωστά.
Κόβουμε τη μισή ζύμη και πλάθουμε κομματάκια σε μπαστουνάκια μακρουλά κι ίσα μεταξύ τους ,για να γίνουν τα τσουρέκια μας πλεξούδες , ομοιόμορφα.
Η ζύμη είναι μαλακή κι υγρή (για να γίνουν αφράτα) και μάλλον κολλάει στον πάγκο μας. Ραντίσουμε τα μπαστουνάκια με λίγο αλευράκι για να μπορούμε να τα πλέξουμε σε κοτσίδες. Όταν τα πλέξουμε τα τοποθετούμε σε
λαδόκολλα, μέσα σε ταψάκι.sintagi gia tsourekia
Φουρνίζουμε
Προθερμάνετε το φούρνο σας σε 200 βαθμούς και αλείψτε με το αυγό , τα τσουρέκια που θα βάλετε μέσα. Αν θέλετε βάλτε και  αμυγδαλόψυχα σε σχεδιάκια. Καλύτερα πάνω στις κούρμπες που σχηματίζονται!
Τα υπόλοιπα, τ’ αλείφετε αργότερα, την ώρα που πρόκειται κι αυτά να μπουν στο φούρνο. Αλείψτε προσεκτικά να μη σπάσετε την κρούστα γιατί μετά θα καθίσει και δεν θα πετύχει στο φούσκωμα.
Η μαμά μου τα έψηνε στις αντιστάσεις, πάνω κάτω,στους 200 βαθμούς. Στη δεύτερη σκάλα από κάτω, για 15 λεπτά τα μεγάλα και για 10 λεπτά τα μικρά.(Μάλιστα καθόταν από πάνω και τα κοίταζε μη τυχόν και της καούν)
ΠΡΟΣΟΧΗ! Έτσι τα έφτιαχνε αφράτα και δεν στέγνωναν τη δεύτερη ημέρα όπως συμβαίνει συνήθως κι αυτό ήταν η μεγάλη της επιτυχία!
Κάποιες φορές ένα από όλα το έκανε γεμιστό με μερέντα και το έπλαθε στρογγυλό σαν σαλιγκάρι. Ήταν το νοστιμότερο θυμάμαι!!! Εγώ ρίχνω χρωματιστή τρουφίτσα επάνω γιατί αρέσει πολύ στον εγγονό μου! Μάλιστα φέτος τα στόλισε ο ίδιος γιά να με “βοσχήσει” ….έτσι μου είπε!!!
sintagi gia tsourekiaΚαλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία και αγάπη! Καλή Ανάσταση!!!!!!!!!”

Πηγή: geuseiszois.bogspot.gr





Μ.ΜΑΝΕΤΑ
(marilena.mane@gmail.com)