Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκύκλιος για την αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου, τη26ηΣεπτεμβρίου2016

ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ

Εγκύκλιος για την αγιοκατάταξη
του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις
Μετά την καταγραφή και την συναρίθμηση στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίαςασκήσαντος και των συμμαρτυρησάντων του, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο τουπανσέπτουΟικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του ΠαναγιωτάτουΟικουμενικού Πατριάρχουκ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς εξέδωσε εγκύκλιο  με την οποία ενημερώνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Η μνήμη του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντωντου θα τιμάται κατά την ημέρα του μαρτυρίου τους, την 7η Ιουλίου εκάστου έτους. Με την παραλαβή από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο της Συνοδικής Πράξεως Αγιοκατατάξεως, θα ρυθμιστεί και θα αναγγελθεί επισήμως το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων.
Η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, που αναγνώσθηκε στους Ιερούς Ναούς την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, είναι η ακόλουθη:

Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Κ Ο Σ Μ Α Σ
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 
ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς  τον ιερόν κλήρον, τις μοναστικές αδελφότητες
και τον ευσεβή λαό της  καθ’  ημάς  θεοσώστου Ιεράς  Μητροπόλεως


Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε!
Με την παρούσα εγκύκλιό μου θέλω να σας γνωρίσω μερικές σκέψεις μου, για να δοξάσουμε τον Κύριο όλοι μας, όλα τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας, της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για το μεγάλο πνευματικό δώρο, που μας χάρισε η αγάπη Του.
Δόξα τω Τριαδικώ ημών Θεώ, πάντων ένεκεν.
Πόθος μας πολυετής και διακαής ήταν να δούμε στο ορθόδοξο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας εγγεγραμμένο το όνομα του μεγάλου μας τοπικού αγίου, ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ασκήσαντος και μαρτυρήσαντος. Ο πόθος μας αυτός εκπληρώθηκε.
Ο άγιος Βλάσιος έζησε, ασκήθηκε και εμαρτύρησε στα τέλη του 10ου και στις αρχές του 11ου αιώνος μ.Χ. Ήταν ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου ΣκλαβαίνωνΒονίτσης κι εκεί στην Ιερά Μονή του ο ίδιος, οι συμμοναστές του και πλήθος ανδρών, γυναικών και παιδιών τελούσαν αγρυπνία στην εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου, στις 24 Ιουνίου του έτους 1006 (παλαιό ημερολόγιο).
Εισώρμησαν τότε τα ξημερώματα, πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή άγριοι αγαρηνοίπειραταί, οι οποίοι οδήγησαν σε φρικτά βασανιστήρια και μαρτυρικό θάνατο τον άγιο Βλάσιο, τους συμμοναστάς του και πλήθος κόσμου.
Δεν περιελήφθη όμως στο ορθόδοξο μαρτυρολόγιο της Εκκλησίας μας ο άγιος Βλάσιος.
Πάντοτε υπήρχε μέσα μας ο πόθος της αγιοκατατάξεως τόσο του αγίου Βλασίου, όσο και των συμμαρτυρησάντωνσυμμοναστών του. Ο πόθος όμως αυτός έγινε ασίγαστος και αυξήθηκε όταν ο σύγχρονος άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης δέχθηκε στο αγιορείτικο κελλί του την εμφάνισι και την αποκάλυψι του αγίου Βλασίου.
Ο άγιος Παΐσιος, μετά την εμφάνισι του αγίου Βλασίου, με πολύ ευλάβεια και αγάπη θέλησε να έλθη στα Σκλάβαινα να προσκυνήση τον άγιο Βλάσιο. Έτσι, την 20η Μαΐου του έτους 1980, ήλθε στο Αγρίνιο και μαζί μεταβήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου μας στα Σκλάβαινα. Ομολογουμένως εθαύμασα και εδιδάχθηκα πολύ βλέποντας έναν άγιο να προσκυνή με βαθειά ευλάβεια και ταπείνωσι έναν  άλλο άγιο.
Δόξα τω Θεώ! Αυτές τις ημέρες το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, κατόπιν ενεργειών και προτάσεώς μας, αλλά και εγκρίσεως και προτάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενέκρινε την αγιοκατάταξι τόσον του αγίου Βλασίου, όσον και των συμμαρτυρησάντων του. Έτσι ο άγιος Βλάσιος μετά της συνοδείας του, είναι πλέον και επισήμως αγιοκατεταγμένοι στο ορθόδοξο εορτολόγιο της αγίας μας Εκκλησίας.
