27 Αυγούστου 2017

εγκληματική αμέλεια ,


 Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας για το μεγάλο πρόγραμμα
Παρεμβάσεων και Επενδύσεων που αλλάζει την προσέγγιση και την δυναμική της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας  Χριστίνα Σταρακά
Τι είναι η Ο.Χ.Ε.;
Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση(Ο.Χ.Ε.) εργαλείο για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών στρατηγικών σε Τοπικό Επίπεδο, καθώς συνδυάζει επενδυτικά σχέδια για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, την προώθηση της απασχόλησης και την προστασία του περιβάλλοντος σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
 Σε ποια περιοχή αφορά η ΟΧΕ Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας;
Στα πλαίσια του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 η υλοποίηση της ΟΧΕ στην Αιτωλοακαρνανία αφορά στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου. Ο πανέμορφος αυτός τόπος έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο, έχει ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας της σύμβασης Ramsar, περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και Ειδική Ζώνη Διατήρησης..
 Ποιο είναι το «δυνατό χαρτί» της ΟΧΕ;
Το «δυνατό χαρτί» της περιοχής είναι το υδάτινο στοιχείο ως πόλος ανάπτυξης και αναζωογόνησης της περιοχής, μέσω 4 στόχων:
Α. την διασφάλιση της καλής ποιότητας των υδάτων της λιμνοθάλασσας, ως το θεμελιώδες ζήτημα επιβίωσης και ανάπτυξης της περιοχής
Β. την διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού παραγωγικού ιστού στους τομείς αγροδιατροφής και τουρισμού/πολιτισμού
Γ. την κατοχύρωση και ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής ως  τόπο επίσκεψης και διαμονής
Δ. την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού.
Πως σχεδιάστηκε η ΟΧΕ;
Σε δύο φάσεις: Η Α΄Φάση έληξε τον Μάρτιο του 2016 όταν οριοθετήθηκε η περιοχή ΟΧΕ, αναδείχτηκαν τα προβλήματα, οι αδυναμίες και οι προκλήσεις της περιοχής. Στη συνέχεια ακολούθησε μια εκτεταμένη διαβούλευση με παραγωγικούς φορείς, επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους, υπηρεσίες και ΦΥΣΙΚΑ τον ΔΗΜΟ Ι.Π.  Μεσολογγίου. Όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς είναι ΑΥΤΟΙ που ΕΠΕΛΕΞΑΝ τους κλάδους εκείνους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα και θέσεις εργασίας σε ένα αναβαθμισμένο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Από την Α΄Φάση, λοιπόν, καταλήξαμε στο όραμα της ΟΧΕ.
Το επιστέγασμα αυτής της διαβούλευσης και των προτάσεων οδήγησε στην Β΄Φάση που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 28/9/2016. Μια στρατηγική που εστιάζει σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών και αφορά σε έργα και δράσεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, τον τουρισμό.
 Ποιο είναι το όραμα της ΟΧΕ;
Το όραμα, λοιπόν, της ΟΧΕ για την συγκεκριμένη περιοχή είναι: η καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με την αναγνώριση της θεμελιώδους συμβολής του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και την οικονομία της περιοχής
Ποιοι είναι οι  βασικοί πυλώνες της ΟΧΕ;
  1. 1.Διασφάλιση-βελτίωση ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού προϋπολογισμού 21.328.915,67 ευρώ, με τις δράσεις:
  2.  «Ανάδειξη της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού ως αναγνωρίσιμο πόλο τουρισμού και πολιτισμού» προϋπολογισμού 4.510.000,00€, με τις δράσεις.
Όπως διαβάζουμε για τα προσεχή 6 χρόνια το Διόνι δεν ανήκει στο ευρύτερη περιοχή του ΟΧΕ  και του   Εθνικού  Πάρκου  και η KATOCHI NEWS τον περασμένο Σεπτέμβριο το είχε επισημάνει ( όπως και πολλά άλλα θέματα που αφορούν τον τόπο μας ) όπως επίσης την εγκληματική αμέλεια ,αδράνεια και εσκεμμένη  σκοπιμότητα του Δήμου της Ι Π Μεσολογγίου σε βάρος του ΔΙΟΝΙ .Τόσα εκατομμύρια έχουν προϋπολογιστεί και για το ΔΙΟΝΙ ούτε ένα ευρώ . Γιατί το ΔΙΟΝΙ και η ΚΑΤΟΧΗ  είναι ένας ανταγωνιστικός προορισμός τα διαθέτη όλα γραφικό χωριό , ιστορικά μνημεία ,Αχελώος , Οινιάδες ,Ναυμαχία Εχινάδων , Εθνικό Πάρκο και Θάλασσα .  Ο Κόσμος τι να πει στα καφενεία τα ακούς όλα ,να πάρει δημόσια θέση όχι γιατί κάθε οικογένεια είναι δέσμια των 5/6/8/12 μηνών του Δήμου οι άνθρωποι ζουν με το μαχαίρι στο λαιμό . Έχουμε μια γενιά που εργαλειοποιήθηκε από άσχετους και θρασείς με συμφεροντολογικούς μεθόδους που κρύβονται πίσω από γλοιώδεις επικλήσεις , ότι δήθεν αγωνίζονται αφού πρώτα βολεύτηκαν και η νέα γενιά ζει σε ένα κλειστό σύστημα συμβιβασμού . Οι ποιο καλοί δεν διεκδικούν τίποτα και αποσύρονται όχι από φόβο αλλά από ωριμότητα γιατί δεν θέλουν να συμβιβαστούν με το χείριστο και το μέτριο .Φανταστείτε εάν στην Φόρμουλα 1 αγωνίζονταν οι μέτριοι και οι χείριστοι πόσους νεκρούς θα είχαμε σε κάθε αγώνα .
Στη Δημόσια ζωή που, έχει γίνει επάγγελμα  θεσμός , ο καθένας παρουσιάζεται όπως θα ήθελε να είναι μα στην διαδρομή αφήνει το στίγμα του το ποιος είναι . Έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ των πτωχεύσεων με πτώχευση και των αξιών της ζωής και την ευθύνη την έχουν οι Διοικούντες οι υποτιθέμενοι θεματοφύλακες με τα ψέματα και την στρέβλωση της αλήθειας.
Αυτοί που μας  διοικούν βρήκαν το κενό το γέμισαν με τίποτε και έπιασαν την ζαριά . Ένας φίλος μου λέει ….σου κλέβουν την ζωή και πας και τους ψηφίζεις και μετά κάθεσαι στον καναπέ και τους βρίζεις ….Γεώργιος Καλόκληρος