14 Οκτωβρίου 2016

Οικονομική σταθερότητα και προοπτική ανάπτυξης του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου - Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής



Πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του δημοτικού κτηρίου ο  απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, καλύπτοντας χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου 2015 έως 31 Αυγούστου 2016. Η διαδικασία του απολογισμού, έγινε στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίουπου ξεκίνησε με εισήγηση του  Προέδρου Αγαθ. Κότσαλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως γόνιμο τοχρονικό διάστημα που προηγήθηκε. Χαρακτηριστικό δε, είναι το γεγονός όπου στο σύνολο των 337 εγκεκριμένων αποφάσεων, οι 309 είχαν ομόφωνο χαρακτήρα.

Ακολούθως, η εισήγηση του Απολογισμού Πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, έγινε από το Δήμαρχο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάθε τομέα δραστηριότητας και έργου το οποίο παράχθηκε κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, τεκμηριώνοντας την εισήγησή του έχοντας ως βασικό άξονα προβολής, τα στοιχεία που παραδόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
   Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου χαρακτήρισε την χρόνο που πέρασε ως κομβικό σημείο μετάβασης από την διαδικασία του σχεδιασμού, στην διαδικασία υλοποίησης των προγραμματικών δηλώσεων της δημοτικής αρχής, η οποία αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της ανέλαβε παράλληλα οικονομικές υποχρεώσεις προηγουμένων ετών ύψους 5.271.613 ευρώ. Σήμερα, το ύψος των οφειλών του Δήμου, ανέρχεται σε 2.376.142 ευρώ, μειωμένο (μόνο κατά το τελευταίο χρόνο απολογισμού) 1.323.300 ευρώ.
   Ωστόσο, χάρις τις συντονισμένες προσπάθειες και την έγκαιρη προετοιμασία των διαδικασιών που απαιτούνταν, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ληξιπρόθεσμων Οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών, απ’ όπου θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 2.293.241, 36 ευρώ. Στην πρακτική του εφαρμογή, αυτό σημαίνει τον μηδενισμό του χρέους του.
   Αντίστοιχη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα ληξιπροθέσμων οφειλών, έγινε και για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
   Το αποτέλεσμα αυτό, προέκυψε από τη ορθή οικονομική διαχείριση, κυρίως δε- από τον αυστηρό έλεγχο των λειτουργικών εξόδων σε κάθε τομέα.  Παράλληλα, δρομολογήθηκαν ενέργειες και λήφθηκαν αποφάσεις προκειμένου ο Δήμος να σταθεροποιήσει την εισροή οικονομικών πόρων. Τα ανωτέρω, είχαν ως αποτέλεσμα την διαχείριση συνθηκών και την πλήρη ανατροπή δεδομένων,  που πριν δυο χρόνια θεωρούνταν ως μη αναστρέψιμες και ικανές να οδηγήσουν σε οικονομική κατάρρευση. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της παρούσας δημοτικής αρχής έχει ανατρέψει τα δεδομένα.
   Ο Νίκος Καραπάνοςκατά τη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα κάθε τομέα δράσης του Δήμου, όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα, την Αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλεται συντονισμένα, τον Πολιτισμό, τις Κοινωνικές δομές, την καθαριότητα και καθημερινότητα των δημοτών καθώς επίσης τη λειτουργία όλων των νομικών προσώπων και φορέων του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
   Όπως είπε, η χρονιά που πέρασε χαρακτηρίσθηκε από αλλαγές όπως η μετακίνηση και συστέγαση των υπηρεσιών σε ένα κτήριο προκειμένου να εξυπηρετηθούν λόγοι που αφορούν την οικονομία και τη λειτουργικότητα, αλλά και από επιτυχίες στην διασφάλιση έργων όπως η έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) και την εξασφάλιση της χρηματοδότηση του έργου βελτίωσης ποιότητας νερού στο Αιτωλικό, το οποίο θα δώσει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, επεσήμανε επίσης κατά  την εισήγησή του, ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί συνθήκες σταθερότητας στον οικονομικό τομέα και ρεαλιστικής προοπτικής στον αναπτυξιακό,  τονίζοντας πως ο κανόνας της πολιτικής βούλησης είναι αδιαπραγμάτευτος για την παρούσα δημοτική αρχή.