03 Απριλίου 2016

Αρχαία Ελίκη: Το μοναδικό διώροφο «διοικητήριο» της 3ης χιλιετίας π.Χ., η παγκόσμια διάκριση και η… πικρία της επικεφαλής Aρχαιολόγου

ouowzqzazu56fc0d715cd0a
Στις 40 επιστημονικές μελέτες που αρίστευσαν παγκοσμίως, ανάμεσα σε 400 που δημοσιεύονται στον ειδικό διεθνή τόμο των Εφαρμογών Πληροφορικής στην Αρχαιολογία επελέγη από Διεθνή Επιτροπή Ειδικών επελέγη η μελέτης της ερευνητικής ομάδας της Αρχαίας Ελίκης που βρίσκεται στην Αιγιάλεια Αχαΐας.

Τα αποτελέσματα της ειδικής αυτής μελέτης αφορούν στο σπάνιο διώροφο προϊστορικό κτίριο της 3ης χιλιετίας π.Χ. (ΦΩΤΟ) που ανακαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα στην περιοχή Αρχαίας Ελίκης στον Ριζόμυλο και παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο 2015 στο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής στην Αρχαιολογία στη Σιένα της Ιταλίας.
Για τη μελέτη αυτή, την σημασία του κτιρίου αυτού, που είναι το πρώτο που έχει ανακαλυφθεί στη Δυτική Ελλάδα καθώς και την «γραφειοκρατία» που έχει παγώσει επί 3 χρόνια τις ανασκαφές, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», η επικεφαλής των ερευνών, Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου.
Όπως επισήμανε η κυρία Κατωνοπούλου σε αυτή τη θέση, που εκτίνεται από την σημερινή Ελίκη, μέχρι το Ριζόμυλο και τα Νικολαίικα, οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως έναν οικισμό που χρονολογείται περίπου 5.000 πριν από την εποχή μας.
«Ανάμεσα σε σημαντικά ευρήματα που ανακαλύψαμε είναι και έναν τύπος κτιρίου ο οποίος είναι πολύ σπάνιος. Είναι γνωστός με τον αγγλικό όρο corridor house, καθώς στο αρχιτεκτονικό του σχέδιο έχει, στις δύο μακρές πλευρές, του στενούς διαδρόμους κι έχει χαρακτηριστεί ως διοικητικό κτίριο. Αποτελεί ένδειξη, όταν το βρεις σε έναν οικισμό, ότι η πόλη είχε κεντρική διοίκηση.
Είναι εντυπωσιακό που είναι διώροφο, μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί διπλοί εξωτερικοί τοίχοι για να μπορεί να δεχθεί τον δεύτερο όροφο και συνδέεται στο εσωτερικό του με κλιμακοστάσιο. Έχει πολύ μεγάλους χώρους και ιδιαίτερα το κτίριο στην Ελίκη διαθέτει, στο ισόγειό του, μια μεγάλη αίθουσα όπου υπήρχαν πάρα πολλά αποθηκευτικά αγγεία», εξήγησε η Αρχαιολόγος.
Το κτίριο που βρέθηκε στην Ελίκη ενισχύει και την άποψη ότι τα κτίρια αυτά, πράγματι, εξυπηρετούσαν σκοπούς δημοτικούς, όπως θα λέγαμε σήμερα δηλαδή ήταν το Δημαρχείο του οικισμού. Αυτά τα κτίρια αποτελούν ακόμα μεγάλη συζήτηση, στον χώρο της αρχαιολογίας για το τι εξυπηρετούσαν, για το ποιος ήταν ο χαρακτήρας τους κ.α.
«Ήταν πάρα πολύ λίγα όσα έχουν βρεθεί σε οικισμούς και η περίπτωσης της Ελίκης δίνει για πρώτη φορά στο φως ένα στοιχείο και βάζουμε στον χάρτη αυτών των ειδικών κτιρίων τη Δυτική Ελλάδα. Και αυτό γιατί δεν έχει βρεθεί άλλο στην περιοχή και είναι το μόνο που έχει βρεθεί τόσο Δυτικά. Αυτό το κτίριο με τα ευρήματά του μέσα δίνουν και πληροφορίες ως προς τον πλήρη χαρακτήρα του, απαντά δηλαδή και στο γιατί φτιάχτηκαν», υπογράμμισε.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι οι κτίστες της εποχής το δημιούργησαν πάνω στα κατάλοιπα προηγούμενου κτιρίου που είχε πολύ πιο απλό σχέδιο.
