16 Μαρτίου 2021

Αποφασίζω και διατάζω..


 

Παρακολουθούμε της τελευταίες ήμερες μια μεγάλη αντιπαράθεση όσον αφόρα τα φωτοβολταικά και πέρασε στα μουλωχτά η καταστρατήγηση της απόφασης του Τοπικού Συμβούλιο της Κατοχής συμφώνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για ένα παράνομο Δημοτικό Συμβούλιο , όπως τονίστηκε και στην τοποθέτηση μας  .Η αποφάσεις των Τοπικών , παρόλο που είναι συμβουλευτικές  και όχι ερμηνευτικές όπως μας βολεύουν ,είτε μας αρέσουν η όχι πρέπει να είναι σεβαστές. Με το αποφασίζω και διατάζω δυστυχώς δεν πάμε μακριά και τα αποτελέσματα είναι ορατά σε όλους .

Ας αφήσουμε αυτό παρόλο την σημαντικότητα του και να δούμε για το ίδιο θέμα πως συμπεριφέρθηκε  ο Δήμος Τρικκαιων η Τρικάλων και τι αντισταθμιστικά έδωσε προς την κοινότητα Διάλεχτο, οπότε εμείς  σαν Τοπικό δεν είμαστε παράλογοι κοιτώντας και λίγο τα συμφέροντα της Κατοχής …..αύτη Κύριοι είναι σωστή διακυβέρνηση , μέριμνα και σεβασμός προς κάθε διαμέρισμα και όχι  εκμετάλλευση η τους πιάσαμε κορόιδα .Πρέπει να διατηρούμε την μνήμη μας για να μην πέσουμε σε λήθαργο  …ειδάλλως συσσωρεύονται προβλήματα και  απογοητεύσεις και το δάσος καίγετε.  Σας παραθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς πλήρη ενημέρωση….. περιττό να πούμε ότι  δεν περασε.  

 

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 Δ Η Μ Ο Σ Ι Ε Ρ Α Σ Π Ο Λ Η Σ Μ Ε Σ Ο Λ Ο Γ Γ Ι Ο Υ

 

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ι. Π. Μεσολογγίου 11-03-2021

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Αριθμ. Πρωτ: 4.205

Ταχ. Δ/νση:

Παν. Σταυροπούλου 31

Ταχ. Κώδικας:

30200 - Μεσολόγγι

Πληροφορίες:

Αντωνόπουλος Βασίλ.

ΠΡΟΣ :

Τηλεφ. / fax :

26313 – 63445

e-mail :

mesoldimos@hotmail.com

- Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

- Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

- Προέδρους Συμβουλίων Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων

 

 έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την 12η Μαρτίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα έναρξης 19.30. ί

 Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης της Κοιν. Κατοχής στη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, για την εγκατάσταση Φ/Β πάρκου (εισηγητής κ.Λύρος Κων.–Δήμαρχος).

Συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κατοχής

  ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  

 ΘΕΜΑ: Εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία δημοτικών αγροτεμαχίων, με σκοπό τη χρήση τους από τη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

..............2. Κατ' εξαίρεση, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται η

εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία: α) Αν η ετήσια πρόσοδος του υπό εκμίσθωση ακινήτου δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ -ΕΓΓΡΑΦΑ

α) Με το υπ’αριθμ. 690/08-03-2021 έγγραφο, η Δ.Ε.Υ.Α. Μεσολογγίου (αριθμ πρωτ. εισερχομένου 4001/08-3-2021) αιτείται προς τον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου την εκμίσθωση των δημοτικών αγροτεμαχίων με αριθμό (88) , εμβαδού 58,071 στρεμμάτων και τμήμα του (111) αγροτεμαχίου εμβαδού 11,929 στρεμμάτων στη θέση «Γύρα» Κατοχής ήτοι συνολικά (70) στρεμμάτων για είκοσι πέντε (25) έτη προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 4,86MW.

