10 Ιανουαρίου 2014

Λίγο τάξη για να έχουμε γνώση


   

Μια φωτογραφία του φίλου και συγχωριανού μας Ν. Πλακίδα την ημέρα των Θεοφανίων στο χωριό μας, δεν ήταν και ότι καλύτερο αισθητικά αλλά και για την υγεία μας, η φωτογραφία ήταν από την εξέδρα στην όχθη του ποταμού.

   Κηλίδες από  όμβρια ύδατα και βόθρους που   δεν είναι και ότι καλύτερο αφού καταλήγουν στο ποτάμι. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν στην κατοικία τους βόθρο ή αλλιώς σηπτική δεξαμενή, όπως λέγεται.
Οι πλατείες, επιμένουμε ξανά αν δεν υπάρχουν χρήματα, χρειάζονται διορθώσεις και με κάποια τρικ θα αλλάξει η εμφάνιση στο χωριό μας και η στάθμευση αυτοκινήτων δεν είναι ότι καλύτερο. Κακά τα ψέματα, το ποτάμι, η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους και οι πλατείες αλλάζουν την εικόνα ως προς τα θετικά του χωριού μας.
   Ας τα πάρουμε ένα ένα να δούμε τι μπορεί να αλλάξει και πόσο δυνατόν γίνεται αυτό:

  • Κατά μήκος του ποταμού θα μπορούσαν να τοποθετηθούν καλάθια σκουπιδιών και οι κάδοι που υπάρχουν, για να μπορούμε να πετάμε τα σκουπίδια μας. Επίσης μια ανακοίνωση ενημέρωση ότι στους κάδους ανακύκλωσης δεν πετάμε οτιδήποτε αλλά και τα ανακυκλώσιμα να τα ρίχνουμε σύμφωνα με τους κανονισμούς. Η όχθη θα πρέπει να καθαρίζεται συχνά και τα αγριόχορτα ή καλάμια να καθαρίζονται. (Φυσικά καλάθια υπάρχουν στην κάτω πλατεία αλλά ούτε καθαρίζονται συχνά, ούτε κι εμείς όμως δεν κάνουμε δυο βήματα να πετάξουμε το χαρτί ή το κουτάκι αναψυκτικού μας σε κάποιο από αυτά). Να τοποθετηθούν τα μικρά καλάθια και να καθαριστεί ο χώρος και να μπει πρόστιμο ακόμη όταν δεν συνετιστούμε οι ίδιοι.
  • Αυτό με το παρκάρισμα στις πλατείες δείχνει μια άναρχη κατάσταση, μια πεζοδρόμηση ίσως μας ωθούσε να περπατήσουμε λίγο ή να κινηθούμε με ποδήλατο τουλάχιστον στους χώρους του χωριού. να μπει απαγορευτικό και εκεί, συνοδευόμενο από μπάρες προστασίας και η συχνή όσο γίνεται αστυνόμευση να τιμωρεί τους παραβάτες, αυτό όμως θέλει προγραμματισμό για να γνωρίζουμε κι εμείς τις ευθύνες μας αλλά και τα όριά μας. Πολύ σίδερο υπάρχει στην κάτω πλατεία από τις τέντες ειδικά στα γύρω μαγαζιά, ούτε καν σε σειρά δεν είναι και η εικόνα δε δείχνει καν πλατεία και ούτε ελκύει κάποιον έστω να κοιτάξει.
  • Τα πιο νέα σπίτια και κτήρια που φτιάχτηκαν, με τις ευλογίες τις δικές μας, εννοείται, δεν έχουν βόθρους. Φροντίζουν να ρίχνουν τους βόθρους στο ποτάμι μέσω των υπονόμων και να τρίβουμε τα χέρια από ικανοποίηση για την ολοκληρωτικά ΠΑΡΑΝΟΜΗ και μη υγιεινή λύση που βρήκαμε. Οι υπόνομοι έγιναν βόθρος και μυρίζουν μάλιστα έντονα και τους σκεπάζουμε με μια λινάτσα ή ένα λάστιχο και το θέμα έληξε. Ο προσωπικός μας βόθρος πάει στο ποτάμι και εμείς κάνουμε με ύφος κριτική που; ναι αλήθεια που; Μάλλον στους εαυτούς μας αλλά και σε κείνους που από το παρελθόν για να εξασφαλίσουν φίλους και ψήφους, δεκαετίες τώρα μολύνουν τη φύση και την υγεία μας. Θα ήταν καλά να γίνει ένας έλεγχος σε βάθος και αφού δε μπορούν πλέον να αλλάξουν και πολλά από τα λάθη μας και των προέδρων με τη συνέχεια στους μεταγενέστερους δημάρχους, να προχωρήσει επειγόντως και με ταχύτατους ρυθμούς ο βιολογικός καθαρισμός.
  • Ας κάνουμε κι εμείς κάτι για τη δική μας γειτονιά, όχι πολλά αλλά ας καθαρίζουμε τους χώρους μας όπως κάνουμε στο νοικοκυριό μας, ας επικοινωνούμε σαν γείτονες σε ομάδες και να κάνουμε κάτι, μπροστά μας θα το βρούμε. Ο Στέλιος Ζυγιώτης και οι γείτονες, το καλοκαίρι, μαζεύτηκαν και καθάρισαν τους υπονόμους της γειτονιάς τους και τα σκουπίδια τους, μπράβο τους γιατί έτσι κέρδισαν οι ίδιοι. 
  • Ας συνεργαστούμε με οποιαδήποτε κι αν είναι, δημοτική αρχή, γιατί δε μας νοιάζουν τα πρόσωπα αλλά το κοινό μας καλό. Η δημοτική αρχή να πάρει τα μέτρα της καθώς και να δώσει προοπτικές λύσεων και εμείς τις δικές μας ευθύνες. 
  • Στις δύσκολες εποχές μας δεν μπορούμε να φορτωθούμε παραπανίσια έξοδα. Ας βρεθεί πιο οικονομικός τρόπος ρυθμίσεων νερού να μην υπάρχουν τόκοι και οι μετρήσεις να είναι σε μια μέτρηση σταθερή και όχι υπερχρέωση ανάλογα με τα κυβικά. 
Θέλουμε έργο και σειρά, θα το τηρήσουμε και αν όχι να υπάρξει ανάλογη τιμωρία στην κάθε παράβασή μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να πέσουν οι βάσεις και να ολοκληρωθούν. 
Η τάξη και η γνώση μας βγάζει σεβασμό και πολιτισμό.

(Ρωτήσαμε, συζητήσαμε και δημοσιεύσαμε)

Katochi News