01 Νοεμβρίου 2016

ΚΗ’ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

ΕΛ­ΛΗ­ΝΙ­ΚΗ ΔΗ­ΜΟ­ΚΡΑ­ΤΙ­Α

Η Ι­Ε­ΡΑ ΣΥ­ΝΟ­ΔΟΣ
ΤΗΣ ΕΚ­ΚΛΗ­ΣΙ­ΑΣ ΤΗΣ ΕΛ­ΛΑ­ΔΟΣ

Δ/νσις : Ἰωάννου Γενναδίου 14 – 115 21, Ἀθῆναι
Τηλ. 210-72.72.204, Fax 210-72.72.210, e-mail: contact@ecclesia.gr

Συνοδικη Επιτροπη
Τυπου, Δημοσιων Σχεσεων και Διαφωτισεως


Aθήνα 1η Νοεμβρίου 2016


      ΚΗ’ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ
 ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Άρχισαν εχθές, 31 Οκτωβρίου ε.έ., στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, οι εργασίες της «ΚΗ’ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και
Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Αιρετικές και αποκρυφιστικές θεωρήσεις περί ανθρώπου και ανθρώπινα δικαιώματα».  Οἱ εργασίες της Συνδιασκέψεως τελούν υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Συμμετέχουν Εντεταλμένοι δέκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα μιας Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, και φιλοξενούνται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
    Κατ’ αρχάς ετελέσθη Αγιασμός από τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και ακολούθως  ανεγνώσθησαν τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
    Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε και τα εξής: «Υπό το πρίσμα των βιβλικών δεδομένων και της πατερικής διδασκαλίας, που αρμονικά συνδυάζονται στον χώρο της εκκλησιαστικής διδαχής, ο άνθρωπος, όπως κατά τρόπο έξοχο αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, είναι “το τιμιώτατον Θεώ κτήμα και οικειότατον’’. Ως θείο δημιούργημα, η Εκκλησία μας διαχρονικά θεωρεί τον άνθρωπο ‘’οίον τινα κόσμον δεύτερον, εν μικρώ μέγαν’’… Οι αιρετικές και αποκρυφιστικές δοξασίες περί ανθρώπου αποτελούν μίαν ακόμη προσπάθεια να αλλοιωθεί η αυθεντική αποστολοπαράδοτη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, με την χρήση αληθοφανών ψευδεπίγραφων βιβλικών επιχειρημάτων από τον χώρο των αιρέσεων, και να συσκοτισθεί πλήρως από τον Αποκρυφισμό, εντός του οποίου υπόβαθρο των περί ανθρώπου δοξασιών του αποτελεί η αντίθεος προτροπή ‘’έσεσθε ως θεοί”» (Γεν. 3,5).
    Την έναρξη των εργασιών της Συνδιασκέψεως κήρυξε ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος.
    Στήν εναρκτήρια τελετή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης                      κ. Ειρηναίος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης  κ. Παύλος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Λύδδης κ. Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος. Χαιρετισμό προς τους Συνέδρους απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου.
    Πρώτη εισήγηση στη Συνδιάσκεψη ήταν αυτή του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού της Δογματικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Βασιλείου Τσίγκου και είχε ως θέμα: «Η περί του ανθρώπου διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο ομιλητής, στην εμπεριστατωμένη και μεστή θεολογικής τεκμηριώσεως εισήγησή του, παρουσίασε την Ορθόδοξη Ανθρωπολογία στην άμεση συνάφεια και αλλοπεριχώρησή της με την Χριστολογία και την Εσχατολογία.   
   Οι εργασίες της Συνδιασκέψεως συνεχίζονται σήμερα 1η Νοεμβρίου 2016.


Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου