21 Σεπτεμβρίου 2013

Όχι σε περισσότερα προβλήματα


Γράφοντας συζητήσεις και προβληματισμούς του καφέ σε θέματα του χωριού μας.
Μιλάω για συζητήσεις του καφέ γιατί εκεί συναντιόμαστε, εκεί τα λέμε, γιατί όλα αυτά αφορούν το σύνολο των μονίμων κατοίκων του χωριού.
Τα προβλήματα στη ζωή μας υπάρχουν και θα υπάρχουν, απλά προσπαθούμε να τα λύνουμε ή να τα περνάμε όσο γίνεται με λιγότερες συνέπειες.
Όσο τα αφήνουμε, σαν τα μυρμήγκια πολλαπλασιάζονται και  διογκώνονται.
Ξέρουμε ότι οι εποχές είναι δύσκολες και δυσκολεύει το έργο της δημοτικής αρχής και τη δική μας φυσικά ζωή την κάνει πιο δύσκολη.
Υπάρχουν όμως λύσεις και χρειάζονται προσπάθεια από όλους μας αρκεί μια φορά να μοιραστεί το καρπούζι σε ίσια μέρη.
Εμείς εδώ στην Κατοχή έχουμε κάποια θέματα σημαντικά που μας αφορούν: 
1/ Κτηνιατρείο Κατοχής, κλείνει για πιο λόγο? μεταφέρεται στο Μεσολόγγι γιατί? εδώ έρχονται από διάφορα χωριά και εξυπηρετούνται για τα ζώα τους, τα οποία να τονίσουμε ότι είναι πολύ περισσότερα από την πόλη του Μεσολογγίου, και αναγκάζουν τον κόσμο να τρέχει που? δηλ αν δημιουργηθεί ένα θέμα σε 4 μοσχάρια θα τα πάρει να τα πάει στο Μεσολόγγι ο κτηνοτρόφος?
Κατανοούμε την εντολή συρρίκνωσης των Ιατρείων αλλά δε σημαίνει αυτό ότι θα πρέπει ντε και καλά να μετακομίσει στην πόλη του Μεσολογγίου. 
(άραγε μια υπηρεσία φεύγει)
2/ Υπάρχει ένα τεράστιο κτήριο, το Κοινοτικό Κατάστημα, το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο.
3/ Οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση και όσο γραφικός κ αν γίνομαι ανήκει σε έργα επείγοντα αφού αφορά την ασφάλειά μας.
4/ Η καθαριότητα στο χωριό επιβάλλεται και στο ποτάμι και στις πλατείες και ο καθαρισμός σε δημοτικούς χώρους. (Εδώ θα τονίσω και τη δική μας ευθύνη στο να πετάμε τα πάντα κάτω, κάποτε πρέπει να συμμορφωθούμε).
5/ Στις πλατείες μπορεί να μην σηκώνει έργο νέας αλλά με διάφορα τρικ μπορεί να φέρει ωραία αίσθηση.
6/Το ΕΠΑ.Λ. Κατοχής έχει θέμα στέγασης και δημιουργείται πρόβλημα σοβαρό σε αυτό και στη λειτουργία του, στεγάζει πάνω από 130 μαθητές από Κατοχή και τα γύρω χωριά συν το Αιτωλικό.
7/ Το Διόνι, εκεί έχουμε θέμα σοβαρό, ο δρόμος επικίνδυνος για τη σωματική μας ακεραιότητα και ο καθαρισμός της παραλίας επιβάλλεται, έχει επισκέψεις για θαλάσσια σπορ από χώρες της Ευρώπης και εκτός αυτής.
(εδώ να τονίσουμε και τη δική μας ευθύνη και πρέπει να κάνουμε θυσίες)
8/ Στο παλιό Υδραγωγείο στην Κατοχή δίπλα στον πύργο, που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η κυρά Βασιλική (Αλή Πασας, Ιωάννινα), θέλουμε να γίνει ο χώρος προσβάσιμος, να μπει σε πρόγραμμα διατήρησης και συντήρησης, να καθαριστούν αγριόχορτα και το στολίδι να είναι από μακριά και κοντά άξιο θαυμασμού. (ακούγονται διάφορα περί γκρεμίσματος του υδραγωγείου αλλά εμείς δεν πιστεύουμε, μνημεία πολιτισμικής θέσης στην ανάπτυξη που αποτελούν την νεότερη ιστορία του τόπου, ότι θα γκρεμιστούν. Το αντίθετο μάλιστα, μην ξεχνάμε ότι είναι η Ακρόπολη της Κατοχής μας εκεί πάνω.
9/ Το γήπεδο του χωριού μας θέλει συντήρηση και γνωρίζοντας τις δυσκολίες, περί κερκίδας, χλοοτάπητα και αποδυτηρίων, ας ελπίσουμε ότι με τη συνδρομή του δήμου και τις κατάλληλες προσπάθειες χορηγών και δανείων να φέρει αποτέλεσμα.
(Να τονισθεί ότι η Κατοχή είχε δυο ομάδες ποδοσφαίρου και μια μπάσκετ)
Θα χαθούν όλα και θα υπάρχει θέμα σε ότι αφορά τη νεολαία και τον αθλητισμό).
10/ Ο αρχαίος λόφος Οινιαδών αρχίζει και φθείρεται, δεν είναι του χρόνου σημάδι, είναι των υπευθύνων αδιαφορία, απαιτούμε να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες να αναστηλωθεί το αρχαίο θέατρο, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες επισκεψιμότητας στο λόφο γιατί δεν ήταν οι ΟΙΝΙΑΔΕΣ μόνο ένα θέατρο, ήταν μια ολόκληρη πόλη-κράτος σε σημαντικές συμμαχίες και στρατηγική θέση στον αρχαίο πολιτισμό. (Πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να διασώσουμε τον τόπο μας. Είμαστε περαστικοί ας αφήσουμε έργο).

Να τονισθεί ότι σε πολλά για να αλλάξουν τον τόπο έχουμε ευθύνη κι εμείς, θα πρέπει να το προσπαθήσουμε κι εμείς, μια καθοδήγηση που μου λέγε και ο φίλος μου ο Στέλιος Ζ. το καλοκαίρι στην θάλασσα στον καφέ μας.
(Θα αναφερθούμε στον εθελοντισμό σε άλλο άρθρο για να γνωρίζουμε πόσα καλά μπορεί να μας φέρει και πόσο πλούσιο χαμόγελο θα ζωγραφιστεί).
Αν αφήσουμε το ένα μαζεύονται πολλά: "Όχι σε περισσότερα προβλήματα"

Είναι ένα άρθρο, όχι μόνο δικών μου σκέψεων και προβληματισμού αλλά μέσα από πολλές συζητήσεις μιλήσαμε για κάποια από τα πιο σημαντικά.

(Δεν χτίζουμε με κόντρες και πόλεμο, οι βάσεις είναι δυνατές με τη συμβολή μας στο κοινό καλό)

Ηλίας Λουκάς