Pages

31 Μαρτίου 2018

Στάθης Μανέτας: ο 15χρονος εξελίξιμος παίκτης του Τρικάρδου

Ο νεαρός αθλητής Στάθης Μανέτας του Γεωργίου από την Κατοχή που αγωνίζεται στον Τρίκαρδο έχει εκπλήσσει  τους πάντες με το ταλέντο του και η επιβράβευση δεν άργησε να έρθει αφού προπονείται με το ανδρικό τμήμα και αποτελεί μέλος της αποστολής στους αγώνες. Στο παιχνίδι με τον Πανοχθιακό πήρε χρόνο συμμετοχής και ήταν θετικός. Ο Τρίκαρδος έχει σκοπό να προωθεί τους εξελίξιμους παίκτες οι οποίοι προσπαθούν με προπόνηση και έχοντας λάβει σωστή παιδεία.

30 Μαρτίου 2018

Η δεύτερη πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου


Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίουαπό τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος επανήλθε με νέο σχέδιο. Ανέθεσε και πάλι στον νικητή της Μάχης του Πέτα, Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου.
Αμέσως άρχισε την πολιορκία της πόλεως, η οποία μπορεί να χωρισθεί σε δύο περιόδους: α) 15 Απριλίου έως 12 Δεκεμβρίου 1825 και β) 25 Δεκεμβρίου 1825 έως τις 11 Απριλίου 1826. Χωρίς σημαντική βοήθεια από τους υπόλοιπους Έλληνες, λόγω του εμφυλίου πολέμου, και έχοντας να αντιμετωπίσουν υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις, οι 12.000 ψυχές του Μεσολογγίου αντιστάθηκαν καρτερικά επί ένα χρόνο. Την οργάνωση της άμυνας ανέλαβε τριμελής επιτροπή υπό τους Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, Δημήτριο Θέμελη και Γεώργιο Καναβό.
Το φρούριο της πόλεως μετά την πρώτη πολιορκία είχε βελτιωθεί, κατόπιν των προσπαθειών του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Βύρωνα και του μηχανικού Μιχαήλ Κοκκίνη. Η τάφρος έγινε βαθύτερη, ο μικρός περίβολος ενισχύθηκε με πύργους και πολύγωνα προτειχίσματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν 48 τηλεβόλα και 4 βομβοβόλα. Η νησίδα Βασιλάδι, μεταξύ της λιμνοθάλασσας και της θάλασσας, έγινε ένα είδος προκεχωρημένου οχυρού. Εκεί τοποθετήθηκαν 6 πυροβόλα και συγκεντρώθηκαν 2.000 γυναικόπαιδα για να μην επιβαρύνουν τη φρουρά της πόλης. Εντός του Μεσολογγίου υπήρχαν 10.000 άτομα, εκ των οποίων 4.000 άνδρες, άριστοι πολεμιστές από την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία και ακόμη 1.000 άνδρες, δυνάμενοι να φέρουν όπλα.
Κατά την πρώτη φάση της πολιορκίας (15 Απριλίου - 12 Δεκεμβρίου 1825) το Μεσολόγγι πολιορκήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Κιουταχή. Οι επιθέσεις τους συντρίβονταν εύκολα ή δύσκολα από τους υπερασπιστές της πόλης. Εξάλλου, ο από θαλάσσης αποκλεισμός δεν ήταν ισχυρός και επανειλημμένως διασπάσθηκε από τον στόλο του Μιαούλη, ο οποίος ενίσχυε με πολεμοφόδια και τρόφιμα τους πολιορκούμενους. Στις 24 Ιουλίου, 1000 ρουμελιώτες πολεμιστές υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ανάγκασαν τον Κιουταχή να αποσύρει τις δυνάμεις του στις υπώρειες του όρους Ζυγός, χαλαρώνοντας την πολιορκία του Μεσολογγίου. Αλλά και ο τουρκικός στόλος, παρενοχλούμενος από τον ελληνικό, αναγκάσθηκε να ζητήσει καταφύγιο στην αγγλοκρατούμενη Κεφαλληνία.

