09 Απριλίου 2014

Καλλιέργεια φράουλας σε γλάστρα

Θέλετε να καλλιεργήσετε τις δικές σας βιολογικές φράουλες σε γλάστρα αλλά δεν ξέρετε πως να τις καλλιεργήσετε; Τώρα μπορείτε!



Image and video hosting by TinyPic

Φυτό:
Ένα από τα πιο εκλεκτά φρούτα του Άνοιξης είναι η φράουλα! Ένας κόκκινος καρπός συνήθως (αφού υπάρχουν ποικιλίες και άσπρης φράουλας) με πολύ ωραία γεύση. Σαν καρπός η φράουλα κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη, άσχετα με τις τεχνικές καλλιέργειας που έχει δεχθεί.
Υπάρχουν ποικιλίες φράουλας με μεγάλους καρπούς και ποικιλίες με μικρούς καρπούς σαν μούρα! Εμένα προσωπικά μου αρέσουν οι μεγαλόκαρπες φράουλες, επομένως θα φυτέψουμε μια τέτοια ποικιλία.
 
Γλάστρα:
Η επιλογή της γλάστρας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αν και θα σας προτείνουμε να επιλέξετε ζαρντινιέρα αντί για στρογγυλή γλάστρα. Θα καταλάβετε το γατί παρακάτω!
Χώμα:
Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φράουλα σαν φυτό είναι το πρόβλημα της καλής αποστράγγισης! Αν το χώμα της συγκρατεί πολύ νερό τότε θα καταλήξετε με έναν απαίσιο και μαλακό καρπό!
Μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου κοκκινόχωμα το οποίο έχει σαν προσόν να συγκρατεί νερό! Τύρφη, κομποστ και λίγη ποταμίσια άμμος είναι το ιδανικότερο! (Για την δοσολογία της τύρφης με το κομποστ συμβουλευτείτε το φυτώριο που ψωνίζετε και στο μείγμα σας συμπληρώστε 10-20% άμμο.)
 
Η φύτευση:
Αφού γεμίσετε με χώμα ένα μέρος της ζαρντινιέρας τοποθετείστε τις φράουλες στις γωνίες της ή γενικά στις άκρες της γλάστρας ώστε οι φράουλες να κρέμονται έξω από αυτή γιατί η επαφή με το χώμα τις χαλάει. Αφού τις τοποθετήσετε γεμίζετε με χώμα την υπόλοιπη γλάστρα ή ζαρντινιέρα και πιέζετε το χώμα με τα δάχτυλά σας ώστε να κάτσει και να μην έχει κενά.
Προσοχή: Μην επιλέξετε να γεμίσετε την γλάστρα σας με πολλές φράουλες γιατί γρήγορα θα πήξει! Η φράουλα πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες και επομένως γρήγορα θα αποκτήσετε πολλά νέα φυτά που θα γεμίσουν την μισή άδεια ζαρντινιέρα σας.
Θέση στο μπαλκόνι:
Η φράουλα γενικά αγαπάει πολύ τον ήλιο! Ειδικά όμως αγαπάει και την σκιά όταν η θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Έτσι φροντίστε να βρίσκεται σε μια θέση με άπλετο ήλιο μέχρι οι θερμοκρασίες να σκαρφαλώσουν τους 30+ βαθμούς ενώ από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να είναι σε ένα ημισκιερό μέρος για να αποφεύγει τις πολύ καυτές ώρες της ημέρας!
Πότισμα:
Η φράουλα πρέπει να στεγνώνει καλά και μετά να ποτίζεται! Τα πολλά νερά την κάνουν να παράγει μαλακές και άνοστες φράουλες. Έτσι μην ανησυχείτε αμέσως μόλις στεγνώνει το χώμα της και την ποτίζετε.
Λίπανση:
Εδώ υπάρχει ένα μυστικό.. Η φράουλα για να γίνει γλυκιά θέλει πολύ κάλιο. Επομένως προτιμήστε λιπάσματα με μεγαλύτερη ποσότητα καλλίου χωρίς όμως να κάνετε υπερβολές στη χρήση του. Μην ξεχνάτε να προσέξετε το καλιούχο λίπασμα που θα επιλέξετε να είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ!
Φυτοπροστασία:
Γενικά σαν φυτό η φράουλα είναι ανθεκτικό! Όμως να θυμάστε ότι ένα μικρό πρόβλημα που παρατηρείτε όταν ποτίζετε αρκετά, είναι ένας μύκητας στην ρίζα όπου γίνεται αισθητός με σταδιακή μάρανση του φυτού. Είναι εύκολα καταπολεμήσιμος με διάφορα βιολογικά σκευάσματα ή βότανα.
Εποχές φύτευσης:
Άνοιξη & Φθινόπωρο
 
Συγκομιδή:
Όπως είναι και ποιο πάνω άλλο ένα μυστικό στην καλλιέργεια αυτή είναι ότι ο καρπός της φράουλας δεν πρέπει να ακουμπάει στο χώμα γιατί χαλάει! Όπως και στην φωτογραφία φροντίστε οι φράουλες σας να είναι έξω από την γλάστρα και έτσι να είναι σαν να κρέμονται! Μόλις κοκκινίσουν με ένα ψαλίδι κόβετε το κοτσανάκι και την τρώτε!