08 Μαρτίου 2019

Το ποτάμι ποτέ δε γυρίζει πίσω



Εμείς το έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια χωρίς να περιμένουμε Οδηγίες και Μελέτες . Η Περιφέρεια και ο Δήμο μας που τα έχουν λάβει τι έκαναν η τι θα κάνουν ;
Η Κατοχή σε όλα τα σενάρια καταστρέφεται  με το νερό να φτάνει έως και δυο μέτρα ύψους η βάθους,  το κομμάτι από τον Άγιο Ηλία έως την Παναγία είναι διαβρωμένο από τα νερά  Ποτάμι-Αλεξινα-Γιολακας . Όπως διαβάζετε η φαντασία μας ταυτίζεται με την πραγματικότητα . 0 μόνος που ξέρει είναι ο Αχελώος, γιατί είδε τόσα πολλά και γνώρισε περισσότερα στο πέρασμα των αιώνων. Αλλά σιωπά. Αμίλητος μεταφέρει τόνους νερού συνεχώς και τους αδειάζει στη Θάλασσα, όπου είναι οι Εχινάδες νήσοι. Άλλωστε ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ανθρώπινη περιέργεια. Οι άνθρωποι συνέχεια γυρίζουν και κοιτάζουν στο παρελθόν. Το ποτάμι ποτέ δε γυρίζει πίσω. Για τις ανθρώπινες ζωές μας και περιούσιες μας ποιος θα ενδιαφερθεί ;Ας ελπίζουμε  ότι ο Περιφερειάρχης μας και ο Δήμαρχο μας θα μας προστατέψουν
 03/04/2017 Ολοκλήρωση Χαρτών Επικινδυνότητας και Κινδύνων Πλημμύρας
Σε ΦΕΚ το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για την Αιτωλοακαρνανία
Το πλαίσιο για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες καθορίζεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από την Οδηγία 2007/60 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου του 2007 για την Αξιολόγηση και τη Διαχείριση των Κινδύνων Πλημμύρας.

Η εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ για τις πλημμύρες περιλαμβάνει 3 κύρια στάδια:
Εξετάζονται τρία σενάρια, που αναφέρονται σε ευνοϊκές ή ευμενείς, μέσες και δυσμενείς υδρολογικές συνθήκες. Στην πράξη, τα σενάρια αυτά λαμβάνουν υπόψη το εύρος αβεβαιότητας στις εκτιμήσεις της βροχόπτωσης σχεδιασμού, αλλά και στις υποθέσεις που γίνονται σχετικά με τις συνθήκες αρχικής υγρασίας του εδάφους.
32 Εικόνα 7.9: Το κατάντη τμήμα του ποταμού (πηγή: Google Earth) Λίγο πάνω από την Χ.Θ και την γέφυρα Μάστρο Κατοχή και στην αριστερή όχθη βρίσκεται το χωριό Μάστρο. Λίγο κατάντη βρίσκεται το Νεοχώρι, πάλι στην αριστερή όχθη και η Κατοχή στην δεξιά. Εκεί βρίσκεται και η πρώτη εκ των κατάντη γέφυρα, η Γέφυρα Νεοχωρίου Κατοχής. Στην διαδρομή του αυτή ο ποταμός έχει ενιαία κοίτη με μεγάλο πλάτος, μεγάλα σχετικά βάθη, μόνιμες νησίδες εντός της κοίτης του και χαρακτηρίζεται από αργή ποτάμια ροή. Ακόμα, η κλίση της επιφάνειας του νερού είναι πάρα πολύ μικρή (1 m στα 20 km). Με γεωλογικούς όρους μπορούμε να πούμε ότι σε αυτό το μήκος το ποτάμι βρίσκεται στο βασικό του επίπεδο δηλαδή το μηδέν της θάλασσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδρομής οι όχθες του ποταμού είναι σε υψόμετρο μεγαλύτερο από την υπόλοιπη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον το ύψος του νερού υπερβεί τα υψόμετρα των αναχωμάτων η πλεονάζουσα ροή δεν θα ξαναγυρίσει στο ποτάμι αλλά θα οδηγηθεί στη θάλασσα ως πλανώμενη ροή.
Σημειώνεται ότι οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας καταρτίζονται, όπου χρειάζεται, και για άλλες αιτίες, όπως πλημμύρες από τη θάλασσα ή πλημμύρες από υπόγεια ύδατα.
Στους χάρτες αυτούς απεικονίζεται η επιφάνεια κατάκλισης από το νερό, το μέγιστο βάθος νερού, η μέγιστη ταχύτητα ροής και πληροφορίες για τους χρόνους άφιξης και παραμονής του πλημμυρικού κύματος σε σημεία ενδιαφέροντος εντός των περιοχών που κατακλύζοντα.. Την Κ.Υ.Α. H.Π. 31822/1542/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1108 Β’/2010)  με την οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία 2007/60/ΕΚ στο εθνικό δίκαιο όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την ΚΥΑ 177772/924/2017 (ΦΕΚ 2140 Β΄/20).

Από την κατάκλυση των δυσμενών συνθηκών πλημμυρίζει 1 οικισμός (Κατοχή) από τους συνολικά 11 στο σενάριο 7 με μέγιστο βάθος το 1 m, 2 οικισμοί (Κατοχή και Σφήνα) στο σενάριο 8 με μέγιστο βάθος το 1.5 m και 1 m αντίστοιχα και 3 οικισμοί (Κατοχή, Γούρια και Σφήνα) στο σενάριο 9 με μέγιστο βάθος το 1.5 m ~ 2 m, 1.3 m και 1 m αντίστοιχα. Σε κάποιους οικισμούς φθάνει το πλημμυρικό κύμα στα όρια των κατοικημένων περιοχών με βάθη μικρότερα του 1.5 m. Aντίστοιχα βυθίζεται η γέφυρα Γούρια Πεντάλοφο στο σενάριο 9 με μέγιστο βάθος τα 0.40 m και η γέφυρα Μάστρο Κατοχή σε όλα τα σενάρια δυσμενών συνθηκών, με μέγιστο βάθος τα 1.21 m στο δυσμενέστερο εξ αυτών. Οι μέγιστες ταχύτητες διάδοσης του πλημμυρικού κύματος δεν διαφέρουν από αυτές των μέσων συνθηκών, δεν ξεπερνούν δηλαδή το 0.5 ~ 1 m/s στις πεδινές περιοχές ενώ ξεπερνούν τα 15 m/s στις ορεινές περιοχές. Οι χρόνοι άφιξης του πλημμυρικού κύματος κυμαίνονται από 20 hr έως 45 hr και οι χρόνοι παραμονής από 83 hr έως 256 hr.
Ο οικισμός Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, από τα αποτελέσματα των αριθμητικών προσομοιώσεων, φαίνεται πιο Επιρρεπής σε πλημμύρα στα περισσότερα εξεταζόμενα σενάρια. GR04 Ι Γ Π06.Τ1 43…. Γεώργιος Καλόκληρος