25 Ιανουαρίου 2016

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατοχής στους Δελφούς, χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού και Αράχωβα.(photo Robolas)

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου ξημερώματα, ξεκινήσαμε δύο λεωφορεία γεμάτα μαθητές και γονείς του σχολείου μας για την εκδρομή που τόσο καιρό περιμέναμε. Μετά από μια όμορφη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα και μια σύντομη στάση στην Ιτέα, φτάσαμε στους Δελφούς. Εκεί μας περίμενε ο ξεναγός μας κος Θοδωρής Δημητρόπουλος. Εφοδιαστήκαμε με τα εισιτήριά μας , περάσαμε τον ηλεκτρονικό έλεγχο και βρεθήκαμε μέσα στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, ένα από τα καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα. Ο ξεναγός αφού διηγήθηκε την μεγάλη ιστορία του ιερού χώρου των Δελφών εξήγησε στους μικρούς μαθητές την ιστορία και την σπουδαιότητα των εκθεμάτων του μουσείου. Όλοι εντυπωσιάστηκαν από την σφίγγα, τους κούρους, τα αγάλματα του Απόλλωνα και το εκπληκτικό άγαλμα του ηνίοχου. Ο ξεναγός έκανε πάρα πολλές ερωτήσεις στους μαθητές και εκείνοι του απαντούσαν με προθυμία. Ένα κανονικό μάθημα της αρχαίας Ελληνικής ιστορίας πραγματοποιήθηκε μέσα στο μουσείο.
Μετά το τέλος της ξενάγησης  στο μουσείο ,επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και ξεναγηθήκαμε και εκεί. Θαυμάσαμε το Δελφικό τοπίο, τον ναό του Απόλλωνα, το αρχαίο θέατρο, τον θησαυρό των Αθηναίων και τα υπόλοιπα μνημεία. Ένας λαμπερός ήλιος εμφανίστηκε στον ουρανό των Δελφών και έλουσε με το άπλετο φώς του εμάς και τα μνημεία που ήταν αφιερωμένα στον θεό του φωτός, τον Απόλλωνα. Μετά το τέλος της ξενάγησης που κράτησε δυόμισι ολόκληρες ώρες, ευχαριστήσαμε τον κο Δημητρόπουλο και ξεκινήσαμε για το χιονοδρομικό κέντρο των Δελφών. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί , ότι το κόστος της ξενάγησης ήταν προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.
     Μετά το εκπαιδευτικό μέρος της εκδρομής, ξεκίνησε το ψυχαγωγικό μέρος της. Οι μαθητές όταν αντίκρισαν το χιονισμένο τοπίο στο Λιβάδι Παρνασσού ξέσπασαν σε κραυγές χαράς. Όλα ήταν σκεπασμένα με χιόνι. Ανεβαίνοντας προς στο χιονοδρομικό κέντρο, έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες νιφάδες χιονιού. Ο ενθουσιασμός όλων στο ζενίθ. Μπήκαμε στους αναβατήρες και βρεθήκαμε στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, το μεγαλύτερο και το πιο οργανωμένο στην Ελλάδα. Πάρα πολύς κόσμος, πολύ χιόνι και πολλές νιφάδες χιονιού. Ήταν η πρώτη φορά που πολλοί από τους μαθητές έβλεπαν τόσο πολύ χιόνι. Έπαιξαν χιονοπόλεμο, νοίκιασαν πέδιλα του σκί, xιονοσανίδες και έκαναν τσουλήθρα στο χιονισμένο τοπίο,  με την ψυχή τους. Το απόγευμα αφήσαμε πίσω μας το χιονοδρομικό κέντρο και κατεβήκαμε στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα. Απολαύσαμε τα τοπικά εδέσματα, γλυκά και καφέ. Τα καταστήματα πολλά, όμορφα και με αρκετό κόσμο. Στις επτά, έφτασε η ώρα της επιστροφής και μετά από τρίωρο ταξίδι βρεθήκαμε στην Κατοχή, κουρασμένοι, αλλά  ικανοποιημένοι από την όμορφη και μοναδική εμπειρία που ζήσαμε.
Να ευχαριστήσουμε τους συντελεστές αυτής της εκδρομής και να δώσουμε ραντεβού στην επόμενη.