11 Οκτωβρίου 2013

Πληρωμές-φιάσκο με περικοπές έως 50% για επιστροφή πετρελαίου και εξισωτική

Μειωμένα κατά 30-50% βρίσκουν τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους οι αγρότες για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, ενώ αντίστοιχες περικοπές αναμένονται και στην εξισωτική αποζημίωση, που καθυστέρησε κι άλλο η πληρωμή της.
Τα ποσά για το πετρέλαιο είναι μειωμένα κατά 30-50% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της άνοιξης.Τα ποσά για το πετρέλαιο είναι μειωμένα κατά 30-50% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της άνοιξης.
Από το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου άρχισαν να μπαίνουν τελικά τα χρήματα για τη δεύτερη δόση της επιστροφής του πετρελαίου των αγροτών στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Μετά τη διευθέτηση του τεχνικού προβλήματος, στην οποία απέδωσε την καθυστέρηση σχεδόν μίας εβδομάδας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα χρήματα άρχισαν να φαίνονται στο σύστημα των δικαιούχων.

Όμως από το πρωί της Παρασκευής, που αναγνώστες του Agronews πήγαν στις τράπεζες να δουν τι ποσά είχαν κατατεθεί, διαπίστωσαν ότι ήταν μειωμένα κατά 30-50% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχες της ανοιξης. Αυτό σημαίνει ότι ούτε καν η αναπροσαρμογή με τον αυξημένο συντελεστή από τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προσμετρηθεί.
Πρόβλημα παρουσιάστηκε και στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, καθιστώντας αναξιόπιστες και τις δύο ανακοινώσεις στις οποίες προέβη μέσα σε μία εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης και με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των αγροτών.
Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα χρήματα της εξισωτικής θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τεχνικά προβλήματα εμπόδισαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τώρα η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2012, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, μετατέθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, οπότε και θα μπορούν να κάνουν ανάληψη από το ΑΤΜ την επόμενη μέρα, εφόσον, βεβαίως, δεν παρουσιαστούν και πάλι τεχνικά προβλήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.