11 Ιουνίου 2015

[Ηλίας Λουκάς]: Αρχαιολογικός χώρος Οινιάδων και τα συναφή στο έλεος


Καλοκαίρι 2015, τα μπάνια μας, τις βόλτες μας, τις συζητήσεις μας, τα αγροτικά μας θέματα δουλειές γκρίνιες γέλια, διασκέδαση (;) και να κάπου υπάρχει και το Φεστιβάλ Αρχαίου θεάτρου Οινιάδων.
Ναι μιλάμε για τον αρχαιολογικό χώρο που την εποχή εκείνη ήταν νησί και για την ιστορία ήταν μια πολιτεία ισχυρή, με πολιτισμό και μάλιστα σε στρατηγική θέση και με ανάπτυξη στο εμπόριο. 
Από αυτό το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι δεν ήταν μόνο ένα θέατρο που φύτρωσε και μόνο για τη χρήση του στην εποχή και στο σήμερα επίσης.

Σχεδόν 3.000 θέσεις στο θέατρο, σήμερα με το ζόρι 300 πάνω κάτω. Σκαλιστό και σε καλή κατάσταση ανακαλύφθηκε ως τις μέρες μας αλλά η μη συντήρησή του δεν είναι και τόσο ενθαρρυντική για το μέλλον του. Φεστιβάλ λοιπόν και συνεχίζεται χωρίς μια διαμαρτυρία για την κατάσταση παρά μόνο να γίνει. Ως πότε θα επιτρέπεται η βεβήλωσή του; Αλήθεια γιατί το θυμόμαστε μόνο τα καλοκαίρια; Αφού όλοι μας το θέλουμε να γίνεται γιατί δεν το φροντίζουμε και πως; Αναφορές να γίνουν σε κάθε αρμόδιο φορέα και απαίτηση των απαραιτήτων ενεργειών. Να μη γίνουν 2-3 ή και 4 φεστιβάλ για να μπει μια σειρά. Θες την πολιτιστική ανάπτυξη, θες τον τουρισμό και την ανάδειξή του αλλά χωρίς να κάνεις κάτι; Το αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο εκεί θα θαφτεί και μύθος θα γίνει σαν του βασιλιά Ανήλιαγου των Οινιάδων. Αχρηστεύουμε με την αδιαφορία μας την ιστορία μας.
Οι Οινιάδες είναι το καμάρι των Κατοχιανών και σίγουρα το πονάνε περισσότερο από τον καθένα. Οι Οινιάδες ήταν και είναι ιστορία.
Οι Οινιάδες δεν είναι ένα θέατρο. είναι πάρα πολλά, είναι ένα βουνό μνημείο που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν.

Επτά χιλιόμετρα και κάτι περιμετρικό τοίχος με Κατοικίες, Τάφους, Λουτρά, Ναυπηγείο και Λιμάνι, Στάδιο, Ακρόπολη, Αγορά, Ανάκτορα, Πύλες με ξεχωριστή δομή και τόσα άλλα.
Πόσοι το γνωρίζουν; πως να τα επισκεφτούν; 
Δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπήρξε ούτε υπάρχει συντήρηση, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Παντού κάνουν τα πάντα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη και τους ζηλεύω. Ενεργή πολιτεία, ενεργοί πολίτες και αυτό βγάζει υγεία και ζωή.

Το φώναζαν κάποιοι παλιότερα το λέμε κι εμείς σήμερα αλλά δυστυχώς ο σκοπός είναι να γίνει το φεστιβάλ.
Είκοσι και κάτι χρόνια φεστιβάλ Οινιάδων και να 'μαστε στο σήμερα με αλλαγές φυσικά, ναι αλλαγές μόνο που είναι αρνητικές και καταστροφικές.
Το προσβάσιμο θέατρο καταστρέφεται και οι άλλοι χώροι χάνονται στο λόγγο...
Μην ξεχάσουμε να βγάλουμε αφίσες και να κάνουμε διαφημίσεις για τους Οινιάδες έτσι όπως είναι, θα κάνουμε μια ενημέρωση στον κόσμο που θα επισκεφτεί και το αποτέλεσμα αυτού; ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ για την αδιαφορία μας.
Όταν μιλάμε για αδιαφορία εννοούμε και την ευθύνη όλων μας, φωνάζουμε και γκρινιάζουμε και κουνάμε με απογοήτευση το κεφάλι μόνο στις δημόσιες συναντήσεις μας, στην πράξη φύλλο δεν κουνιέται. 

Πως μπορούν ένα σχολείο ή κάποιοι τουρίστες να επισκεφτούν τους Οινιάδες στην τωρινή τους κατάσταση; Θα πρέπει να χουν πάρει μαθήματα κασκαντέρ πρώτα.
Η αρχαιολογική υπηρεσία υπάρχει για εμάς η να πάμε στην Πυθία; 
Απαιτούμε με κάθε τρόπο να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να σωθεί ότι σώζεται αλλιώς οι ευθύνες δεν πέφτουν στη φθορά του χρόνου...     
Η συνεργασία και η στήριξη μεταξύ Δημοτικής Αρχής και Πολιτών θα είχε αποτέλεσμα προς πάσα κατεύθυνση. Κάτι όμως που στα δικά μας μέρη δεν έχει γίνει ποτέ ούτε καν σαν πρόταση...!

Τέλεια μέσα σε λίγα χρόνια η αρχαία Πλευρώνα ....



Ηλίας Λουκάς