«Αυτό, επειδή πρόκειται για δύο διαφορετικές χρονικές φάσεις, μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι το κτίριο δεν είναι απλά μια αρχιτεκτονική μετεξέλιξη του παλαιότερου κτιρίου, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας σκόπιμης απόφασης του οικισμού για την μετατροπή του, από έναν απλό οικισμό, σε έναν κεντρικό οικισμό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εμείς με τα ευρήματα μπορεί να συνθέσουμε την πορεία και την εξέλιξη του οικισμού πέρα τα καθαρά αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά και το πώς χτίστηκε», σχολίασε η κυρία Κατσωνοπούλου.
Τώρα η ερευνητική ομάδα μελετά, και θα παρουσιάσει στο Όσλο, την συνέχεια των δεδομένων που προέκυψαν από την εφαρμογή του συστήματος ANSYS και αφορούν την στέγη και τα φορτία που θα μπορούσε να σηκώσει από την κατασκευή της.
«Γνωρίζουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες οδηγούν και σε ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα που αφορά την γνώση αυτών των ανθρώπων σε όλα αυτά τα ζητήματα. Επίσης στο πώς θα αντιμετώπιζαν τα γεωλογικά και σεισμολογικά φαινόμενα της περιοχής», συμπλήρωσε.
Πρόκειται για μια εργασία που κρατάει τρία χρόνια προκειμένου οι επιστήμονες να καταλήξουν σε αυτά τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
«Αυτό το κτίριο εμάς μας δίνει το ισχυρό στοιχείο, μαζί με άλλα ευρήματα, για μιλήσουμε για έναν οικισμό με κεντρική διοίκηση, με ιεραρχία υπάρχει δηλαδή ο ηγεμόνας ο οποίος διοικεί και έχει τον έλεγχο της οικονομίας της πόλης. Μία πόλη που έχει εμπόριο, γιατί ήταν πολύ κοντά στην ακτή, και άλλα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι επαφές της Αρχαίας Ελίκης δια θαλάσσης Δυτικά αλλά και Ανατολικά μέχρι τα βάθη της Μικράς Ασίας και την Τροία.
Έχουμε και ένα εξαιρετικό αγγείο, επίσης μοναδικό, που είναι τρωικού σχήματος, κάτι που αποδεικνύει και τις διασυνδέσεις που είχε η πόλη με άλλες. Μιλάμε δηλαδή για μια πολιτισμένη κοινωνία πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από τις μέρες μας», τόνισε η κυρία Κατσωνοπούλου.
Τέλος η επικεφαλής των ερευνών στην Αρχαία Ελίκη δεν έκρυψε και την πικρία της για το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι ανασκαφές έχουν «παγώσει» λόγω «γραφειοκρατικών» που επικαλείται η πολιτεία.
«Δυστυχώς η προβολή αυτών των σημαντικών ευρημάτων στο εσωτερικό παρεμποδίζεται από τους ίδιους τους Έλληνες. Αυτό αφορά πάντα όσους χειρίζονται την ελληνική γραφειοκρατία, οι οποίοι δεν επιθυμούν την προβολή τους και συντελούν στο να παραμένουν άγνωστα. Η ανασκαφική έρευνα στην Αρχαία Ελίκη τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί, δεν έχει συνεχιστεί μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιήθηκαν διάφορα τεχνάσματα γραφειοκρατικού τύπου παραβαίνοντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Έχουν χαθεί τρία χρόνια, θα είχαν έρθει στο φως νέα ευρήματα και θα υπήρχαν οφέλη για ολόκληρη την περιοχή. Με λίγα, προβάλουν αυτά που θέλουν και «θάβουν» εκείνα που δεν θέλουν. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί αυτό. Η γραφειοκρατία κρύβεται πάντα πίσω από το «Δημόσιο» ή την «Υπηρεσία», ενώ στην πραγματικότητα είναι τα πρόσωπα που κινούν τις όποιες διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσωνοπούλου.
http://www.thebest.gr/
http://www.npress.gr