18 Νοεμβρίου 2016

Αντιστοίχιση – αντικατάσταση επαγγελματικών αδειών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων


Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει για τη διαδικασία της αντιστοίχισης – αντικατάστασης των επαγγελματικών αδειών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ.108/2013 (ΦΕΚ 141/Α) σε εξουσιοδότηση του Νόμου 3982/2011 περί άσκησης τεχνικών επαγγελμάτων, οι υφιστάμενες άδειες ηλεκτρολόγων αντιστοιχίζονται - αντικαθίστανται ως εξής:
α. Εάν η ημερομηνία θεώρησης της υφιστάμενης άδειας δεν έχει παρέλθει, προκειμένου να γίνει η αντικατάσταση – αντιστοίχιση απαιτείται παράβολο ποσού δέκα (10) ευρώ.

β. Εάν η ημερομηνία θεώρησης της υφιστάμενης άδειας έχει παρέλθει προκειμένου να γίνει η αντικατάσταση – αντιστοίχιση απαιτείται:
• Παράβολο διακοσίων (200) ευρώ αν η καθυστέρηση δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή Παράβολο τετρακοσίων (400) ευρώ αν η καθυστέρηση υπερβαίνει το ένα (1) έτος , αλλά είναι μικρότερη των πέντε (5) ετών και
• i) Βεβαίωση υπηρεσίας δύο (2) ετών, από αντίστοιχο εργοδότη, ή
   ii)εφόσον πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία, αντίγραφα εκκαθαριστικών φορολογικών δηλώσεων ή κατάσταση τιμολογίων, η οποία για κάθε τιμολόγιο αναφέρει την ημερομηνία έκδοσης και τον αριθμό του τιμολογίου, σχετικά με την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών.
γ. Εάν η καθυστέρηση θεώρησης της άδειας, έχει ξεπεράσει τα πέντε έτη ή εάν ο ενδιαφερόμενος αδυνατεί να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η άδεια ανακαλείται και, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να έχει το δικαίωμα άσκησης της αντίστοιχης επαγγελματικής δραστηριότητας, οφείλει να εφοδιαστεί με νέα άδεια, η οποία εκδίδεται ύστερα από επιτυχή εξέταση, καταβάλλοντας τα προβλεπόμενα παράβολα.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι όπως προσέλθουν στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Π.Ε. Αχαΐας (Πάτρα), Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολόγγι, Αγρίνιο), Π.Ε Ηλείας (Πύργος) προκειμένου να προβούν στην αντιστοίχιση- αντικατάσταση των επαγγελματικών άδειών τους σύμφωνα με το άρθρο 14 του Π.Δ.108/2013.