14 Νοεμβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΘΟΛΑ; [Ζούκας Γιώργος, χειρουργός Οφθαλμίατρος]

ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΘΟΛΑ;

Σε ποιές αιτίες μπορεί να οφείλεται η θόλωση της όρασης,και πώς γίνεται η σωστή διάγνωση.

Γράφει ο : 
Ζούκας Γιώργος,
χειρουργός Οφθαλμίατρος,
απόφοιτος τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

στο katochi News


Η θόλωση της όρασης αποτελεί ένα από τα πιο συχνά οφθαλμολογικά συμπτώματα,και τα αίτιά της είναι συνήθως απλά και αθώα,σε κάποιες ωστόσο περιπτώσεις ενδέχεται να υποδηλώνουν και κάτι πολύ σημαντικό.
Μια από τις πιο απλές αιτίες που τα μάτια μας θολώνουν είναι η λεγόμενη Ξηροφθαλμία.Η ξηροφθαλμία είναι μια εξαιρετικά συχνή κατάσταση,η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή στη στιβάδα των δακρύων που φυσιολογικά ενυδατώνουν την εξωτερική επιφάνεια των ματιών.Προκαλεί ενοχλήματα όπως κουρασμένα μάτια με αίσθημα ξηρότητας,ξένου σώματος("άμμου"),καύσου("κάψιμο"στα μάτια),ευαισθησία στο φως,υπερβολική παραγωγή δακρύων σαν αντίδραση στο φως,κ.ά.Επίσης,μπορεί να προκαλέσει θολή όραση,ιδιαίτερα μετά από έκθεση σε παράγοντες όπως άνεμο,σκόνη,καπνό,ατμούς κλπ.Η θόλωση αυτή είναι παροδική και συνήθως αντιμετωπίζεται επιτυχημένα με τα κατάλληλα τεχνητά δάκρυα.

Άλλη καλοήθης αιτία θολερότητας είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα,ιδιαίτερα κατά τους μήνες της άνοιξης.Χαρακτηρίζεται από κνησμό(φαγούρα),που δημιουργεί την ανάγκη τριψίματος των βλεφάρων,και συνήθως συνοδεύεται και από δακρύρροια και ρινόρροια(τρέχουν τα μάτια και η μύτη).Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων,ο οφθαλμίατρος χορηγεί την κατάλληλη αγωγή.

Θόλωση στην όραση μπορούν να προκαλέσουν και τα διάφορα είδη τραυματισμών του οφθαλμού,κατά την εργασία ή στο σπίτι ή σε κάποιο σπορ.Σε πολλές περιπτώσεις οι συνέπειες του τραύματος είναι ήπιες,και η θολερότητα παροδική,ωστόσο υπάρχει και η πιθανότητα σημαντικότερων επιπλοκών,όπως είναι η αιμορραγία μέσα στο μάτι ή το χημικό έγκαυμα της επιφάνειας του οφθαλμού από κάποιο υγρό,οπότε χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση από τον οφθαλμίατρο,ή ακόμα και νοσηλεία.

Φυσικά,θόλωση στην όραση μπορεί να δημιουργήσει ένα διαθλαστικό σφάλμα,όπως η μυωπία,η υπερμετρωπία,ο αστιγματισμός,η πρεσβυωπία.Η διάγνωσή τους γίνεται μετά από ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση,και οι επιλογές αντιμετώπισης είναι τα γυαλιά,οι φακοί επαφής,ή ακόμα και η διαθλαστική επέμβαση("laser στα μάτια"),αν ο ενδιαφερόμενος δε θέλει να χρησιμοποιεί γυαλιά ή φακούς επαφής.

Ο καταρράκτης είναι μια ιδιαίτερα συχνή και σημαντική αιτία θόλωσης και ελάττωσης της όρασης,ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.Σήμερα αντιμετωπίζεται χειρουργικά με εξαιρετικά αποτελέσματα και με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές.Η πλειοψηφία των ασθενών επανακτούν την όρασή τους.

Στους διαβητικούς ασθενείς,τους ασθενείς που έχουν "ζάχαρο" δηλαδή,η όραση μπορεί να επηρεασθεί λόγω της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας,γι'αυτό χρειάζεται λεπτομερής εξέταση από τον οφθαλμίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο,έτσι ώστε να υπάρχει καλός έλεγχος του σακχάρου σε συνεννόηση με τον διαβητολόγο,αλλά και για να χορηγηθεί έγκαιρα η κατάλληλη αγωγή αν διαπιστωθεί κάποια βλάβη.

Στην τρίτη ηλικία,συνηθέστερα,εμφανίζεται και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς.κηλίδας.Ιδιαίτερο κίνδυνο για εκδήλωση εκφύλισης της ωχράς διατρέχουν όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.Η διάγνωση προκύπτει έπειτα από ολοκληρωμένο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Θολή όραση μπορεί να προκαλέσει και η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς,μια πολύ σοβαρή κατάσταση που χρήζει επείγουσας οφθαλμοχειρουργικής αντιμετώπισης.Της αποκόλλησης προηγούνται συμπτώματα όπως λάμψεις,"αστραπές","μυγάκια",τα οποία ωστόσο αποδίδονται συχνότερα σε καλοηθέστερες αιτιολογίες.

Τέλος,πολλοί άνθρωποι περιγράφουν συχνά ότι βλέπουν θολά,ενώ στην πραγματικότητα εμφανίζουν διπλωπία,δηλαδή βλέπουν διπλά,οπότε χρειάζονται άμεση εκτίμηση από οφθαλμίατρο,καθώς μπορεί να υπάρχουν πολλές παθολογικές αιτίες. 

Το κλειδί για διατήρηση καλής όρασης είναι το τρίπτυχο Πρόληψη-Διάγνωση-Θεραπεία.Στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά ιδίως στον τομέα της πρόληψης,με αποτέλεσμα την προσέλευση στον οφθαλμίατρο μόνο όταν η όραση έχει ήδη μειωθεί σημαντικά.Ο ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος μπορεί να προλάβει την απώλεια της όρασης.

Γιώργος Ζούκας,
χειρουργός Οφθαλμίατρος,
Βασιλέως Παύλου 50, Αιτωλικό