06 Οκτωβρίου 2015

Ηλίας Λουκάς: Δε θα αλλάξει αυτός ο τόπος αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς

Ναι μεν όλοι μας έχουμε παράπονα και όλοι μας απαιτούμε τα αυτονόητα της κάθε δημοτικής αρχής για τον τόπο μας και αυτό 100% το δικαιούμαστε.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως τοπική κοινωνία που κάπου βγάζει ελαττώματα και κάπου μένει πίσω στην πρόοδο.

Μας στενοχωρεί η αλήθεια? ας ειπωθεί όμως για ν' αλλάξουμε γιατί μπορούμε.
Στην ιδέα είμαστε φανταστικοί και πραγματικά βγάζουμε πρόοδο στο λόγο, στην πράξη όμως σε ότι αφορά το κοινωνικό μας όφελος σφυρίζουμε αδιάφορα.
Ας τα πάρουμε ένα ένα κάποια βασικά στοιχεία που μπορούμε με τη δική μας συμμετοχή να αλλάξουμε τον τόπο μας:

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ. Όταν μιλάμε για ενέργειες εθελοντισμού δεν εννοούμε μια εργασία επί πληρωμή αλλά ούτε εκμετάλλευση μιας δραστηριότητας. Αυτή την ενέργεια την κάνουμε με συμπολίτες μας για να διορθώσουμε κάτι, για να προσφέρουμε κάτι σε μας τους ίδιους αλλά και στον κάθε επισκέπτη. Συνήθως αυτές οι ενέργειες ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινωνίας.
Η Κατοχή έχει βγάλει εις πέρας κάποιες εθελοντικές δραστηριότητες με μοναδικό μειονέκτημα αυτών η μικρή προσέλευση κατοίκων στο κάλεσμα.
Καθαριμός Γουλιμή, Καθαρισμός πύργου κυρά Βασιλική (κούλια), Καθαρισμός πεζόδρομου προς το 1ο Δημοτικό σχολείο Κατοχής, Έκθεση ζωγραφικής, Έκθεση φωτογραφίας.
Πετυχημένες κινήσεις μέσα σε ένα χρόνο που άφησαν θετικό στίγμα. Μπορείς να φανταστείς σε μια πιο οργανωμένη κατάσταση που θα ήμασταν περισσότεροι και συζητούσαμε προτάσεις και ιδέες τι αποτελέσματα θα είχαμε?
ΣΥΛΛΟΓΟΙ. Με τον ενθουσιασμό ξεκινούσαμε τα πάντα τόσο ζεστά και στο δρόμο χάναμε και το σκοπό και την παρέα. Η Κάτοχή των πολλών συλλόγων που για διάφορους λόγους, και ούτε καν με ενδιαφέρει η αιτία προσωπικά, δεν λειτουργεί κανείς τους δυστυχώς. Οι σύλλογοι  ξεκίνησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις κυρίως σε πολιτιστική δραστηριότητα και η Κατοχή γινόταν γνωστή πλέον και εκτός νομού με θετικές προβολές.
Να όμως που και αυτό έμεινε στα χρόνια πίσω και άρχισε ότι χτιζόταν να χαλάει, να γκρεμίζεται.
ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΑΝΟΙ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΟΜΑΔΕΣ.
Αλήθεια που είναι αυτοί οι δραστήριοι νέοι και πρεσβύτεροι που παλιότερα συζητούσαν για το καλύτερο και έπαιρναν αποφάσεις και ξεκινούσαν άμεση δράση;
Το Πνευματικό Κέντρο το έχτισαν με κόπους οι κάτοικοι του χωριού, το κοιμητήριο κάτοικοι του χωριού το είχαν καθαρό. Το Διόνι οι ίδιοι οι κάτοικοι μάζευαν τα σκουπίδια τους για να παραμένει καθαρό.
Στους αρχαίους Οινιάδες η κοινότητα με ανοικτή πρόσκληση ζητούσε τη βοήθεια κατοίκων για καθαρισμό και να είναι όλα έτοιμα για το φεστιβάλ.
Ως και στις πόλεις Μεσολογγίου και Αγρινίου πήγαιναν με τουριστικά περίπτερα για πώληση εισιτήριων και διαφήμιση.
Οι εποχές φυσικά έχουν αλλάξει και οι τοπικές διοικήσεις συσσωρεύτηκαν σε κεντρικές διοικήσεις που παρατηρούμε εύκολα ότι δεν είναι αποδεκτό ούτε από νέους ούτε από μεγαλύτερους.
Το ακούς έξω στα καφενεία: «μας το πήρανε το χωριό, μας κάνουν κουμάντο οι ξένοι και δε μας υπολογίζουν».
Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα γιατί έχουμε τοπικές διοικήσεις περιορισμένων αρμοδιοτήτων ίσως αλλά και πότε δεν υπήρχε αυτό; Αν κάποτε ήθελες κάτι και ο νομάρχης σου έλεγε όχι μήπως σήκωνες αντάρτικο; Όχι βέβαια.
Αυτό που μετράει πάντα είναι η συσπείρωση για την κοινή ωφέλεια του τόπου μας και πάντα με επιχειρήματα βατά να πάρουμε ότι δικαιούμαστε αλλά και να το κάνουμε χρήση.
Που είναι αυτή η ενέργεια; Είμαστε αδρανείς  και χάνουμε τον καλύτερο βιώσιμο πόρο μας.
Μεμονωμένες προσωπικές κινήσεις δεν έχουν ή φέρουν λιγοστά αποτελέσματα, άρα το μοντέλο αυτό καθυστερεί το επόμενο βήμα ή μένει στάσιμο.
Η συνεργασία και η ομαδοποίηση μεταξύ μας πιστεύω και με οδηγό παραδείγματα από το χτες  θα δώσουν κίνηση και σκοπό.
Τελικά το καθισιό στα καφέ και οι συζητήσεις της καρέκλας μας τεμπέλιασαν παρά μας βοήθησαν.
Ακούς έξω τη μουρμούρα και τη γκρίνια γιατί εκείνο γιατί το άλλο γιατί δε μας κοιτάνε γιατί αδιαφορούν γιατί γιατί γιατί κ.ο.κ. , τι λύση μας έδωσε αυτός ο τρόπος αντίδρασης; Έχουμε πρόεδρο και αντιδήμαρχο που μπορούμε να τους καλέσουμε σε ανοιχτή συγκέντρωση και να καταθέσουμε τα θέματά μας ή κατά ομάδες σε ραντεβού στο γραφείο τους. Είναι υποχρεωμένοι να μας δουν να μας ακούσουν και στα λογικά μας επιχειρήματα να μας δικαιώσουν. Γι’ αυτό τους εκλέξαμε άλλωστε και υποχρεωμένοι είναι. Αλλά κι εμείς όμως μπορούμε να είμαστε πιο ενεργοί και να δίνουμε ώθηση  στους συγχωριανούς μας για να έχουμε ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Δεν είμαστε υπάλληλοι κανενός αλλά έχουμε δικαίωμα στη συμμετοχή για το καλύτερο του τόπου μας γιατί ζούμε εδώ και θέλουμε καλύτερες συνθήκες και αξιοπρεπές περιβάλλον.
Ας σκεφτούμε 5 πράγματα ας προσπαθήσουμε να γίνουμε πιο ενεργοί και ας αφήσουμε την κριτική της καρέκλας γιατί κουράζει.

Όταν είσαι ενεργός και συνεργάσιμος πολίτης έχεις και το δικαίωμα και την απαίτηση από την κάθε διοίκηση να πράξει τα αυτονόητα.