24 Φεβρουαρίου 2017

Εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου η απευθείας εξαγορά των αγροτεμαχίων που γίνεται η ιπποδρομία στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου.

πηγή: http://www.aixmi-news.gr/mesologi/mesologgi/124-mesologgi/56251-tha-agorastoyn-ta-xorafia-gia-tis-ippodromies-tou-agiou-georgiou.html

Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση, όπου το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει την αγορά των τμημάτων που φιλοξενούν τις πολύ γνωστές ιπποδρομίες του Αγίου Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες άφηναν ελεύθερο το χώρο για το συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο κάποια στιγμή αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους με αποτέλεσμα να μην  μπορεί να γίνει η ιπποδρομία. Έτσι ο δήμος ήρθε σε επαφή μαζί τους και συμφώνησαν για την πώληση των αγροτεμαχίων. Στην εν λόγω συνεδρίαση ήταν παρών και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Γεωργίου, Ηρακλής Διαμαντόπουλος, ο οποίος ψήφισε θετικά καθώς η διατήρηση του εθίμου στο χωριό του είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων, το οποίο στηρίζει και ο ίδιος.

Ωστόσο για να ισχύουν οι ενέργειες του δήμου απαιτείται η έγκριση από τα 2/3 των δημοτικών συμβούλων, που τελικά  εξασφαλίστηκε, καθώς ψήφισαν θετικά οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας Δ. Μακρής, Κ. Αντωνίου και Θ. Μαργαρίτης ενώ καταψήφισαν οι: Π. Παπαδόπουλος και Δ. Κοκοτός που ισχυρίστηκαν ότι ουσιαστικά η αγορά αυτή αποτελεί σπατάλη την ίδια ώρα που ο δήμος έχει άλλες προτεραιότητες και ο Γ. Γυφτογιάννης. Από την αρχή της συνεδρίασης απουσίαζαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης: Γ. Τέγας, Π. Σαλαγιάννης, Ν. Μουρκούσης και Κ. Δαουτίδης, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν οι: Π. Κατσούλης, Π. Καρατσόλης και Σ. Βασιλείου που φυσικά δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία αυτού του θέματος.
Να σημειωθεί επίσης ότι συστάθηκε και μια επιτροπή που αποτελείται από δυο αιρετούς και έναν μηχανικό του δήμου, προκειμένου να εκτιμήσουν την αξία των αγροτεμαχίων βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι η εφορία κλπ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία θα οριστεί και η αποζημίωση που θα πάρουν οι ιδιοκτήτες.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Το Δελτίο Τύπου του δήμου:
Με απόφασή του κατά την χθεσινή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκου Καραπάνου για εξαγορά αγροτεμαχίων στην τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου, με σκοπό την διεξαγωγή των   ιπποδρομιών που πραγματοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο του χαρακτηριστικού τοπικού εθίμου.
Όπως σημειώνει ο Ν. Καραπάνος, πέρα από το γεγονός της διατήρησης των τοπικών εθίμων, η διασφάλιση του χώρου και η αντίστοιχη διαμόρφωσή του, είναι απαραίτητη επίσης  για λόγους ασφάλειας, τόσο των συμμετεχόντων στις τοπικές ιπποδρομίες όσο και των θεατών. Άλλωστε, η χωροθέτηση κατάλληλης έκτασης υπήρξε επιδίωξη παλαιότερων δημοτικών αρχών, κατόπιν έντονης επιθυμίας τοπικών συλλόγων αλλά και των κατοίκων.
Η επιλογή του χώρου, θα γίνει μετά από εισήγηση επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από υπηρεσιακούς και αιρετούς εκπροσώπους, ενώ σχετική ανακοίνωση για το θέμα  εξέδωσε σήμερα και η Τοπική Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.