Ελάτε, αγαπητοί, να δοξάσουμε τον Κύριό μας, να ευχαριστήσουμε τους νεοφανείς αγίους μας και να γεμίσουμε από πνευματική χαρά. Ελάτε να ευχαριστήσουμε και τον άγιο Παΐσιο για τη συμβολή του και την τιμή προς τον άγιο Βλάσιο.
Επιτρέψατέ μου, με πολύ υιικό σεβασμό και ευγνωμοσύνη, υποκλινόμενος να ευχαριστήσω το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο της Μεγάλης του Χριστού μας Εκκλησίας, διότι με πολύ αγάπη προς τον Άγιό μας, αλλά και προς όλους μας, αποδέχθηκαν την πρότασί μας και μας χάρισαν την αγιοκατάταξι.
Με υιικό σεβασμό και ευγνωμοσύνη ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ και την Αγίαν και ΙεράνΣύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι έκαναν δεκτή την πρότασί μας και την υπέβαλαν αρμοδίως στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
Ευχαριστούμε και όλους τους αδελφούς αγίους αρχιερείς, οι οποίοι συνέβαλαν με την αγάπη τους στην αγιοκατάταξι.
Θεωρώ χρέος και ευγνωμοσύνης καθήκον το να ευχαριστήσουμε αυτή τη στιγμή τον πολυσέβαστο, λόγιο, αγιασμένο γέροντα και πνευματικό, αρχιμανδρίτη π. Αυγουστίνο Κατσαμπίρη, ιεροκήρυκα, γέννημα και θρέμμα των Σκλαβαίνων, ο οποίος εφησυχάζει στο ιδιόκτητο Ησυχαστήριό του, κοντά στον τόπο του μαρτυρίου του αγίου Βλασίου. Στον π. Αυγουστίνο οφείλεται η γνωριμία μας με τον άγιο Βλάσιο, διότι αυτός έγραψε για τη ζωή, τα θαύματα, τις εμφανίσεις του Αγίου. Ευχόμαστε να του χαρίζη ο Κύριος υγεία, δύναμι και αγιασμό.
Ακόμη να ευχαριστήσουμε όλους τους ιερείς μας, τους συνεργάτας μας, τους ιερείς της περιοχής του Αγίου μας και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια Παλαίρου και Σκλαβαίνων, οι οποίοι με κάθε τρόπο βοήθησαν στην αγιοκατάταξι.
Σεβαστοί Πατέρες και αδελφοί,
Πάντοτε βέβαια, αλλά από τώρα και επισήμως, ο άγιος Βλάσιος και οι συμμαρτυρήσαντες όσιοι είναι ανάμεσά μας σκέπη και προστασία, δέονται για εμάς, μας φωτίζουν με την αγία τους ζωή, με την ομολογία τους, το μαρτύριό τους, την συνεχή παρουσία τους, τα θαύματά τους.
Κάθε στιγμή, μας αφυπνίζουν, μας υποκινούν να αγωνιζόμαστε στην υποτονική πνευματικά εποχή μας, στους προδοτικούς χρόνους μας.
Μη παύσουμε ποτέ να ανταποδίδουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Κύριό μας, Τον αγιάσαντα τον άγιο Βλάσιο.
Μη παύσουμε να ευχαριστούμε τον άγιο Βλάσιο. Ας θελήσουμε να τον κάνουμε άγιο της καρδιάς μας. Να τον πλησιάσουμε, να τον γνωρίσουμε καλά, να τον αγαπήσουμε, να τον κάνουμε φίλο καλό, προστάτη μας, να μιλάμε πάντοτε μαζί του. Να θελήσουμε να τον μιμηθούμε περισσότερο στην πίστι, στην καθαρότητα, στην ευλάβεια, στην ομολογία Χριστού, στη λατρευτική και μυστηριακή ζωή. Και τον Ιερό Ναό του, τον τόπο του μαρτυρίου του, τον αγιασμένο τάφο του, να τον κάνουμε προσκύνημα πνευματικού ανεφοδιασμού μας, καταφυγή μας.
Στις μέρες μας, που πολλοί θολωμένοι και άσχετοι, άνθρωποι με σάρκινα και γήινα μόνο ενδιαφέροντα, προσπαθούν να μας αποκόψουν από τον Τριαδικό μας Θεό και την ορθόδοξο αλήθεια, να ξεριζώσουν το φως του Χριστού από τις καρδιές μας, εμείς να αντιπαραθέτουμε τους Αγίους μας, την ακτινοβόλο ζωή τους, τα θαύματά τους, την αγάπη τους. Ας το κατανοήσουν όλοι! Αυτή είναι η ορθόδοξος Εκκλησία μας, αυτή η σώζουσα φωνή. Η παρουσία και η φωνή των Αγίων μας, η φωνή του Αγίου Βλασίου.
Η μνήμη του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντωναυτώ, θα εορτάζεται την 7η Ιουλίου κάθε έτους. Η 24ηΙουνίου του τότε παλαιού ημερολογίου, ταυτίζεται με την 7η Ιουλίου του νέου ημερολογίου. Προσεχώς θα ανακοινωθή το πρόγραμμα των εορταστικών, λατρευτικών εκδηλώσεων για την επίσημο αγιοκατάταξι και την εορτή των αγίων.
Ευχόμεθα ταπεινά ο Κύριος με τις πρεσβείες του Αγίου Βλασίου να σκέπη, να προστατεύη, να ευλογή όλους σας, τις οικογένειές σας, τα παιδιά σας, τα καλά σας έργα, τον πνευματικό σας αγώνα.