Βρυζάκη

Στις 5 Αυγούστου ο Κίτσος Τζαβέλλας, επικεφαλής δυνάμεως Σουλιωτώνπολεμιστών, εισήλθε στην πόλη, αναπτερώνοντας το ηθικό των πολιορκουμένων. Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου, ο κοινός στόλος Τούρκων και Αιγυπτίων αποβίβασε 8.000 αιγύπτιους στρατιώτες κι ένα μήνα αργότερα κατέφθασε στην περιοχή ο Ιμπραήμ που είχε σχεδόν καταστείλει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Τούρκοι, Τουρκαλβανοί και Αιγύπτιοι αριθμούσαν 25.000 άνδρες, με σύγχρονο πυροβολικό, που διοικούσαν γάλλοι αξιωματικοί. Οι Έλληνες είχαν να αντιπαρατάξουν 4.000 μαχητές.
Στις 25 Δεκεμβρίου 1825 άρχισε η δεύτερη φάση της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Όπως και στην πρώτη πολιορκία, πάλι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πασάδων. Ο αιγύπτιος Ιμπραήμ επεχείρησε με τις δικές του δυνάμεις να καταλάβει το Μεσολόγγι στις 16 Ιανουαρίου 1826. Απέτυχε, όμως, και αναγκάσθηκε να συμπράξει μετά του Κιουταχή. Οι δύο στρατοί κατέστησαν ασφυκτική την πολιορκία με ανηλεή κανονιοβολισμό του Μεσολογγίου και με την κατάληψη των στρατηγικής σημασίας νησίδων Βασιλάδι (25 Φεβρουαρίου) και Κλείσοβας (25 Μαρτίου). Μετά την πτώση των δύο νησίδων, η θέση των πολιορκουμένων κατέστη δεινή, μετά και την αποτυχία του Μιαούλη να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό.
Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Υπό τις συνθήκες αυτές, που καθιστούσαν αδύνατη την αποτελεσματική υπεράσπιση της πόλης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε γι' αυτή, η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρουπρος Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου). Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Νωρίτερα είχαν σκοτώσει τους τούρκους αιχμαλώτους, ενώ στην πόλη παρέμειναν τραυματίες και γέροι.
Όμως, το σχέδιο της εξόδου, είτε προδόθηκε, είτε δεν εφαρμόστηκε σωστά κι έτσι οι δυνάμεις του Ιμπραήμ κατέσφαξαν με τα γιαταγάνια τούς μαχητές της ελευθερίας. Στο μεταξύ, μέσα στο Μεσολόγγι είχαν αρχίσει οι σφαγές από τους Τουρκοαιγύπτιους, που είχαν εισβάλει από άλλο σημείο της πόλης.

Βρυζάκη

Σε πολλά σημεία σημειώθηκαν δραματικές σκηνές: ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, όταν κυκλώθηκε από τους εισβολείς στο σπίτι του, όπου είχαν συγκεντρωθεί τραυματίες, γέροντες και γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη, ενώ ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ ανατίναξε τον Ανεμόμυλο, στην τελευταία πράξη αντίστασης, όταν κυκλώθηκε από τους εχθρούς. Το πρωί της 10ης Απριλίου, ανήμερα των Βαΐων, η οθωμανική ημισέληνος κυμάτιζε στα χαλάσματα του Μεσολογγίου.
Οι πληροφορίες για τις απώλειες των Ελλήνων κατά την πολιορκία και την έξοδο είναι αντιφατικές. Πιθανότερο φαίνεται ότι από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο, οι 1.700 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι. Ανάμεσα στους νεκρούς, ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, ο Μιχαήλ Κοκκίνης, ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας, ο Νικόλαος Στορνάρης, ο γερμανός εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» Ιάκωβος Μάγιερ και άλλοι γερμανοί φιλέλληνες. Γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν για να πουληθούν στη Μεθώνη και στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Οι απώλειες για τους τουρκοαιγύπτιους εισβολής ανήλθαν σε 5.000 άνδρες.
Η Επανάσταση μετά την πτώση του Μεσολογγίου είχε σχεδόν κατασταλεί. Η φλόγα της, όμως, παρέμεινε άσβεστη, καθώς η ήττα μετατράπηκε σε νίκη. Ένα νέο κύμα φιλελληνισμού αναδύθηκε μετά την αμαύρωση του Αγώνα, εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε εμμέσως την ευρωπαϊκή διπλωματία για τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων. Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε την ημιτελή ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», με τους γνωστούς στίχους από το Σχεδίασμα Β':

