23 Μαΐου 2017

Ένα project για τους Οινιάδες

Ένα project για τους Οινιάδες
Το project είναι ένα μάθημα που επιτρέπει στους μαθητές  να ασχοληθούν με διάφορα θέματα δουλεύοντας ομαδικά.
Με πρωτοβουλία του κυρίου Κωνσταντίνου Κατσαρού, καθηγητή πληροφορικής στο ΓΕΛ Νεοχωρίου, μια ομάδα μαθητών του Α1 τμήματος της Α’ λυκείου που αποτελείται από Κατοχιανούς μαθητές ξεκίνησε την εργασία της με θέμα την την παρουσία της αρχαίας πολιτείας των Οινιάδων.
Από την αρχή της χρονιάς αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε υλικό, πληροφορίες, φωτογραφίες με σκοπό να τα παρουσιάσουμε στο τέλος της χρονιάς στους μαθητές και τους γονείς.


Καθώς εξελισσόταν η εργασία ο κύριος Κατσαρός  είχε την ιδέα να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο και να καλέσουμε τον κύριο Γεώργιο Ρόμπολα, δάσκαλο αλλά και πρωτεργάτη στην ανάδειξη των Οινιαδών σε αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να μας ξεναγήσει αλλά και να μας εξηγήσει πως ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Η πρότασή μας έγινε φυσικά αποδεκτή από τον κύριο Ρόμπολα με μεγάλη χαρά αφού είναι γνωστή η αγάπη του για τους μαθητές αλλά και  την αρχαία πολτεία.
Στη συνέχεια αφού εξασφαλίσαμε την άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία ξεκινήσαμε ένα Κυριακάτικο πρωινό γεμάτοι περιέργεια και ενθουσιασμό για του Οινιάδες.το κρύο τσουχτερό αλλά τίποτα όμως δεν ήταν ικανό να μας σταματήσει.συγκεντρωθήκαμε στην είσοδο, καλημερίσαμε το φύλακα και ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από τον Κοκκινόπυργο και τη λοξή πύλη.
Κάναμε τις απαραίτητες φωτογραφικές λήψεις ενώ ο κύριος Ρόμπολας με υπομονή απαντούσε σ’ όλες τις ερωτήσεις μας.

Επόμενος σταθμός μας το μοναδικό σωζόμενο ναυπηγείο σ’ όλη την Ελλάδα, τα Νεώρια.θαυμάσαμε το μεγαλείο του μνημείου, μάθαμε για τη χρήση του, τις εμπορικές σχέσεις που είχαν οι Οινιαδίτες με άλλες πόλεις και για το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιζε η θέση του λιμανιού στην περιοχή.

Συνεχίσαμε ανεβαίνοντας προς το αρχαίο θέατρο το οποίο είναι σκαλισμένο πάνω σε βράχο. 
Ξεκουραστήκαμε λίγο στις κεντρικές θέσεις του θεάτρου, μάθαμε την ιστορία του και θαυμάσαμε την ακουστική του. Με έκπληξη ανακαλύψαμε τις αρχαίες επιγραφές στις πρώτες κερκίδες  που αφορούσαν απελευθέρωση δούλων της εποχής. Ο κύριος Ρόμπολας μας εξήγησε πως ξεκίνησε το φεστιβάλ και συνεχίζεται ως και σήμερα κάθε καλοκαίρι. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την αρχαία αγορά και μάθαμε ότι αποτελούσε το κέντρο, η καρδιά της αρχαίας πόλης.
Λίγο πιο πάνω επισκεφθήκαμε το βουλευτήριο, το κτήριο που λαμβάνονταν οι πιο σημαντικές αποφάσεις που αφορούσαν την πόλη αλλά και πολλά κτήρια που λειτουργούσαν ως στρατώνες. Δυστυχώς δεν μπορούσαμε λόγω της πυκνής βλάστησης και των φιδιών να επισκευθούμε την ακρόπολη που βρίσκεται πιο ψηλά, το αρχαίο νεκροταφείο στα ανατολικά που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο αλλά και τα λουτρά που υπάρχουν κοντά στο λιμάνι.
Κατά τη διάρκεια της βόλτας μας στην αρχαία πόλη επισημάναμε πόσο θα βοηθούσε στην προβολή των μνημείων ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που να τα ενώνει όλα αλλά και ένα μονοπάτι δίπλα από τα αρχαία τείχη ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να κάνει το γύρο της πόλης και να θαυμάσει τις πύλες της, να μάθει για τις λάμιες και τις ιτορίες τους αλλά και να απολαύσει την θέα στον κάμπο της Κατοχής.
Μετά από κάποια ερώτησή μας ο κύριος Ρόμπολας μας θύμισε πόσο σημαντικό ρόλο για την ανάδειξη των Οινιαδών έπαιξε η επιστολή που έστειλαν οι μαθητές του Α’ Δημ. Σχολείου Κατοχής στον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Μετά την επιστολή ο ίδιος αμέσως κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό και άρχισαν τις ανασκαφές που οδήγησαν αρχικά στην απόφαση να κηρυχθούν οι Οινιάδες αρχαιολογικός χώρος.
Στη συνέχεια της συζήτησής μας αναφερθήκαμε στα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν προκύψει από τις ανασκαφές και διαπιστώσαμε πόσο πραγματικά θα βοηθούσε η ύπαρξη ενός μουσείου που θα τα στεγάζει στο χώρο τους και όχι στις αε αποθήκες ή σε μουσεία του Αγρινίου και της Πάτρας.
Τότε ο κύριος Ρόμπολας μας πρότεινε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με τους μαθητές του 1ου Δημοτικού. Να στείλουμε δηλαδή μια επιστολή προς την υπουργό πολιτισμού την κυρία Κονιόρδου, η οποία μάλιστα πολλές φορές έχει παίξει στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών ως τραγωδός και γνωρίζει τον τόπο, ζητώντας της τη βοήθειά της στην ίδρυση ενός μουσείου αλλά και στη συντήρηση και προβολή του χώρου.
Φεύγοντας ευχηθήκαμε εμείς οι  νέοι η τοπική κοινωνία, οι τοπικοί άρχοντες, η αρχαιολογική υπηρεσία, το υπουργείο πολιτισμού να ασχοληθούμε και να φροντίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών γιατί πραγματικά αξίζει.
Γιατί οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η Ελλάδα μας.
ΥΓ: ευχαριστούμε τον κύριο Κωνσταντίνο Κατσαρό για την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και την ιστορία του, τον κύριο Γεώργιο Ρόμπολα για τη μεγάλη του βοήθεια στην εργασία μας αλλά και την συνεχή προσπάθεια και την αγάπη του για την αρχαία πόλη των Οινιαδών.
Ευχαριστούμε
Η ομάδα project

ΓΕΛ Νεοχωρίου
(Οι φωτογραφίες προστέθηκαν από τη διαχείριση του blog
και είναι από την αρχαία πολιτεία των Οινιαδών)