04 Φεβρουαρίου 2017

O Bυζαντινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα - Επιστολή κ. Γ. Ρόμπολα στην Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων (PIC)

 
Από τη σελίδα του Katochi News με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε την επιστολή που έστειλε προς την Προϊσταμένη  της Εφορίας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νιας & Λευκάδος κ. Ολυμπία Βικάτου ο δάσκαλός μας και πρώην Σχολικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ρόμπολας, στην οποία επισημαίνει την αναγκαιότητα της αποκατάστασης του βυζαντινού ναού του Αγίου Παντελεήμονα, όπου μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν το Επαγγελματικό Λύκειο Κατοχής, και προτρέπει την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων να προβεί στις ενέργειες που επιβάλλονται, ώστε να επιτευχθεί η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την ενέργεια, γιατί το ιστορικό αυτό κτίσμα, που για πολλές δεκαετίες στέγασε γενιές και γενιές μαθητών, αποτελεί σπουδαία μαρτυρία για την παρουσία της Κατοχής στα βυζαντινά χρόνια. Μάλιστα δε, έλληνες και ξένοι επιστήμονες- ιστορικοί και αρχαιολόγοι, αναφέρον στα έργα τους τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα.
Νομίζουμε ότι προς την κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται να κινηθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πρώτο το Δήμαρχο κ. Καραπάνο, ώστε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, να προωθεί η κατάρτιση αρχιτεκτονικής και οικονομοτεχνικής μελέτης για την αναστήλωση του μνημείου.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και άλλοι φορείς, όπως η Μητρόπολη Αιτωλ/νιας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο κ.λ.π. θα συμβάλλουν τα μέγιστα προς τούτο.



"Γεώργιος Ρόμπολας
Δροσίνη 5
30001 Νεοχώρι Μεσολογγίου
τηλ. 2632091958 - 6976193088
e-mail: georgios.rompolas@gmail.com
Νοεχώρι , 3/2/2017


Προς την κ. Ολυμπία Βικάτου
Προϊσταμένη  Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας

Μεσολόγγι 


Αξιότιμη κ. Βικάτου
Με την παρούσα επιστολή επιτρέψτε μου να «κλέψω» λίγα λεπτά της ώρας από τον πολύτιμο χρόνο σας και να σας θέσω υπόψη το ακόλουθο ζήτημα, το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία. 
Ως ειδικός γνωρίζετε ότι η κωμόπολη της Κατοχής στο διάβα των χρόνων έχει σχηματίσει τη δική της ξεχωριστή ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα. Το πλήθος  των μνημείων και οι ιστορικές αναφορές μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Μεταξύ αυτών ο βυζαντινός Πύργος της Κατοχής (Κούλια) και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Παντελεήμονα καταδεικνύουν την παρουσία της τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
Ο ναός που για πολλές δεκαετίες εξυπηρέτησε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της πόλης, σήμερα, μετά και την μετεγκατάσταση του Επαγγελματικού Λυκείου Κατοχής, είναι ελεύθερος. Θα ήταν επομένως σκόπιμο και πολύ ωφέλιμο να επανέλθει το μνημείο στην προτέρα του μορφή όχι μόνο για λόγους λατρευτικούς αλλά και ιστορικούς.
Επειδή, λοιπόν, η Υπηρεσία σας είναι η αρμόδια προς τούτο, κάνω έκκληση όπως συμπεριλάβετε και την αποκατάσταση του μνημείου  αυτού, εντάσσοντάς το στον προγραμματισμό σας, ώστε να εξασφαλισθεί η δαπάνη που θα απαιτηθεί μέσω των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων διατήρησης της πολιτισμικής μας κληρονομίας.
Γνωρίζω τις δυσκολίες και τις χρονοβόρες διαδικασίες του εγχειρήματος αλλά είμαι βέβαιος ότι με τον έγκαιρο προγραμματισμό και την ιδιαίτερη επιστημονική αξιοσύνη σας κάτι τέτοιο δεν είναι ακατόρθωτο.
Γιατί θα είναι λυπηρό να αφεθεί στην εγκατάλειψη ο ιστορικός ναός και υποστεί και άλλες ανεπανόρθωτες βλάβες από διάφορες φορείς, (Δήμος , Σύλλογοι κ.λ.π.), οι οποίοι από άγνοια ίσως δεν γνωρίζουν τη σημασία του στο ιστορικό γίγνεσθαι της περιοχής.
Προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας να προσφέρω ό,τι μπορώ προς την κατεύθυνση αυτή.
Τελειώνοντας, θα ήθελα κ. Βικάτου να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για ό,τι θετικό κάνετε, το οποίο θα είναι μια ακόμα συμβολή στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της μικρής μου πατρίδας, της «βραχοστύλωτης » Κατοχής

Με εκτίμηση


Γεώργιος Ν. Ρόμπολας
π. Σχολικός Σύμβουλος"