28 Ιουλίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ  ΝΙΚΟΥ  ΜΟΥΡΚΟΥΣΗ

   Με αφορμή την πρόσφατη δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα της Πινακοθήκης Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, μεταξύ του δημάρχου και της αντιπολίτευσης, επιθυμούμε να δηλώσουμε τα εξής:

            «Προκαλεί οργή σε κάθε πολίτη του Δήμου μας, αλλά και των φιλότεχνων κατοίκων όλης της Δυτικής Ελλάδος η άδικη, ιταμή και συκοφαντική δήλωση του Δημάρχου Μεσολογγίου Ν. Καραπάνου, εναντίον της γενναιόδωρης, γνήσιας μεσολογγίτικης οικογένειας Χρήστου Π. Μοσχανδρέου, ότι δήθεν αξιώνει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ της Πινακοθήκης από το Δήμο.

     Επί μία 20ετία, χωρίς καμία επιχορήγηση και μόνον με δικές της δυνάμεις, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου έχει καταστεί ο καλύτερος πρεσβευτής πολιτιστικής προβολής του Μεσολογγίου.  Μέχρι σήμερα πάνω από 12.000 φιλότεχνοι των Αθηνών, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Πατρών, κ.α. έχουν επισκεφθεί τις εκθέσεις της, που θα ταξιδέψουν και σε άλλες 15 πόλεις της επικράτειας, με αφορμή την συλλογή «Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής-χαρακτικής».
      Καλώ τον Ν. Καραπάνο, πριν γίνει περίγελος με την δημοσίευση των επιστολών και των επίσημων αποδείξεων, που αποδεικνύουν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι πληρωμένος και το 2015, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την απαράδεκτη απρέπειά του και την απαίτησή του από τον Εισαγγελέα να απαγορεύσει την  κοινοποίηση των επιστολών που έλαβε από τον Χρ. Μοσχανδρέου.
    Αντί ο Δήμος Μεσολογγίου να πρωτοστατεί στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια προσφοράς της Πινακοθήκης, πρωτοστατεί στην δυσφήμισή της, παραποιώντας την αλήθεια με συκοφαντίες. Καλώ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγ. Κότσαλο, ως ανεξάρτητο θεσμό και εγγυητή των πρακτικών, να πάρει θέση. Καλώ τους Συμβούλους της πλειοψηφίας να παρέμβουν και να μην ακολουθούν τον Δήμαρχο στον προσωπικό του κατήφορο.
   Εάν ισχύει ο σχεδιασμός του Ν. Καραπάνου, «όποιος δεν είναι μαζί του, είναι εχθρός του», τότε θεωρώ πιθανή τη διακοπή λειτουργίας της Πινακοθήκης. Καλώ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, να συστρατευτούμε για να αποτραπεί η διαφαινόμενη μεταφορά της Πινακοθήκης απ’ το Μεσολόγγι στην Αθήνα θα αποτελέσει κόλαφο για το Μεσολόγγι, που πλέον  συστηματικά ερημοποιείται.

   Ο Ν. Καραπάνος και ο κάθε Δήμαρχος έρχεται και φεύγει και δεν έχει κανείς δικαίωμα, για προσωπικές μικροψυχίες, να «δολοφονεί» την πόλη και να στρέφεται κατά των ευεργετών της, όταν η οικογένεια Μοσχανδρέου είναι απόλυτα συνδεδεμένη και με την δωρεάν ίδρυση δύο νηπιαγωγείων, στην Κατοχή και του 4ου  Δημοτικού στο Μεσολόγγι.»