E. de Lunsac

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε' στα μάτια η μάνα μνέει'
Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σέχω γω στο χέρι;
Οπού συ μου γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει»

Αμέσως μετά την κατάληψη του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής με τον στρατό του κατευθύνθηκε προς την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Αττικής. Ο Ιμπραήμ επανήλθε στην Πελοπόννησο για να εξαλείψει και τις τελευταίες εστίες αντίστασης σε Μάνη και Αργολίδα.

Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαΐου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.


Πηγη:Σαν σημερα

28 Μαρτίου 2018

Η κυρά-Βασιλική ( Χρήστος Δήμτσιος )

Η κυρά-Βασιλική Κίτσου Κονταξή και ο ξεχασμένος πύργος της Κατοχής.
Η κυρά-Βασιλική (1789 -1834) γεννήθηκε στο χωριό Πλισιβίτσα (σημ. Πλαίσιο)  των Φιλιατών.  Σε νεαρή ηλικία μετά από την αρπαγή της, από άνδρες του Αλή Πασά, κατέληξε στο χαρέμι του στα Γιάννενα. Λόγω της εξωτερικής ομορφιάς, και της οξύνοιας του πνεύματος που διέκριναν την νεαρή Βασιλική, κατάφερε να «μαγέψει» το λιοντάρι της Ηπείρου και να τον επηρεάζει σε πολλές αποφάσεις του. Η μεγάλη επιρροή της Βασιλικής, στον Αλή των Ιωαννίνων, παρουσιάζεται παραστατικά από τη λαϊκή μούσα στο δημοτικό τραγούδι «Βασιλική προστάζει..». Χάρη στην κυρά Βασιλική πολλοί Χριστιανοί γλίτωσαν από το τσεκούρι του πασά. Μετά τον θάνατο του Αλή οδηγήθηκε σιδηροδέσμια στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον έμπιστο του πασά, Θανάση Βάγια. Πολλές περιπέτειες χάρισε η μοίρα στην Βασιλική μέχρι να γυρίσει στην ελεύθερη πια Ελλάδα το 1830.  

ΚΟι περιπλανήσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Στην αρχή μένει για λίγο καιρό στο Ναύπλιο όπου γνωρίζεται με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε (1830) στο ιδιόκτητο κτήμα της, δώρο του Αλή πασά, στο χωριό Βοϊβόντα (σημερινή Βασιλική του Δήμου Καλαμπάκας), που της ανήκε ως τσιφλίκι (μαζί με τα χωριά Σαρακήνα Καλαμπάκας και Μεταμόρφωση Καρδίτσας) και που προς τιμή της ονομάσθηκε Βασιλική. Οικονομικές δυσχέρειες την οδηγούν σε πώληση της γης της καθώς και πολλών προσωπικών της αντικειμένων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της βρήκε καταφύγιο στο χωρίο Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας στην κατοχής της λίγα κτήματα και έναν πύργο (Κούλια) που της παραχωρήθηκαν από τον Καποδίστρια. H Κούλια της Κυρα-Βασιλικής είναι βυζαντινός πύργος που βρίσκεται επάνω σε ένα χαμηλό λόφο και δεσπόζει στην κωμόπολη της Κατοχής. Ο πύργος μάλλον κτίστηκε με σκοπό να ελέγχει τη στένωση και τη διέλευση του Αχελώου στο συγκεκριμένο σημείο. Το Χρονικό το θέτει πολύ παραστατικά: «όποιος έχει τον πύργο… έχει το πέρασμα εύκολον του ποταμού του άσπρουνα τρέχει εις το αγγελόκαστρον πάντα να το κουρσεύει». Παλαιότερα ο πύργος ονομαζόταν πύργος της Θεοδώρας. Σύμφωνα με την παράδοση τον έχτισε η Θεοδώρα γυναίκα του Μιχαήλ Β΄, του Δεσπότη της Ηπείρου, τον 14ο αιώνα, μετά την εκδίωξη των Φράγκων από την περιοχή. Πρόκειται για κτίριο τετράγωνο που το μήκος της κάθε πλευράς του εξωτερικά φτάνει τα 6,5 μέτρα. Είναι οικοδομημένο με αργιλόλιθους (αργιλικούς σχιστόλιθους) στους αρμούς του οποίου παρεμβάλλονται άφθονα κεραμίδια και ασβεστοκονιάματα. Ψηλά στο ύψος των 5 μέτρων από το έδαφος υπάρχουν στους τοίχους τεσσάρα τοξωτά ανοίγματα, ένα στο κέντρο κάθε πλευράς. Στην Κoύλια η Κυρά-Βασιλική έζησε αυτοφυλακισμένη διότι οι εμφανίσεις της ήταν σπάνιες. Μάλιστα, κάτοικοι της Κατοχής, για να την υποχρεώσουν να εμφανίζεται, πήγαιναν κάτω από τα παράθυρά της και της τραγουδούσαν συνοδεία οργάνων: «Νάταν οι κάμποι θάλασσα και τα βουνά ποτάμια / να πνίγονταν ο Τάταρης πούφερνε τα φιρμάνια / Βασιλική φωνάζει τον γέροντ’ Αλή Πασά: Μάσε τους μπιμπασήδες και μέρασ’ τους φλωριά / και βάλε τους σε όρκο μην κάμουν μπαμπεσιά! Σήκω κυρά Βασιλική και βγάλε το φακιόλι / και το κεφάλι τ’ Αλή Πασά να πάνε για την Πόλη. / Ξύπνα καημένε Αλή Πασά και βάλε τη σιουμπάρα / να ιδής την Κυρά Βασιλική με το Θανάση Βάγια». Διατηρώντας ακόμα την αρχοντική ομορφιά της και την αξιοπρέπεια της γυναίκας του Αλή Πασά, έζησε εκεί μέχρι το 1834, οπότε και πέθανε από δυσεντερία στο Αιτωλικό όπου και τάφηκε στην εκκλησία των Ταξιαρχών. Δίπλα στον τάφο αναγράφονται τα εξής: «Τάφος Κυρα-Βασιλικής 1789-1834». Και από κάτω: «Απέθανεν η κυρα-Βασιλική Κίτζου από δυσεντερία, ετών 45, μετασχών των αχράντων μυστηρίων της Θείας Μεταλήψεως και κατ’ άδειαν του επιτρόπου του Αγίου Ακαρνανίας και από του εφημερίου των Ταξιαρχών ετάφη κατά την συνήθη εκκλησιαστική τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών. Εν Ανατολικόν τη 11 Δεκεμβρίου 1834. Μελέτιος ιερεύς Δ.Κ.».  Με το θάνατό της όμως, η ανυπεράσπιστη περιουσία της «πλιατσικολογείτε». Πολύτιμα αντικείμενα και δώρα αγάπης του Αλή πασά βεβηλώνονται. Μετά από χρόνια και με μεγάλη προσπάθεια εντοπίζεται η φορεσιά της και σήμερα αποθησαυρίζεται στο Μουσείο που εδρεύει στη Νήσο Ιωαννίνων. Όσο αναφορά την τελευταία εν ζωή κατοικία της, η πραγματικότητα είναι πολύ θλιβερή. Ενώ ο πύργος κρίθηκε διατηρητέο μνημείο το 1975, με απόφαση του υπουργού πολιτισμού κ. Δ. Νιάνια, σήμερα έχει ξεχασθεί. Χόρτα και σκουπίδια κατακλύζουν τον χώρο. Επίσης η ανθρώπινη ανευθυνότητα και ανοησία οδήγησε κατοίκους του χωριού, όχι μόνο στο να μην προσπαθήσουν οι ίδιοι να διαφυλάξουν την ιστορία τους, αλλά και να χτίσουν ακριβώς δίπλα στον εξαιρετικής βυζαντινής τέχνης πύργο, ένα μεταγενέστερο οίκημα και μια δεξαμενή συγκέντρωσης ύδατος. Από μαρτυρία ντόπιου κατοίκου της Κατοχής μου αναφέρθηκε, ότι γέροντας του χωριού, μη έχοντας συνείδηση της επίδρασης των λόγων του, αναφέρει ότι ο η Κούλια αποτέλεσε «φυλακή» της κυρά Φροσύνης Βασιλείου. Το συμπέρασμα όλων αυτών, είναι ότι εμείς οι ίδιοι δεν έχουν την ευαισθησία, όχι μόνο να διασφαλίσουμε την ιστορία μας, αλλά κάνουμε και κάθε δυνατή προσπάθεια να την εξοντώσουμε. 
Χρήστος Γ. Δήμτσιος

