14 Οκτωβρίου 2015

Ο Δήμαρχος κ. Ν. Καραπάνος στην Κατοχή, Παρασκευή 16/10/2015 και ώρα 19:00 μ.μ.

Φτιάξε τη γειτονιά σου, πρότεινε έργα δράσεις και υπηρεσίες για τη συνοικία σου, συμμετέχεις - συζητάς - συναποφασίζεις.

Σας καλούμε να συμμετέχετε για πρώτη φορά στη Συγκέντρωση Της Τοπικής μας Κοινότητας με θέμα το θεσμό του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Για πρώτη φορά ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εφαρμόζει το θεσμό Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, ενός μη διαδεδομένου θεσμού μέχρι σήμερα στην πατρίδα μας. Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός (ΣΠ) αποτελεί μια διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή των δημοσίων επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται για μια συμμετοχική διαδικασία διαβούλευσης που αφορά τις προτάσεις του Προϋπολογισμού σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων δήμων, με στόχο να καταρτιστεί μια πρόταση Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος διαχείρισης, που θα έχει ως βάση τα αιτήματα των πολιτών. Ο ΣΠ χαρακτηρίζεται από ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, που διακρίνεται σε διάφορες φάσεις. Έτσι, ο ετήσιος κύκλος των συζητήσεων που πραγματοποιούνται το 2015 αφορούν προτάσεις που θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό το 2016.
Μέσα από συναντήσεις με τους πολίτες σε επίπεδο τοπικής κοινότητας, η δημοτική αρχή ιεραρχεί τις προτεραιότητές της, προσφέροντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στον δήμο μας θα διατεθεί το ποσό των 250.000€ από τον Προϋπολογισμό του 2016, το οποίο θα διαιρεθεί ισόποσα στις 3 δημοτικές ενότητες, για μικρά τεχνικά έργα καθώς και για υπηρεσίες, που οι ίδιοι οι δημότες επιθυμούν να υλοποιηθούν στην περιοχή τους, εφόσον φυσικά αυτές μπορούν αν αποτελέσουν νόμιμες δαπάνες.

Με ψηφοφορία στις Τοπικές Συνελεύσεις αποφασίζεται πια πρόταση θα κατατεθεί επίσημα προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίησή της.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                                       
Ν. ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