Μετά πατρικής αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

 της  Ιεράς  ΜητροπόλεωςἘν Ἱερᾷ Πόλει Μεσολογγίου τῇ 19ῃ  Σεπτεμβρίου 2016
Ἀριθ. Πρωτ.: 691
Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η  Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 86 )

Ο  ΧΑΡΙΤΙ  ΘΕΟΥ  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ  ΚΑΙ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 Κ Ο Σ Μ Α Σ
ΤΗΣ  ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 
ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Πρός  τόν ἱερόν κλῆρον, τίς μοναστικές ἀδελφότητες
καί τόν εὐσεβῆ λαό τῆς  καθ’  ἡμᾶς  θεοσώστου Ἱερᾶς  Μητροπόλεως

Ἀγαπητοί πατέρες καί ἀδελφοί, χαίρετε ἐν Κυρίῳ πάντοτε!
Μέ τήν παροῦσα ἐγκύκλιό μου θέλω νά σᾶς γνωρίσω μερικές σκέψεις μου, γιά νά δοξάσουμε τόν Κύριο ὅλοι μας, ὅλα τά μέλη τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, γιά τό μεγάλο πνευματικό δῶρο, πού μας χάρισε ἡ ἀγάπη Του.
Δόξα τῷ Τριαδικῷ ἡμῶν Θεῶ, πάντων ἕνεκεν.
Πόθος μας πολυετής καί διακαής ἦταν νά δοῦμε στό ὀρθόδοξο ἁγιολόγιο τῆς Ἐκκλησίας μας ἐγγεγραμμένο τό ὄνομα τοῦ μεγάλου μας τοπικοῦ ἁγίου, ἱερομάρτυρος Βλασίου, τοῦ ἐν Σκλαβαίνοις Ἀκαρνανίας ἀσκήσαντος καί μαρτυρήσαντος. Ὁ πόθος μας αὐτός ἐκπληρώθηκε.
Ὁ ἅγιος Βλάσιος ἔζησε, ἀσκήθηκε καί ἐμαρτύρησε στά τέλη τοῦ 10ου καί στίς ἀρχές τοῦ 11ου αἰῶνος μ.Χ. Ἦταν ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου Σκλαβαίνων Βονίτσης κι ἐκεῖ στήν Ἱερά Μονή του ὁ ἴδιος, οἱ συμμοναστές του καί πλῆθος ἀνδρῶν, γυναικῶν καί παιδιῶν τελοῦσαν ἀγρυπνία στήν ἑορτή τοῦ Γενεσίου τοῦ Τιμίου Προδρόμου, στίς 24 Ἰουνίου τοῦ ἔτους 1006 (παλαιό ἡμερολόγιο).
Εἰσώρμησαν τότε τά ξημερώματα, πρίν ἀρχίσει ἡ Θεία Λειτουργία, στήν Ἱερά Μονή ἄγριοι ἀγαρηνοί πειραταί, οἱ ὁποῖοι ὁδήγησαν σέ φρικτά βασανιστήρια καί μαρτυρικό θάνατο τόν ἅγιο Βλάσιο, τούς συμμοναστάς του καί πλῆθος κόσμου.
Δέν περιελήφθη ὅμως στό ὀρθόδοξο μαρτυρολόγιο τῆς Ἐκκλησίας μας ὁ ἅγιος Βλάσιος.
Πάντοτε ὑπῆρχε μέσα μας ὁ πόθος τῆς ἁγιοκατατάξεως τόσο τοῦ ἁγίου Βλασίου, ὅσο καί τῶν συμμαρτυρησάντων συμμοναστῶν του. Ὁ πόθος ὅμως αὐτός ἔγινε ἀσίγαστος καί αὐξήθηκε ὅταν ὁ σύγχρονος ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης δέχθηκε στό ἁγιορείτικο κελλί του τήν ἐμφάνισι καί τήν ἀποκάλυψι τοῦ ἁγίου Βλασίου.
