14 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση των Τεσσάρων: «Μνημείο» κενού λόγου και πολιτικής σύγχυσης


Η κοινή ανακοίνωση των επικεφαλής τεσσάρων συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα με μερικά λεπτά διαφορά από την έναρξη της εισήγησης  του Απολογισμού Πεπραγμένων από το Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, προκαλεί εκτός από πλήθος ερωτημάτων, βαθύτατο προβληματισμό για την πολιτική ανηθικότητά της αλλά και την «θριαμβευτική» αμετροέπειά της.

Ο–ανερμάτιστος- λόγος και το ύφος της ανακοίνωσης, δε μας ξενίζει. Ανάλογα δείγματά της απόλυτης σύγχυσης που τον χαρακτηρίζει, είδαμε και κατά το πρόσφατο σχετικά παρελθόν. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο το πώς οι μονίμως απόντες του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν «σχηματοποιημένη» άποψη με την οποία επιχειρούν να ακυρώσουν ένα διαπιστωμένο έργο που έχει να παρουσιάσει σήμερα η δημοτική αρχή, παραπληροφορώντας τους δημότες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι λόγοι αλλά και τα έργα που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα στην τοπική μας κοινωνία. Γνωστές σε όλους είναι άλλωστε οι «υπόγειες συναλλαγές» κάποιων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης σε βάρος της πόλης και του Δήμου, οι οποίες εκφράσθηκαν δημόσια τόσο εντός όσο και εκτός δήμου, σε θεσμοθετημένες επιτροπές και κέντρα αποφάσεων.
   Επιπρόσθετα, η αμφισβήτηση της διαδικασίας Απολογισμού στο σύνολό της, είναι -αν μη τι άλλο- ανακόλουθη, σε σχέση με τις περυσινές εντάσεις και συστάσεις που οι ίδιοι κατέθεσαν κατά της διαδικασίας! Οι πολίτες όμως, έχουν και γνώση και κρίση, τοποθετώντας πολιτικά τον κάθε ένα όπου του αξίζει.
Δε θα μπούμε στη λογική «ανάλυσης» των παντελώς αστήρικτων και αβάσιμων ισχυρισμών οι οποίοι με γραφικό σχεδόν τρόπο αναφέρονται στην κοινή ανακοίνωση. Αντί αυτών, παραθέτουμε το έργο που έχει παραχθεί την τελευταία διετία. Τα αποτελέσματά του αποτελούν την πλέον εμπεριστατωμένη απάντηση.
   Ωστόσο, για να γνωρίζουν οι συνδημότες μας την πλήρη διάσταση των πραγμάτων θα αρκεστούμε σε μια μόνο επισήμανση. Σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, οι αιρετοί εκπρόσωποί τους είναι ηθικά επιβεβλημένο να παρευρίσκονται και να καταθέτουν δημοσίως ενώπιων των πολιτών (αρκετοί από αυτούς παρακολούθησαν την διαδικασία του Απολογισμού Πεπραγμένων) κάθε τεκμηριωμένο στοιχείο των ισχυρισμών τους. Η παράθεση λαϊκίστικων «κραυγών» και αυθαίρετων συμπερασμάτων προς ικανοποίηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν, όχι μόνο δεν προάγει τη λειτουργία των θεσμών, αλλά αποτελεί απαξίωση του ρόλου που κλήθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες να υπηρετούν.