Aworld witnout love …Ένας τόπος δίχως Αγάπη



Ας το συνειδητοποιήσουν ο Κύριος Δήμαρχος , ο Κύριος Περιφερειάρχης και οι Κύριοι Περιβαλλοντολόγοι .

27 Μαρτίου 2018

Τα είπαν Λαγωνίδης – Ζήκος στον αγώνα Ελλάδα-Γερμανία

Συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν το χώρο του ποδοσφαίρου είχαν προχθές στο ημίχρονο του αγώνα παίδων στην Αγυιά Ελλάδα- Γερμανία ο σκάουτερ του ΠΑΟΚ και παλιά μεγάλη δόξα του συλλόγου Κώστας Λαγωνίδης με τον φίλο του προπονητή του Ωλενιακού και υπεύθυνο ακαδημιών της Θύελλας Πατρών Αντώνη Ζήκο.


Συζήτησαν αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι και νεαρούς παίκτες ταλέντα που μπορεί να ενδιαφέρουν το δικέφαλο του Βορρά.

Ο Αντώνης Ζήκος δουλεύει μεθοδικά με αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες και τα αποτελέσματα είναι ορατά για αυτό και ο Λαγωνίδης δεν αποκλείεται( πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Ζήκου) να εντοπίσει κάποιο ταλέντο που θα…ανηφορίσει για Βόρεια Ελλάδα.

Άλλωστε είναι γνωστό πως ο ΠΑΟΚ επενδύει πολύ στην ανίχνευση ταλέντων για τα επόμενα χρόνια και δουλεύει πολύ πάνω σε αυτό.

20 Μαρτίου 2018

Απεβίωσε η Χρυσούλα Παραμπάτη - Ντάνου ετών 46

Απεβίωσε η Χρυσούλα Παραμπάτη - Ντάνου συζ. Διονυσίου Ντάνου σε ηλικία 46 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Κατοχής και ώρα 12:00 το μεσημέρι.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.

18 Μαρτίου 2018

Τρίκαρδος -Απόλλων Θέρμου 2 -0

Έναν δύσκολο τελικό έβγαλε εις πέρας ο Τρίκαρδος σήμερα στο γήπεδο Νεοχωρίου με αντίπαλο τον Απόλλων Θέρμου νικώντας 2-0 με σκόρερς τον Β. Σεραφίγγο (πεναλτι) και Π. Κουκουρδέλη.
Καλός αγώνας με τον Τρίκαρδο να χάνει σημαντικές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ.