Ὁ ἅγιος Παΐσιος, μετά τήν ἐμφάνισι τοῦ ἁγίου Βλασίου, μέ πολύ εὐλάβεια καί ἀγάπη θέλησε νά ἔλθῃ στά Σκλάβαινα νά προσκυνήσῃ τόν ἅγιο Βλάσιο. Ἔτσι, τήν 20ή Μαΐου τοῦ ἔτους 1980, ἦλθε στό Ἀγρίνιο καί μαζί μεταβήκαμε στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου μας στά Σκλάβαινα. Ὁμολογουμένως ἐθαύμασα καί ἐδιδάχθηκα πολύ βλέποντας ἕναν ἅγιο νά προσκυνῇ μέ βαθειά εὐλάβεια καί ταπείνωσι ἕναν  ἄλλο ἅγιο.
Δόξα τῷ Θεῷ! Αὐτές τίς ἡμέρες τό σεπτό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο, κατόπιν ἐνεργειῶν καί προτάσεώς μας, ἀλλά καί ἐγκρίσεως καί προτάσεως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἐνέκρινε τήν ἁγιοκατάταξι τόσον τοῦ ἁγίου Βλασίου, ὅσον καί τῶν συμμαρτυρησάντων του. Ἔτσι ὁ ἅγιος Βλάσιος μετά τῆς συνοδείας του, εἶναι πλέον καί ἐπισήμως ἁγιοκατεταγμένοι στό ὀρθόδοξο ἑορτολόγιο τῆς ἁγίας μας Ἐκκλησίας.
Ἐλᾶτε, ἀγαπητοί, νά δοξάσουμε τόν Κύριό μας, νά εὐχαριστήσουμε τούς νεοφανεῖς ἁγίους μας καί νά γεμίσουμε ἀπό πνευματική χαρά. Ἐλᾶτε νά εὐχαριστήσουμε καί τόν ἅγιο Παΐσιο γιά τή συμβολή του καί τήν τιμή πρός τόν ἅγιο Βλάσιο.
Ἐπιτρέψατέ μου, μέ πολύ υἱικό σεβασμό καί εὐγνωμοσύνη, ὑποκλινόμενος νά εὐχαριστήσω τό σεπτό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο μας, τόν Παναγιώτατο Οἰκουμενικό Πατριάρχη μας κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ καί τήν περί Αὐτόν Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδο τῆς Μεγάλης του Χριστοῦ μας Ἐκκλησίας, διότι μέ πολύ ἀγάπη πρός τόν Ἅγιό μας, ἀλλά καί πρός ὅλους μας, ἀποδέχθηκαν τήν πρότασί μας καί μᾶς χάρισαν τήν ἁγιοκατάταξι.
Μέ υἱικό σεβασμό καί εὐγνωμοσύνη εὐχαριστοῦμε τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ καί τήν Ἁγίαν καί Ἱεράν Σύνοδον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, διότι ἔκαναν δεκτή τήν πρότασί μας καί τήν ὑπέβαλαν ἁρμοδίως στό Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο.
Εὐχαριστοῦμε καί ὅλους τούς ἀδελφούς ἁγίους ἀρχιερεῖς, οἱ ὁποῖοι συνέβαλαν μέ τήν ἀγάπη τους στήν ἁγιοκατάταξι.
Θεωρῶ χρέος καί εὐγνωμοσύνης καθῆκον τό νά εὐχαριστήσουμε αὐτή τή στιγμή τόν πολυσέβαστο, λόγιο, ἁγιασμένο γέροντα καί πνευματικό, ἀρχιμανδρίτη π. Αὐγουστῖνο Κατσαμπίρη, ἱεροκήρυκα, γέννημα καί θρέμμα τῶν Σκλαβαίνων, ὁ ὁποῖος ἐφησυχάζει στό ἰδιόκτητο Ἡσυχαστήριό του, κοντά στόν τόπο τοῦ μαρτυρίου τοῦ ἁγίου Βλασίου. Στόν π. Αὐγουστῖνο ὀφείλεται ἡ γνωριμία μας μέ τόν ἅγιο Βλάσιο, διότι αὐτός ἔγραψε γιά τή ζωή, τά θαύματα, τίς ἐμφανίσεις τοῦ Ἁγίου. Εὐχόμαστε νά τοῦ χαρίζῃ ὁ Κύριος ὑγεία, δύναμι καί ἁγιασμό.
Ἀκόμη νά εὐχαριστήσουμε ὅλους τους ἱερεῖς μας, τούς συνεργάτας μας, τούς ἱερεῖς τῆς περιοχῆς τοῦ Ἁγίου μας καί τά Ἐκκλησιαστικά Συμβούλια Παλαίρου καί Σκλαβαίνων, οἱ ὁποῖοι μέ κάθε τρόπο βοήθησαν στήν ἁγιοκατάταξι.
Σεβαστοί Πατέρες καί ἀδελφοί,
Πάντοτε βέβαια, ἀλλά ἀπό τώρα καί ἐπισήμως, ὁ ἅγιος Βλάσιος καί οἱ συμμαρτυρήσαντες ὅσιοι εἶναι ἀνάμεσά μας σκέπη καί προστασία, δέονται γιά ἐμᾶς, μᾶς φωτίζουν μέ τήν ἁγία τους ζωή, μέ τήν ὁμολογία τους, τό μαρτύριό τους, τήν συνεχῆ παρουσία τους, τά θαύματά τους.
Κάθε στιγμή, μᾶς ἀφυπνίζουν, μᾶς ὑποκινοῦν νά ἀγωνιζόμαστε στήν ὑποτονική πνευματικά ἐποχή μας, στούς προδοτικούς χρόνους μας.
Μή παύσουμε ποτέ νά ἀνταποδίδουμε τήν εὐγνωμοσύνη μας στόν Κύριό μας, Τόν ἁγιάσαντα τόν ἅγιο Βλάσιο.
Μή παύσουμε νά εὐχαριστοῦμε τόν ἅγιο Βλάσιο. Ἄς θελήσουμε νά τόν κάνουμε ἅγιο τῆς καρδιᾶς μας. Νά τόν πλησιάσουμε, νά τόν γνωρίσουμε καλά, νά τόν ἀγαπήσουμε, νά τόν κάνουμε φίλο καλό, προστάτη μας, νά μιλᾶμε πάντοτε μαζί του. Νά θελήσουμε νά τόν μιμηθοῦμε περισσότερο στήν πίστι, στήν καθαρότητα, στήν εὐλάβεια, στήν ὁμολογία Χριστοῦ, στή λατρευτική καί μυστηριακή ζωή. Καί τόν Ἱερό Ναό του, τόν τόπο τοῦ μαρτυρίου του, τόν ἁγιασμένο τάφο του, νά τόν κάνουμε προσκύνημα πνευματικοῦ ἀνεφοδιασμοῦ μας, καταφυγή μας.
Στίς μέρες μας, πού πολλοί θολωμένοι καί ἄσχετοι, ἄνθρωποι μέ σάρκινα καί γήινα μόνο ἐνδιαφέροντα, προσπαθοῦν νά μᾶς ἀποκόψουν ἀπό τόν Τριαδικό μας Θεό καί τήν ὀρθόδοξο ἀλήθεια, νά ξεριζώσουν τό φῶς τοῦ Χριστοῦ ἀπό τίς καρδιές μας, ἐμεῖς νά ἀντιπαραθέτουμε τούς Ἁγίους μας, τήν ἀκτινοβόλο ζωή τους, τά θαύματά τους, τήν ἀγάπη τους. Ἄς τό κατανοήσουν ὅλοι! Αὐτή εἶναι ἡ ὀρθόδοξος Ἐκκλησία μας, αὐτή ἡ σώζουσα φωνή. Ἡ παρουσία καί ἡ φωνή τῶν Ἁγίων μας, ἡ φωνή τοῦ Ἁγίου Βλασίου.
Ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου Βλασίου καί τῶν συμμαρτυρησάντων αὐτῷ, θά ἑορτάζεται τήν 7η Ἰουλίου κάθε ἔτους. Ἡ 24η Ἰουνίου τοῦ τότε παλαιοῦ ἡμερολογίου, ταυτίζεται μέ τήν 7η Ἰουλίου τοῦ νέου ἡμερολογίου. Προσεχῶς θά ἀνακοινωθῇ τό πρόγραμμα τῶν ἑορταστικῶν, λατρευτικῶν ἐκδηλώσεων γιά τήν ἐπίσημο ἁγιοκατάταξι καί τήν ἑορτή τῶν ἁγίων.
Εὐχόμεθα ταπεινά ὁ Κύριος μέ τίς πρεσβεῖες τοῦ Ἁγίου Βλασίου νά σκέπῃ, νά προστατεύῃ, νά εὐλογῇ ὅλους σας, τίς οἰκογένειές σας, τά παιδιά σας, τά καλά σας ἔργα, τόν πνευματικό σας ἀγῶνα.

Μετά πατρικῆς ἀγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο  ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