Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Σύσκεψη με στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δήμος Ιεράς Πόλεως  Μεσολογγίου
Γραφείο Δημάρχου
Γραφείο Επικοινωνίας 
και Δημοσίων Σχέσεων
          


Σύσκεψη με στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά
  
  Θέματα βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης και σταδιακής ένταξης των Roma στις τοπικές κοινωνίες, απασχόλησαν την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, παρουσία του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου, εκπροσώπων του Δήμου και μελών της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  Αναφορικά με το θέμα ο Νίκος Καραπάνος επεσήμανε αρχικά την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού δυνάμεων μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και αρμοδίων φορέωνπροκειμένου να αντιμετωπισθούν επιτυχώς θέματα που αφορούν την ένταξη της κοινωνικής ομάδας των Ρομά στην τοπική κοινωνία, τα οποία ωστόσο θα πρέπει να δρομολογούνται με βάση ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις.

  Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου επιχειρεί με ίδιες δυνάμεις να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μακριά από τους σημερινούς υποβαθμισμένους καταυλισμούς, μια προσπάθεια ωστόσο η οποία θα πρέπει και είναι απαραίτητο να ενισχυθεί προκειμένου να συντομευθούν οι διαδικασίες και ο χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων.
  Όπως σημειώθηκε, παλαιότερα στην περιοχή είχαν αξιοποιηθεί με επιτυχία δυνατότητες που προσέφεραν ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, εκπαίδευσης και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κοινωνικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ως παράδειγμα αναφέρθηκε η προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των μουσικών ακουσμάτων που μεταδίδονται εμπειρικά μεταξύ των μελών της κοινότητας των Roma, τα οποία αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των τοπικών πανηγυριών.
    Καταλήγοντας στις εργασίες της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου συμπεριέλαβε στις προτάσεις του την σύσταση ειδικής επιτροπής εκ μέρους του Δήμου, η οποία θα έχει ως αντικείμενο έργου τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων και προτάσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση είτε των προβλημάτων διαβίωσης και βελτίωσης ποιότητας ζωής των Ρομά, είτε θεμάτων που αφορούν την πλήρη κοινωνική ένταξή τους.