18 Οκτωβρίου 2016

Αναμνήσεις


Αναμνήσεις
Τι μπορεί να μας διηγηθεί αυτή η  φωτογραφία .
Ότι παλαιότερα στις δουλειές έβαζαν πλάτη όλα τα μέλη της οικογένειας από τα πιο μικρά έως τον μεγαλύτερο και τότε υπήρχε θέμα εργατικών χεριών, από την στιγμή που υπήρχε το Λεσίνι κρατικός οργανισμός  οι περισσότεροι  ντόπιοι  πήγαιναν  για δουλειά εκεί με ασφάλιση ΙΚΑ , και οι ιδιώτες καλλιεργητές είχαν πρόβλημα για εργατικά χέρια και έφερναν εργάτες από την ορεινή Ναυπακτία και μετά από τα νησιά του Ιονίου ( Λευκάδα ,Κεφαλονιά ,Ζάκυνθο και Ιθάκη) .
Το μεροκάματο τότε ήταν από Ήλιο σε Ήλιο. Το δράμα ήταν όταν πήγαιναν για βοτάνισμα ….τα παιδιά που πήγαιναν σχολείο έμειναν μόνα τους στο χωρίο τους αφήναν τα καρβέλια ψωμί ,ελιές, λίγο τυρί, ένα τσουβάλι πατάτες  και όποιος είχε κότες είχε και τα αυγά και κάθε Κυριακή τους έφερναν μαγειρευτό φαγητό καμπίσιο… αυτό διαρκούσε κάνα μήνα  συνήθως τον  Μάιο . .
Το καλοκαίρι όλο το χωρίο ήταν στον κάμπο για κάνα δίμηνο για το μάζεμα των φασολιών και έμειναν εκεί και κοιμόντουσαν στις κουνουπιέρες . Τότε υπήρχαν τα κάρα και δεν ήταν εύκολο να πηγαινοέρχονται , το μάζεμα γινόταν ολονυκτία με λυχνάρια και λάμπες και παραμόνευε ο κίνδυνος του δαγκώματος  των φιδιών και σκορπιών και το πρωί με την δροσιά τα φόρτωναν και τα έριχναν στο αλώνι για να αλωνιστούν . Εκεί στον κάμπο δημιουργούνταν άλλες γειτονιές και οι μικροί μπόμπιρες , από την στιγμή που τέλειωναν τα σχολειά με ένα σορτσάκι και μια φανελίτσα αλώνισαν όλο το καλοκαίρι ,στον ελεύθερο χρόνο έπαιζαν κρυφτώ η  πήγαιναν να ψαρεύουν στους λάκκους που είχαν ποταμίσια ψάρια η έφτιαχναν παγίδες από μια βέργα αγριελιάς σε σχήμα Π και με βέργες κάθετες και παράλληλες με ένα στήριγμα και το δόλωμα  σκουληκιού από κάτω  και γύρω- γύρω επάνω  έβαζαν  μπλάνες ( πέτρες χωματένιες ) πλακώνοντας έτσι το πουλί  ( δαγκάνια ,τσαλαπετεινούς, αετομάχια, σιταρήθρες  κλπ   )που έπεφτε στην φάκα . Οι φωτογράφοι με τα ποδήλατα γύρισαν τον κάμπο για καμιά φωτογραφία ο δε παγωτατζής Τσακατσούκας και αυτός στον κάμπο κάθε τόσο  για να πουλήσει τα παγωτά και πολλές φόρες έπαιρναν ένα για τέσσερις μπόμπιρες .

 Μετά το τελείωμα των φασολιών πήγαιναν στο Διόνι και έκοβαν κέδρα για τα τζάκια και μετά στο κουντρί  ( εκεί που είναι το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ με την χουνοβίνα  )για μάζεμα αλατιού και κάνανε δυο μπάνια το χρόνο …….καλό χειμώνα έλεγαν από τον 15 Αύγουστο …….. Γεώργιος Καλόκληρος