26 Αυγούστου 2016

Τα Μυστικά της Επιτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις- Φιλόλογος Κιτσάκη Παρασκευή

 Σήμερα, ανακοινώθηκαν οι Βάσεις Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες. Ποια είναι όμως τα μυστικά αυτής της επιτυχίας;
    Καταρχάς, η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας της γνώσης καθορίζει την πρόοδο του μαθητή. Οι μαθητές που αναζητούν τη γνώση από μικρή ηλικία και αδιαφορούν για τη βαθμοθηρία αναπτύσσουν το γνωστικό τους υπόβαθρο και κατακτούν κατάλληλες μεθόδους μελέτης, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις οποιουδήποτε μαθήματος. Αυτοί οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η κατάκτηση της γνώσης δεν είναι απλή υπόθεση και γι' αυτό χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και συστηματική μελέτη. 
    Επιπλέον, η αυτογνωσία είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας. Αυτογνωσία σημαίνει ότι ο μαθητής γνωρίζει αυτό το οποίο του αρέσει να μαθαίνει και θα ήθελε να σπουδάσει. Συνεπώς, αυτός ο μαθητής μπορεί να θέσει ένα στόχο και να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Φυσικά, επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, όταν δεν χαρακτηρίζεται εύκολος ή δύσκολος ούτε επηρεάζεται από προκαταλήψεις και στερεότυπα, αλλά όταν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του μαθητή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο μαθητής που έχει ένα στόχο δεν πτοείται από κάποια αποτυχία που μπορεί να έχει ή δεν συμβιβάζεται με κάτι άλλο. Αντίθετα κινητοποιείται, για να δουλέψει περισσότερο και να εκπληρώσει το στόχο του.
    Επομένως, τα μυστικά  της επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι η αγάπη για τη γνώση, η συστηματική μελέτη, η αυτογνωσία και ο στόχος.