 

γ) Η υπ’αριθμ. 4/2021 (ΑΔΑ:6ΤΩ9ΩΡΖ-Τ3ΓΙ) Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κατοχής με θέμα: «Γνωμοδότηση για την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων στην ΔΕΥΑΜ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκων πάρκων για 25ετία» οπού αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία:

«...Την παραχώρηση των ανωτέρω αγροτεμαχίων στην Δ.Ε.Υ.Α.Μ. μια τη δημιουργία καί εγκατάσταση ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ μια την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης και με μίσϋωμα προς το ΔΗΜΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Η απόφασή μας δεσμεύεται, με την προϋπόθεση ότι το μίσθωμα των 100 ευρώ το στρέμμα ετησίως ϋα χρησιμοποιείται για έργα στην Κοινότητα Κατοχής, κατόπιν υποδείξεως του εκάστοτε τοπικού συμβουλίου, και ανεξάρτητα με τα έργα του τεχνικού προγράμματος προς την Κοινότητα μας, ειδάλλως η απόφαση ϋα είναι άκυρη.»

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προαναφερόμενα,

παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συζήτηση του θέματος και τη λήψη σχετικής απόφασης επί του αιτήματος της Δ.Ε.Υ.Α. Μεσολογγίου, που αφορά την Εκμίσθωση δημοτικών αγροτεμαχίων, για 25 έτη με σκοπό τη χρήση τους για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 4,86MW συνολικού εμβαδού {70) στρεμμάτων Αναλυτικά:

Το υπ' αριθ. (88) αγροτεμάχιο, έκτασης 58,071 στρεμμάτων και τμήμα του υπ' αριθ. (111) αγροτεμάχιου έκτασης 11,929 στρεμμάτων στη θέση «Γύρα» Κατοχής αντιστοίχως.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΥΡΟΣ

……………………

Η ΔΕΥΑ Τρικάλων εισέρχεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

·         9 Φεβρουαρίου 2021

Πλήθος ωφελειών για το περιβάλλον, τον κάθε τρικαλινό αλλά και για κάθε κάτοικο του Διαλεχτού, επιφέρει η μεγάλη επένδυση της ΔΕΥΑΤ με τα φωτοβολταϊκά.

Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως είναι η διεθνής πρακτική, και ειδικά μέσω φωτοβολταϊκών γεννητριών, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων η παραχώρηση έκτασης  στη ΔΕΥΑΤ, στο Διαλεχτό.

 

Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

Α. Για ΔΕΥΑΤ και τρικαλινούς/ες

Β. Για τους κατοίκους του Διαλεχτού
Η διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης προνόησε και με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, ενέκρινε να παρασχεθούν αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους του Διαλεχτού. Συγκεκριμένα:
1. 
Μειώνεται στο μισό, κατά 50% το σύνολο του λογαριασμού για κάθε οικογένεια. Έτσι, εάν κάποια οικογένεια πλήρωνε 30€, θα πληρώνει 15€
2. 
Αυξάνονται κατά 20.000€ τα χρήματα για πρόσθετα έργα στο Διαλεχτό. Αυτά τα 20.000€ είναι πλέον των έργων που ήδη έχουν προγραμματιστεί στο χωριό (όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας).
Υπενθυμίζεται ότι η παροχή αντισταθμιστικών ωφελειών είναι πάγια τακτική στην περιοχή του νυν Δήμου Τρικκαίων. Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι κάτοικοι Ζηλευτής και Παλαιοπύργου, του τότε Δήμου Παληοκάστρου, απολαμβάνουν συγκεκριμένα οφέλη για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους και σε σημείο αρκετά μακριά από τον οικισμό.
Με τον τρόπο αυτόν, λειτούργησε ο ΧΥΤΑ, ωφελείται το περιβάλλον, ενισχύεται το εισόδημα στην τοπική κοινωνία και δίνονται λύσεις για όλους τους κατοίκους του ενιαίου 
Δήμου Τρικκαίων.

Τοπικό Κατοχής