15 Αυγούστου 2018

Η Παναγία η Φιδούσα: Κάθε 15αύγουστο τα φίδια προσκυνούν τη Θεοτόκο (Βίντεο- Φωτογραφίες)

Του Αντρέα Πολυκάρπου

Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου το νησί της Κεφαλονιάς επισκέπτονται όχι μόνο δεκάδες πιστοί αλλά και δεκάδες φίδια προκειμένου να ασπαστούν την Παναγία τη Φιδούσσα.

Η μικρή Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς, είναι πλέον γνωστή σε όλον τον κόσμο λόγω του ανεξήγητου θαύματος που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τις 6 ως τις 15 Αυγούστου.

Κάθε χρόνο, μικρά γκρίζα φιδάκια, με το μήκος τους να μην ξεπερνά το ένα μέτρο, κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στην εκκλησία και πάνω στην εικόνα της Παναγιάς. Το δέρμα τους είναι βελούδινο ενώ στο κεφάλι και στην άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται το σύμβολο του σταυρού.

Η ιστορία πίσω από το γεγονός

Σύμφωνα με τον τοπικό χριστιανικό θρύλο τα φίδια έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου 470 χρόνια, όταν τα πειρατικά πλοία προσάραξαν στο νησί με τους πειρατές αν αποβιβάζονται στο νησί και να κατευθύνονται προς τη Μονή για να τη λαφυραγωγήσουν.

Τότε, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να τις προστατέψει αυτές και τη Μόνη από τους βαρβάρους.

Η μια αφήγηση του θρύλου αναφέρει ότι η Παναγία κύκλωσε με φίδια τη Μονή έτσι ώστε οι πειρατές δεν μπόρεσαν να φτάσουν την εκκλησία.

Η δεύτερη αφήγηση αναφέρει ότι η Παναγία θέλοντας να προστατεύσει τις μοναχέ ςμετέτρεψε τις μοναχές σε φίδια και για το λόγο αυτό επισκέπτονται ανά τους αιώνες τη Μονή κάθε περίοδο του 15αυγουστου.

Από τότε και κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, έξω από την εκκλησία αλλά και στο εσωτερικό της, κρέμονται από τις εικόνες, τις καντήλες και τα στασίδια, χωρίς να επιτίθενται στους πιστούς.

Παραμονές της γιορτής της Κοιμήσεως τα φιδάκια εμφανίζονται στο βράχο εκτός της εκκλησίας όπου βρισκόταν το παλιό καμπαναριό και κατόπιν αρχίζουν να πλησιάζουν το ναό.

Επιστημονική εξήγηση

Από τον 20ο αιώνα πολλοί επιστήμονες έφτασαν στην Κεφαλονιά θέλοντας να εξαγάγουν επιστημονικά συμπεράσματα για το εν λόγω φαινόμενο, όμως μέχρι και σήμερα κανένας δεν κατάφερε να εξηγήσει αυτά που συμβαίνουν.

Τα φιδάκια της Παναγίας κλικ εδώ


Μεγάλο κακό

Για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς όταν δεν εμφανίζονται τα φίδια αυτό σημαίνει ότι προμηνύεται μεγάλο κακό. Για παράδειγμα το 1940 και το 1953 δεν εμφανίστηκαν και τότε το νησί επλήγη από σεισμούς και διάφορα άλλα φυσικά φαινόμενα.

κλικ εδω video 2

Τα φιδάκια γενικά θεωρούνται ακίνδυνα και θαυματουργά ενώ οι πιστοί θεωρού ότι μπορούν να γιατρεύουν πολλές ανίατες ασθένειες.