07 Οκτωβρίου 2016

Ι. Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΕΣΙΝΙΟΥ: ΕΝΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.


Στέκει για περίπου 800 χρόνια και μαρτυρά την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Πρόκειται για ένα από το σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία τούτης της γης, της ταλαιπωρημένης από κατακτητές. Αποτέλεσε κι αποτελεί το στήριγμα, το καμάρι, το ίδιο μας το είναι. Πλήθος επισκεπτών – από τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία μέχρι και τον πιο απλό συντοπίτης μας αλλά και μακρινό προσκυνητή -  σταματούν να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική του κτιρίου με τα κεραμοπλαστικά σχέδια, να προσευχηθούν στις παλιές εικόνες του, να αφουγκραστούν το πέρασμα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, τη σκοτεινιά της Τουρκοκρατίας, τον καλπασμό των αλόγων του Κιουταχή κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου, τον αέρα της ελευθερίας μετά... να δουν τα σημάδια από τις μάχες στους τοίχους του. Και πόσα άλλα θα μπορούσαμε να πούμε για την ιστορική, θρησκευτική και πολιτισμική σημασία του μνημείου.

Όλα αυτά βέβαια μοιάζουν ασήμαντα τόσο για το επίσημο Ελληνικό Κράτος, που το έχει αφήσει στην τύχη του, αλλά δυστυχώς και για τους τοπικούς κυβερνήτες μας. Καμία μέριμνα και προσφορά για τη συντήρηση, ανάδειξη, αποκατάσταση ή και προβολή του σημαντικού αυτού μνημείου τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα στις πλάτες των ενοριτών που αγόγγυστα προσφέρουν ό,τι μπορούν. Και να ήταν μόνο αυτό; Η ΔΕΥΑΜ αξιώνει τα πάγια λέει παρελθόντων ετών επειδή (άγνωστο πότε – προφανώς όταν υδροδοτήθηκε το χωριό) τοποθετήθηκε μια βρύση κάτω από το καμπαναριό (για να πλένει τα καντήλια η νεωκόρος που είναι και η μοναδική κατανάλωση σε νερό για τις ανάγκες του κτιρίου - έχει κτιστεί καινούριος ενοριακός ναός). Δεν είναι τα περίπου 300 ευρώ… Οι κάτοικοι έχουν δώσει πολλά περισσότερα όλα αυτά τα χρόνια για το κτίριο αυτό. Είναι και η απάντηση από το Γραφείο του Δημάρχου, σε αίτημά μας να μειωθεί το ποσό, ότι έπρεπε λέει κανονικά να μπει και πρόστιμο (!!!) στο μνημείο, επειδή το κτίριο δεν έχει υδρόμετρο να καταμετρά την τεράστια κατανάλωση… Κι αυτό πληγώνει περισσότερο. Σάμπως ποτέ φανταστήκαμε ότι έπρεπε αυτό το μνημείο να πληρώσει… Είναι σαν να απαιτεί ο Δήμος Αθηναίων από τον Παρθενώνα να πληρώσει για την ύπαρξή του! Και με την σημερινή τοποθέτηση υδρόμετρου, συνοδευόμενη μάλιστα από την απειλή ότι αν δεν πληρώσουμε μέχρι τη Δευτέρα θα σταματήσουν την παροχή νερού, όλα είναι ξεκάθαρα για το τι σημαίνουμε για το Δήμο.
Κύριοι της ΔΕΥΑΜ και του Δήμου.. όλο το νερό της περιοχής δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπλύνει την ντροπή για την εκ μέρους σας θλιβερή αντιμετώπιση του πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Κύριοι και κυρίες εκεί στα ωραία σας γραφεία, δεν στρέφεστε εναντίον κάποιου ιδιώτη, αλλά εναντίον της Ιστορίας τούτου του τόπου. Η Ιστορία όμως κύριοι και κυρίες, τις περισσότερες φορές βρίσκει τον τρόπο και εκδικείται, κι αυτό το έχετε ξεχάσει μέσα στην υπεροψία που ακολουθεί τις θέσεις που κατέχετε…

                                        Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Απ. Ανδρέα Λεσινίου