23 Αυγούστου 2020

Αρχαία Νικόπολη



Αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτούμε υπάρχουν δυο πολιτισμοί Ρωμαϊκός και Βυζαντινός  …Η αρχαία Νικόπολη βρίσκεται 10χλμ βόρεια της πόλης της Πρέβεζας επί της εθνικής οδού Πρέβεζα- Ιωαννίνων.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πρέβεζα, βρίσκεται η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδας. Η Νικόπολη ήταν το καμάρι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού, η πόλη που έχτισε σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στον στόλο του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας, στη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.. Μια πόλη που απλώνεται σε μεγάλη έκταση  .Ο αρχαιολογικός χώρος, περιλαμβάνει εκτός από το Ωδείο και το Θέατρο, δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, το μνημείο του Αυγούστου , Βυζαντινά τείχη και το στάδιο.

Αναπτύχθηκε και ήκμασε  στα Ρωμαϊκά Χρόνια, όπου αριθμούσε περί τους 300.000 κατοίκους αλλά και αργότερα κατά τη Παλαιοχριστιανική περίοδο. Ο  αρχαιολογικός χώρος, εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι τον Αμβρακικό. Διαθέτη και μουσείο στα ενδιάμεσα , με το ίδιο εισιτήριο , του αρχαιολογικού χώρου και Πρέβεζα. Μην ξεχνάμε ότι η ναυμαχία του Ακτίου , της Σαλαμίνας και των Εχινάδων η Ναυπάκτου θεωρούνται από τις 3 σημαντικότερες ναυμαχίες του κόσμου που το αποτέλεσμα άλλαξε τον ρου της Ιστορίας .