29 Οκτωβρίου 2013

Ευκαιρίες για αυξημένες εξαγωγές κρασιών φέτος



Ποιοτικό προβάδισμα έναντι των παραδοσιακά «ισχυρών» οινοπαραγωγών εξασφάλισαν στο ελληνικό κρασί οι ιδιομορφίες των φετινών κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας, με τη συγκομιδή να «κλείνει» ήδη θέση ανάμεσα στις εξαιρετικής ποιότητας παραγωγές του 2013 της παγκόσμιας αγοράς. Ο ήπιος χειμώνας, με αρκετές βροχοπτώσεις στην Ελλάδα, έβγαλαν νωρίτερα τα αμπέλια από το χειμερινό λήθαργο και η ζεστή άνοιξη επιβεβαίωσε την πρωιμότητα της χρονιάς. Το εξαιρετικό όμως καλοκαίρι είναι εκείνο που εξασφάλισε την ποιότητα της συγκομιδής, δίχως καύσωνες και με συνεχή βοριαδάκια να δημιουργούν την πλέον ομαλή πορεία ωρίμασης.

Με σύμμαχο τον καιρό, η εγχώρια φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται εξαιρετική, από κάθε άποψη, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, τονίζοντας πως τα ποιοτικά αποτελέσματα στο κρασί έγιναν φανερά από αρκετά νωρίς με αυξημένες δροσερές οξύτητες, καλούς αλκοολικούς βαθμούς, έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά, πλούσια γευστική δομή και χρωματική ωριμότητα, που ανταγωνίζονται επάξια τα ερυθρά γαλλικά κρασιά του Μπορντό και της Βουργουνδίας.
Οι ζημιές που δέχεται η Γαλλία από τον «πιο τρελό καιρό των τελευταίων 25 χρόνων», αποτιμώνται σε καταστροφές του 20% της φετινής παραγωγής (λόγω κακοκαιρίας), περιορίζοντας την παραγωγή στα χαμηλότερα επίπεδα του 1991. Το κόστος των αυγουστιάτικων χαλαζοπτώσεων για το Μπορντό ανέρχεται σε 78 εκατ. φιάλες, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας, ενώ ο ψυχρός Ιούνιος περιόρισε το μέγεθος των καρπών σταφυλιού. Οι ανακοινώσεις των τοπικών συνεταιρισμών της Γαλλίας είναι χαρακτηριστικές των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν. Στο Μπορντό, οι καταιγίδες της 28ης Σεπτεμβρίου και της 4ης Οκτωβρίου, ανέτρεψαν πλήρως τους προγραμματισμούς για τρύγο. Στην περιοχή που παράγεται το Σατό Μαργκό οι καλλιεργητές επέσπευσαν τον τρύγο και άλλοι τον ανέβαλαν. Ενώ, στα τέλη του περασμένου μήνα, οι συνεταιρισμοί του Μπορντό και της Βουργουνδίας ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα ότι το 90% της παραγωγής είχε καταστραφεί από τη χαλαζόπτωση του Αυγούστου.
Τα ελληνικά κρασιά εσοδείας 2013 σκοπεύουν να εδραιώσουν την ποιοτική ανωτερότητα της Ελλάδας στην παραγωγή οίνου, κερδίζοντας έδαφος στις «αδυναμίες» των παραδοσιακά πρωταγωνιστριών οινοπαραγωγικών χωρών. Σύμφωνα με το ετήσιο Δελτίο Τρύγου του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου ο μεγαλύτερος όγκος αύξησης στη φετινή παραγωγή σημειώθηκε σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας-Θράκης και της Θεσσαλίας.
Νεμέα
Αύξηση έως 40%
Ποσοτικά η Νεμέα είχε μία εξαιρετικά παραγωγική χρονιά, εμφανίζοντας αύξηση 30% με 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο μεγαλύτερος όγκος του παραχθέντος κρασιού είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας, αφού τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή. Οι τιμές των σταφυλιών ποικίλλουν. Ανάλογα με την ποιότητα, οι πρώτες κατηγορίες κινήθηκαν από 0,40 ? 0,45 ευρώ, ενώ ο κύριος όγκος διακινήθηκε σε τιμές 0,30 ? 0,35 ευρώ, που ενώ φαίνονταν χαμηλές, λόγω της μεγάλης στρεμματικής απόδοσης, έδωσαν ανεβασμένο εισόδημα.
Δράμα
20% υψηλότερες αποδόσεις
Ο χειμώνας ήταν ήπιος στην περιοχή της Δράμας, καθώς δεν υπήρξαν απειλές παγετού. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες βροχοπτώσεις τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Τον Ιούνιο υπήρξαν βροχοπτώσεις που αποκατέστησαν τα υδατικά αποθέματα του εδάφους. Κατά την ωρίμαση και τον τρυγητό υπήρξε ανομβρία και υψηλές ημερήσιες θερμοκρασίες χωρίς όμως να παρατηρηθούν ακραίες τιμές υψηλότερες των 37° C. Σε σύγκριση με παλαιότερες χρονιές η καρπόδεση ήταν αυξημένη με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι κατά 20% υψηλότερες. Η παραγωγή του 2013 αναμένεται να είναι υψηλής ποιότητας, καθώς οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την ομαλή ωρίμαση. Οι τιμές των σταφυλιών παρέμειναν σταθερές για το 2013.

πηγή: Κοσμάς Ζακυνθινός