26 Μαΐου 2015

Χαμηλές προσδοκίες από τους θεσμούς για το χρόνο επίτευξης συμφωνίας

Χαμηλές προσδοκίες από τους θεσμούς για το χρόνο επίτευξης συμφωνίας
Αθήνα
Χαμηλές προσδοκίες καλλιεργούν στελέχη των θεσμών σχετικά με τον χρόνο επίτευξης μιας συμφωνίας με Ελλάδα που θα επιτρέψει την άμεση χρηματοδότηση της χώρας και την υπέρβαση των χρηματοδοτικών σκοπέλων του Ιουνίου.

Μιλώντας στο in.gr στέλεχος του Ευρωσυστήματος ξεκαθάρισε πως η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group την Πέμπτη δεν θα έχει ως αντικείμενο την Ελλάδα, αλλά την Κύπρο, προσθέτοντας πως θα πρέπει να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος στο Brussels Group για να συνεδριάσουν οι αξιωματούχοι  των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα.
Μετά την σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, δόθηκαν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη και στους συνεργάτες του πρωθυπουργού Παναγιώτη Παυλόπουλο, Φραγκίσκο Κουτεντάκη και τον σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δημήτρη Λιάκο συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Σήμερα, Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι επί βελγικού εδάφους η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή θα επιχειρήσει απέναντι στους εκπρόσωπους των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) να εκκινήσει τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων που σχετίζονται με τον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016, ώστε να προχωρήσει η σύνταξη του κειμένου συμφωνίας (MoU).
Οι «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν εκ νέου τη Δεύτερα  με κυβερνητικούς κύκλους να αναφέρουν πως η Αθήνα επιδιώκει μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει μέσο-μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του Ελληνικού Δημοσίου, θα προβλέπει «χαμηλά» πρωτογενή πλεονάσματα, θα προβλέπει ένα «επενδυτικό πακέτο» για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και δεν θα επιβάλλει «νέα» μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι εταίροι θα πειστούν για την εφαρμογή των τριών συντελεστών, 7%, 14% και 22% που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ ανέφεραν πως στα εργασιακά θα υπάρξει προσωρινό μορατόριουμ και από τις πλευρές. Πάντως, το ασφαλιστικό και ειδικά το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είναι θέμα διαφωνίας, όπως και ο τρόπος που ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ζητούν να καταργηθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Τέλος, για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τη διετία 2015-2016, οι θεσμοί ζητούν αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου, εστιάζοντας στην προσωπική διαφορά, αλλά και παρεμβάσεις σε μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η νέα κυβέρνηση όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ
news.in.gr