27 Δεκεμβρίου 2016

Στο ΕΣΠΑ η αποκατάσταση –ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» εντάχθηκε το έργο αποκατάστασης – ανάδειξης του ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Iερού της Δωδώνης, με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ.


 «Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού  της νέας προγραμματικής περιόδου και το οποίο εντάσσεται στο Καινοτόμο Πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Με τις   τις εργασίες και τις λοιπές δράσεις προβολής και
εξυπηρέτησης των επισκεπτών που προβλέπονται,  ο Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πόλους έλξης  τουριστών στην Ήπειρο, ενισχύοντας, όπως και τα άλλα αρχαία θέατρα, τον αειφόρο τουρισμό της» τονίζει η Περιφέρεια Ηπείρου. Φορείς υλοποίησης του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων (με κατανομή δαπάνης 4.800.000 ευρώ) και η Περιφέρεια Ηπείρου (με κατανομή δαπάνης 200.000 ευρώ). Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Έργα και δράσεις που θα παραδοθούν Με τη λήξη της πράξης, που έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2022,    προβλέπεται να παραδοθούν τα εξής έργα: α) στερεωμένα και αποκατεστημένα τμήματα των κερκίδων 7, 8 και 9 του πρώτου διαζώματος με τις αντίστοιχες κλίμακες ανόδου και τμήματα των κεντρικών κερκίδων 4, 5 και 6 του δευτέρου διαζώματος, επίσης με τις αντίστοιχες κλίμακες ανόδου β) συντηρημένο τμήμα του νοτιοδυτικού αναλημματικού τοίχου του θεάτρου, γ) συντηρημένη επιφάνεια δομικού υλικού του οπίσθιου τοίχου της δυτικής στοάς του εξωτερικού περιβόλου του ιερού, δ) σύστημα βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και άρδευσης πρασίνου ε) αντικεραυνική προστασία του αρχαιολογικού χώρου, στ) επέκταση του εσωτερικού δικτύου νερού, ζ) έκδοση έντυπου αρχαιολογικού οδηγού και ενημερωτικού φυλλαδίου του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, φυλλάδιο σε μορφή Brallie, η) Μία πινακίδα ενημέρωσης σχετικά με την μεθοδολογία αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, θ) Επέκταση χώρου στάθμευσης, συνολικής έκτασης 2000τ.μ. και κατασκευή περίφραξης μήκους 215μ., ι) προμήθεια μηχανισμού μεταφοράς φορτίων, η οποία θα παραμείνει στην κατοχή του φορέα λειτουργίας, για την καλή λειτουργία του έργου μετά την ολοκλήρωσή του.

www.dikaiologitika.gr