Ευχές ΕΝΩΣΕΩΣ ΑΟΚ ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ στον τραυματία Καρβελά Αλέξανδρο

Το ΔΣ και όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα του Τρικάρδου Κατοχής εύχονται στον άτυχο 17χρονο ποδοσφαιριστή του Απόλλων Θέρμου Καρβελά Αλέξανδρο που έσπασε το χέρι του κατά την αναμέτρηση Τρίκαρδος- Απόλλων, καλή ανάρρωση και υγεία.
Με τιμή
Ο Πρόεδρος Γιάννης Τριανταφυλλάκης 
ΔΣ Τρικάρδου


17 Μαρτίου 2018

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΛΕΥΚΟΥΛΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!!

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/3/2018 ΣΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΜΑΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΟΝΟ 4,00€ ΤΟ ΚΙΛΟ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ



15 Μαρτίου 2018

Επίσκεψη 1ου Δημ. Σχολείου Κατοχής στο Λαογραφικό μουσείο Αγγελοκάστρου (παλιό σχολείο) (φωτο)

Με την επίσκεψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατοχής στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής, στο Αγγελόκαστρο Αιτ/νιας, επισκέφτηκαν  το μουσείο Λαογραφίας που έχει ως θέμα το σχολείο του χθες. 
Ωραίες εικόνες από τα δύσκολα χρόνια που δίδαξαν παιδεία και αξίζουν σεβασμό.
Παλιά θρανία, βιβλία, χάρτες και οτιδήποτε ήταν σε χρήση για το σχολείο.
Βρήκαμε τις φωτογραφίες από την κοινοποίηση της δασκάλας κ. Μ. Μαυραγάνη σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης στο internet και σας κοινοποιούμε για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 
Άξιοι συγχαρητηρίων όσοι έκαναν το μουσείο και τυχεροί οι επισκέπτες.
Εδώ να θυμηθούμε ότι και στο χωριό μας στην Κατοχή θα μπορούσε να υπάρχει μουσείο Λαογραφίας με πολλά εκθέματα που πολλά από αυτά είναι παραμελημένα σε αποθηκευτικούς χώρους ιδιωτών. Κανείς δεν θα τα κληρονομούσε εκτός των ιδιοκτητών και με σωστές διαδικασίες θα ήταν διαθέσιμα στου Συγγρού, το παλιό σχολείο ανακαινισμένο πλέον, αλλά μετά από κάποιες κινήσεις εθελοντών δεν υπήρχε σχετική κινητοποίηση για την πραγματοποίησή του.
Η ιστορία και η καθημερινότητα του τόπου στο χτες χάνεται όταν είμαστε άπραγοι.

Ηλίας Λουκάς
katochinews@gmail.com

























13 Μαρτίου 2018

ο βασιλιάς των αριθμών



Π  Ελληνικό 3,14  DAY 14/03/2018… Η Παγκόσμια  γιορτή του Ελληνικού Π που είναι τόσο σημαντικό και απαραίτητο  για τα SMARTPHONE και δορυφόρους

11 Μαρτίου 2018

Απεβίωσε η Μαρία Μανέτα ( τηλεφωνήτρια )

Απεβίωσε η Μαρία Μανέτα ( τηλεφωνήτρια ) σε ηλικία 85 ετών και η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 στον Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου στην Κατοχή και ώρα: 11:00 π.μ., η σωρός θα βρίσκεται στο Ναό από τις 10:00 π.μ. 
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της

07 Μαρτίου 2018

Ιωάννα Λαχανά: Η τραγωδία των δύο Ελλήνων στρατιωτών

Η δικηγόρος Αθηνών Ιωάννα Λαχανά απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό -που την κοινοπόιησε και στον πρωθυπουργό - και στην οποία εκφράζει την αγωνία της για την τύχη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, θέτει εαυτόν στην διάθεση των αρχών για την νομική διευθέτηση του ζητήματος, ενώ κρίνει απαραίτηση την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με τη συμμετοχή ελλήνων συμβούλων ή και συμμάχων, προκειμένου να διαπιστωθεί τον ακριβές σημείο πορείας και σύλληψης των δύο ανδρών.




page1image128
                page2image220