19 Ιουνίου 2015

Εχινάδες: 18 βραχονησίδες ζητούν… αγοραστή «σελέμπριτι» και πλούσιο!

Το σύμπλεγμα των Εχινάδων πήρε το όνομά του από τις 18 βραχονησίδες που ξεπροβάλλουν σαν αχινοί στο πέλαγος. Κάποτε αρκετά από αυτά τα νησάκια νοικιάζονταν από τσοπάνηδες με μηναίο μίσθωμα τυρί και βούτυρο.
Σήμερα η…


κατάσταση είναι πάρα πολύ διαφορετική. Εκεί που το μάτι των ντόπιων βλέπει ξεχασμένα ξερονήσια, κάποιοι διακρίνουν ευκαιρίες. Και ειδικά στον καιρό της κρίσης, στην Ελλάδα που διψά για επενδύσεις, γράφονται και ακούγονται πολλά: για συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων, για παλάτια και τουριστικές επαύλεις.  
 

«Ελληνικό νησί στο Ιόνιο αγοράζει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς». 
«Πολυτελείς επαύλεις θα κτίσει ο Ντέιβιντ Μπέκαμ σε νησάκι που αγοράζει στο Ιόνιο». 
«Σπίτι στην Ελλάδα στο ιδιωτικό νησί που θα αγοράσει χτίζει η Μαντόνα». 
Όλοι οι παραπάνω τίτλοι αναφέρονται σε όσα κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται σε μικρά νησάκια του συμπλέγματος των Εχινάδων στο Ιόνιο.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα πρωταγωνιστεί σε ξένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία όλο και κάποιος διάσημος έρχεται για να τα αγοράσει. 
Οι ιδιοκτήτες των περισσότερων αυτών νησιών τα έχουν βγάλει στο σφυρί.
Ήδη, κάποια ξένα, κυρίως, μεσιτικά γραφεία, στις ιστοσελίδες τους αναφέρουν τις τιμές σύμφωνα με τις οποίες πωλούνται τα νησιά αυτά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το νησί που έχει πουληθεί στο Σύμπλεγμα Εχινάδων είναι η Οξυά, την οποία αγόρασε η εταιρεία PIMARA, λιβανέζικων συμφερόντων, για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΘΕΜΑτος, πριν από αρκετούς μήνες πουλήθηκαν και τα νησάκια Γκράβαρης, Σωρός, Άπασα, Μόδι και Προβάτι. Ως αγοραστής εμφανίζεται μια ανώνυμη κατασκευαστική εταιρεία. Για το νησάκι Σωρός είχε ακουστεί παλαιότερα πως ανήκε στο γνωστό λαϊκό τραγουδιστή Βασίλη Τερλέγκα, ο οποίος όμως διέψευδε την είδηση. 
Έτσι, από τον Βασίλη Τερλέγκα μέχρι τη Μαντόνα και τον Μπέκαμ η νέα είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου είναι πως το ζεύγος Μπρατζελίνα αγοράζει νησάκι στο Ιόνιο.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού OK, ο Mπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί είναι έτοιμοι να αγοράσουν το νησάκι «Γαία», προκειμένου να δημιουργήσουν το δικό τους ιδιωτικό παράδεισο στη Μεσόγειο. 
Ωστόσο, νησάκι με αυτό το όνομα σε αυτή την νησιωτική περιοχή της Ελλάδας δεν υπάρχει. Το ΘΕΜΑ απευθύνθηκε σε ντόπιους και στις αρμόδιες αρχές που δήλωσαν πως το πιο πιθανό είναι το νησάκι να έχει αλλάξει όνομα από τους ιδιοκτήτες του για ευνόητους λόγους. Τα χαρακτηριστικά της «Γαίας» είναι ίδια με εκείνα του νησιού «Κουνέλι» ή «Μακροπούλα», που βρίσκεται σχετικά κοντά με την Οξυά, που έχει ήδη πουληθεί. 
Αλλά και η πώληση αυτή δεν φαίνεται πως έχει βγει σε καλό στους αγοραστές. Οι νέοι ιδιοκτήτες της Οξυάς περίμεναν πως θα είχαν την ευκαιρία να κτίσουν παλάτια και μαρίνες για τις θηριώδεις θαλαμηγούς της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ενώ υπήρχε και η ιδέα ενός art island. Όλα όμως έμειναν στις μακέτες, που και για αυτές η εταιρεία που αγόρασε την Οξυά βρίσκεται σε δικαστικό αγώνα με αρχιτεκτονικό γραφείο. Αλλά γιατί δεν μπορεί ο Εμίρης του Κατάρ να χτίσει στην Οξυά; Γιατί, εκτός από τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους, υπάρχει και η νομοθεσία που απαγορεύει σε ζώνες που υπάγονται στο Δίκτυο περιοχών Natura, να γίνουν πολυτελείς κατασκευές. Σε αυτό το Δίκτυο περιλαμβάνονται και τα περισσότερα νησάκια του Συμπλέγματος. 
Ποιοι όμως είναι εκείνοι που επωφελούνται από τη δημοσιότητα ειδήσεων που αφορούν διάσημους σταρ, Άραβες και Ρώσους μεγιστάνες που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τον επίγειο παράδεισό τους στο Ιόνιο; Είναι σίγουρα οι μεσίτες στους οποίους έχουν αναθέσει οι ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα εν λόγω νησάκια, αλλά και οι τοπικοί φορείς των μεγάλων νησιών όπου ανήκουν διοικητικά οι Εχινάδες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του πρώην δημάρχου Ιθάκης Ιωάννη Κασσιανού, ο οποίος δήλωνε σε όλα τα μέσα, ελληνικά και ξένα, ότι «το παλάτι που θα χτίσει ο εμίρης του Κατάρ στην Οξυά θα είναι ό,τι καλύτερο». 
Ποιοι είναι όμως οι ιδιοκτήτες αυτών των νησιών. Ανατρέχοντας σε παλιά συμβόλαια βλέπεις τα ονόματα Πεταλά, Ζαβού, Καραβίας, Πιέρρος ειδικά μετά τον ενετοτουρκικό πόλεμο. Στα τέλη του 18ου αιώνα τα νησάκια κατάλήγουν στις δυο οικογένειες Δενδρινού και Γρίβα. Η οικογένεια Γρίβα είχε περίπου δέκα νησάκια ενώ τα υπόλοιπα ανήκαν στην οικογένεια Δενδρινού. 
Σήμερα μερικά έχουν πουληθεί σε ανώνυμες εταιρείες, όπως είναι τα νησάκια Σωρός, Γκράβαρης, Άπασα, Μόδι και Προβάτι. Το νησί Πεταλάς ανήκει στο δήμο Κεφαλονιάς, ενώ έχει και ποσοστό μια ανώνυμη κατασκευαστική εταιρεία, λιβανέζικων συμφερόντων. Το νησάκι Δρακονέρα ανήκει σε κληρονόμο της οικογένειας Δενδρινού, το Καρλονήσι στην εταιρεία ΚΑΡΛΟΝΗΣΙ ΑΕ, το νησάκι Ποντικός στην οικογένεια Στασινοπούλου, ενώ το νησάκι Μάκρη στην οικογένεια Λιούβαρη.
Τέλος το νησάκι Κουνέλι ή Μακροπούλα, που για τους ντόπιους είναι και η Γαία, ανήκει σε κληρονόμους της οικογένειας Γρίβα. 

trelokouneli.gr