13 Απριλίου 2016

Σπαράγγια-Οινιαδών

 Επώνυμα τοπικά προϊόντα ……Σπαράγγια-Οινιαδών
Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί και στο μέλι
Σπαράγγια –μακαρόνια, κρεμμυδάκι, βούτυρο η λάδι, αλάτι ,πιπέρι,
Βράσουμε τα σπαράγγια και τα μακαρόνια ξεχωριστά το καθένα ….
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι η βούτυρο  και κρεμμυδάκι μέχρι να σπάσει  κ τους κύβους  του  μπέικον με τις κορυφές από τα  σπαράγγια για 1 λεπτό ,
Σάλτσα… τα υπόλοιπα σπαράγγια  τα περνάμε στο μπλέντερ   βάζοντας λίγο λάδι κ τριμμένο τυρί, πιπέρι   εάν θέλουμε κ λίγο κρέμα γάλακτος ….
Τέλος ρίχνουμε την πάστα στο τηγάνι και την σάλτσα που φτιάξαμε επάνω στα  άλλα  για ένα λεπτό ανακατεύοντας  για να δέσουν καλλίτερα και μετά πιπέρι και   τυρί τριμμένο  ….καλοφάγωτο
Η περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες ανά 100 γρ. φρέσκου σπαραγγιού είναι:
Ασβέστιο 20 mg
Φώσφορος 60 mg
Σίδηρο 1 mg
Βιταμίνη Β1 0,16 – 1,25 mg
Βιταμίνη Β2 0,19 – 2,17 mg
Βιταμίνη Β7 1,40 mg
Βιταμίνη C 30 – 33 mg
Όσον αφορά την θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι26θερμίδες/100γραμμάρια.
Επίσης, βοηθούν στην καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού.
Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες , βιταμίνη C, η β – καροτίνη, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο.
Β, φυτικές ίνες και ασπαραγίνη, που δρα ευεργετικά με την ισχυρή διουρητική της δράσηΤέλος, τα σπαράγγια περιέχουν σαπωνίνες, που έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμωνώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, την ευγλυκαιμική κατάσταση και να έχουν ευεργετικά οφέλη στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.


Τα Ελληνικά Σπαράγγια βρίσκονται σε όλους τους πάγκους λαχανικών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης τα των Οινιαδών είναι τα ποιο περιζήτητα .Μια βραδιά σπαραγγιών δεν έχει γίνει ποτέ ….θα έπρεπε να έχει  οργανωθεί…………….. Γεώργιος Καλόκληρος