17 Οκτωβρίου 2013

Ψαλίδι ως 30% στις επιδοτήσεις αγροτών 2014 - 2020


Ως 30% είναι η μέγιστη δυνατή απώλεια επιδότησης που μπορεί να υποστεί ένας παραγωγός, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς των ιστορικών δικαιωμάτων (τρόπος διάθεσης επιδοτήσεων) με τις αλλαγές που προβλέπονται στη νέα Κοινοτική Αγροτική Πολιτική 2014-2020 από το σεντούκι των 19,7 δισ. ευρώ, που θα δοθούν στη χώρα μας.

Μετά τις καθυστερήσεις χρόνων, ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας η θεσμοθέτηση του αγροτικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που φιλοδοξεί να γίνει το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να σταματήσουν οι παραγωγοί να τρώνε πόρτα από το τραπεζικό σύστημα και να μην μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων γεωργοκτηνοτροφικών επενδύσεων, εξαιτίας των προβλημάτων δανεισμού.
Ποιοτικά προϊόντα
Τα στοιχεία αυτά έδωσαν χθες στη δημοσιότητα ο Ρουμάνος επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάτσιαν Τσιόλος, κι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητής Θανάσης Τσαυτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο για τη νέα ΚΑΠ στο ξενοδοχείο Κάραβελ.
Ο Ντάτσιαν Τσιόλος εξήρε την προσπάθεια που γίνεται από τη χώρα μας για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, εξήγησε ότι δεν κινδυνεύει η φέτα, ούτε κανένα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΕΠΕ) προϊόν εντός ορίων της Ε.Ε., αλλά και ότι γίνονται προσπάθειες στη συμφωνία με τον Καναδά, σε επίπεδο κορυφής, ώστε να κατοχυρωθεί κι εκτός συνόρων Ε.Ε. ενώ σημείωσε ότι το πριμ εγκατάστασης για νέους αγρότες μπορεί να φτάσει τα 70.000 ―.
Σε ερώτηση της «Ε» για το θέμα των ξένων funds (π.χ. κινεζικών συμφερόντων) που επενδύουν σε χώρες της Ευρώπης αγοράζοντας γη με στόχο την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, σημείωσε ότι επιδότηση θα υπάρξει και γι' αυτούς στο βαθμό που καλλιεργούν κι ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρέμβει στη γεωστρατηγική κάθε κράτους-μέλους.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ειπώθηκε από το γενικό γραμματέα Δημήτρη Μελά ως πιθανότερο το σενάριο δύο περιφερειών (περιφερειοποίηση) στην κατανομή των πιστώσεων με το δίπτυχο καλλιέργειες/ βοσκότοποι.
Ο κ. Τσιόλος σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα κατέκτησε το 100ό προϊόν της στον κατάλογο Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης, με το ελαιόλαδο Μεσαράς, από τα 1.100 και πάνω προϊόντα προστατευόμενης προέλευσης που έχουν κατοχυρωθεί στην Ε.Ε.