24 Οκτωβρίου 2013

Ενεργοποιείται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας


Επιτέλους ενεργοποιείται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή αναδείχθηκε έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό η Τράπεζα Πειραιώς ως συνεπενδυτής του Ταμείου.
Οι λόγοι που οδήγησαν το υπουργείο σε αυτήν την πρωτοβουλία, φυσικά και δεν είναι άλλοι από την ενίσχυση της ρευστότητας, της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των παραγωγών στη δανειοδότηση, με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια.

Το αγροτικό Τ.Α.Ε. χρηματοδοτείται με 115.000.000 € από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Το συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο ύψους 253.000.000 € θα διαμορφωθεί με την επένδυση, εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς ιδίων κεφαλαίων ύψους 138.000.000 €.
Το επιτόκιο των δανείων, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα κυμαίνεται σήμερα στο 3,87% (συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς του Ν.128/75) και για τους λοιπούς επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%, που αποτελεί ένα προνομιακό επιτόκιο δανεισμού για την υλοποίηση των επενδύσεών τους στον αγροτικό τομέα.
Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε, οι αγρότες που θα επωφεληθούν από το μέτρο, να εξαιρούνται από τον κανονισμό των κρατικών ενισχύσεων, που ισχύει για τις επιχειρήσεις και επομένως να μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων de minimis.