04 Ιουνίου 2017

Η επιστολή του Ζαφείρη Καραβία προς τον πρόεδρο Δημ. Κοινότητας Κατοχής για τη χρήση Αγ. Παντελεήμων και πρώην ΕΠΑΛ


Κατοχή   Μαρτίου 2017




Καραβίας Δ. Ζαφείριος
  ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Κατοχής



  ΚΟΙΝ: 1. Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας κ΄ Ακαρνανίας



             2. Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου




ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση και Χρήση του Χώρου και των Κτηρίων του Πρώην
             ΕΠΑΛ και του Αγίου Παντελεήμονος (Διδακτήριο)

Κύριοι, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πρωτίστως για την διευθέτηση του ζητήματος της μεταφοράς του επαγγελματικού λυκείου Κατοχής και να σας προτείνω έπειτα μια νέα προοπτική για την αξιοποίηση του τέως χώρου εγκατάστασης του σχολείου, ο οποίος περιλαμβάνει δυο (2) κτήρια και ένα βοηθητικό οικοδόμημα-εργαστήριο στον όπισθεν χώρο.

Η πρώτη πρόταση – αίτημα κατόπιν συνεννοήσεως και με τον σεβαστό ιερέα της κωμόπολης μας, έχει να κάνει με την παραχώρηση του χώρου του διδακτηρίου του αγίου Παντελεήμονα πίσω στην ενορία του Αγίου Δημητρίου της κοινότητας Κατοχής και την μετέπειτα αξιοποίηση αυτού για λατρευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς με προβλεπόμενη  αναπαλαίωση και τροποποίηση της εικόνας του παρόντος οικοδομήματος. Το σημερινό διδακτήριο είναι κτισμένο πάνω στον χώρο της άλλοτε μεσαιωνικής βυζαντινής εκκλησιάς του αγίου Παντελεήμονα, απομεινάρια της οποίας μπορούν ακόμη να γίνουν διακριτά στους τοίχους της δυτικής και ανατολικής πλευράς του οικοδομήματος όπου στην πρώτη διακρίνονται μια πύλη και τα παράθυρα κάτω από τα ασβεστοκονιάματα που προστεθήκαν το 1954 με την μετατροπή του οικοδομήματος σε σχολείο και στην δεύτερη υπάρχει ακόμη και σήμερα το ιερό του ναού. Ο μεσαιωνικός εκείνος ναός είναι πραγματικά ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο για την κωμόπολη μας, καθώς η ιστορία του ανάγεται στο μακρινό παρελθόν περί τον 13ο αιώνα μΧ   ενώ ιδρυτής και θεμελιωτής του ναού σύμφωνα με την παράδοση είναι η θεοδώρα η Πετραλίφαινα, Δεσπότισσα του Δεσποτάτου της ηπείρου και σύζυγος του Μιχαήλ Β’ του Κομνηνού της βυζαντινής αυτοκρατορικής δυναστείας. Η οποία μετέπειτα  αγιοποιήθηκε και έγινε μάλιστα η πολιούχος της Άρτας. Η ίδια αυτή Δεσπότισσα φέρεται να θεμελίωσε και τον βυζαντινό πύργο της Κατοχής που δεσπόζει πάνω από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Η δεύτερη πρόταση, έχει να κάνει με μια παλαιότερη επιδίωξη η οποία αν και κατατέθηκε ξανά το 2014 προς το δημοτικό συμβούλιο οι αρμόδιοι δεν έδωσαν την δέουσα σημασία με αποτέλεσμα να παραγκωνισθεί και να ξεχαστεί. Ελπίζω λοιπόν να βρει ανταπόκριση από την δική σας πλευρά. Η πρόταση αυτή έχει να κάνει με την αξιοποίηση του δεύτερου κτηρίου του επαγγελματικού λυκείου όπου μέχρι πρότινος στεγάζονταν τα γραφεία των καθηγητών, ως δημοτικού ξενώνα. Το κτήριο αυτό θα μπορούσε εφόσον χωριστεί και από τον χώρο του ναού ενδεχομένως με μια πετρόκτιστη μάντρα, να φιλοξενήσει άτομα από άλλες περιοχές, ειδικότερα από τις υπάρχουσες η μελλοντικές αδελφοποιήσεις έναντι μειωμένου ή μηδαμινού κόστους. Προκειμένου αυτά να διευκολυνθούν στην διαμονή τους, την περιήγηση και την ανακάλυψη των περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών θησαυρών του τόπου μας.
Η ενδεχόμενη στελέχωση του κτηρίου με τα απαραίτητα έπιπλα για την αξιοποίηση του θα μπορούσε να γίνει με εθελοντική προσφορά από μέρος των πολιτών παλαιών επίπλων και μικροαντικειμένων προκειμένου να μειωθεί το κόστος.
Η υλοποίηση των παραπάνω , η οποία αποτελεί μάλιστα επιθυμία  μεγάλου ποσοστού των πολιτών της κοινότητας θα έχει ως αποτέλεσμα την αξιοποίηση του χώρου εκ νέου και την δημιουργία νέων προοπτικών για το κεντρικό εκείνο σημείο της κωμόπολης μας που θα αποκτήσει και πάλι σημασία.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και αναμένω την σύντομη απάντηση σας,
Καραβίας Ζαφείριος.