30 Μαΐου 2015

Τουρισμός [Γεώργιος Καλόκληρος]




Ο κύριος Περιφερειάρχης  στην συνάντηση του με την αναπλ. Υπουργό Τουρισμό κυρία Κουντουρά τόνισε ότι: η αφή της φλόγας πρέπει να γίνετε μόνο στην Αρχαία Ολυμπία ,ιαματικά Καϊάφα ,ότι κάνει μεγάλη προσπάθεια με την συνεργασία της Μητρόπολις για ανάπτυξη του θρησκευτικού Τουρισμού στην Πάτρα λόγο του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα και του Τάφο του και ανάπτυξη της κρουαζιέρας στον Νομό Ηλείας
…….και κανένα σχόλιο για το Μοναδικό και Μεγαλύτερο Λιμάνι της Αρχαιότητος  ΟΙΝΙΑΔΕΣ ….κύριε Περιφερειάρχη <Είναι μοναδικό στον Ελλαδικό  και Παγκόσμιο χώρο και η μοναδικότητά του οφείλεται στο ότι ήταν και είναι  σκαλισμένο στο γιγάντιο βράχο. Η κατασκευή του πρέπει να έγινε τον 3ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη διέθετε δύο λιμάνια που σήμερα είναι καταχωμένα>.
Το δε Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο  σεμινάριο με θέμα  <Πολιτισμός και Τουριστική Αξιοποίηση> συνδεδεμένο με το Μεσολόγγι ήταν παρόν μόνο 13 συμμετέχοντες οι δε Τοπικές Αρχές και Φορείς ήταν ΑΠΟΝΤΕΣ .Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνει σήμερα η περιοχή μας μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και αυτό που μετρά δεν είναι το τι φταίει αλλά το τι δέον γίγνεσθαι και από ότι βλέπουμε ορατότης  μηδέν  από κυβερνώντες μύωπες και εθελοτυφλούντες που δεν αντιλαμβάνονται ότι η περιοχή μας είναι σε κατολίσθηση . 
Πως λοιπόν μπορεί να υπάρξει Ανάπτυξη , Αξιοποίηση  χωρίς  παρουσία ,προτάσεις ,δράση ,όραμα για τον τόπο μας όταν  η αδιαφορία των  Υπευθύνων είναι τόσο κραυγαλέα….ίσως  κατ αυτούς τους Κυρίους η περιοχή μας δεν έχει να προσφέρει τίποτε. Μα αυτοί  δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε μη σεβόμενοι και μη έχοντας γνώση των δυνατοτήτων, προοπτικών   και την αξία του Ιστορικού και Φυσικού πλούτο της Περιοχή μας  και τα οφέλη του πολιτιστικού Τουρισμού .Ο Τουρισμός , που δεν το ξέρουν ,συμβάλλει στην ενίσχυση και ανάκαμψης  της οικονομίας  ,Δημόσιες και Ιδιωτικές επενδύσεις ,εμπειρία τοπικών εθίμων ,παραδόσεων , γεύσεων ,προϊόντων και στη Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αναγκαίες και επείγουσες για την Περιοχή μας  . Η Πολιτιστική κληρονομία δίνει την δυνατότητα να χτυπήσουμε την πόρτα από τα Ευρωπαϊκά ταμεία αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη για μνημεία ,αρχαιολογικούς χώρους ,επιμόρφωση ανθρωπινού δυναμικού  κλπ ( ένα χρόνο πριν η Ελλάδα είχε την προεδρία στην ΕΕ των Υπουργών Πολιτισμού) και για την εκροή πόρων χρειάζονται Προτάσεις και Μελέτες .Που επενδύουν όμως οι Αρμόδιοι; Μα αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το θεσμικό πλαίσιο που τους προσφέρετε και από την ΕΕ. Οι Αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις τύχες του τόπου μας δεν ξέρουν ,μα πώς να ξέρουν όταν έρχονται μια φορά στην θητεία τους σαν κομήτες  και την νύχτα σαν κλέφτες να δουν μια παράσταση στο θέατρο , ότι έχουν την τύχη να διαθέτουν το πιο πληρέστερο  αρχαιολογικό sito με Θέατρο λαξευμένο στο βράχο ,Νεκροταφείο ,Αγορά ,Γήπεδο ,Τείχος ειδικής  τεχνικής κατασκευής ,Λουτρά κρυμμένα σε άριστη κατάσταση ,Πύλες και λαξευτό στο βράχο μοναδικό Λιμάνι..
 Κάπου διάβασα ….Τι είναι τα Αρχαία  Μνημεία για μας <Εργαλεία καταξίωση μας για ένα ένδοξο παρελθόν, αφού αδυνατούμε να επιβληθούμε στο παρόν και να σχεδιάσουμε ανταγωνιστικά το μέλλον >.Από την στιγμή που τα Αρχαία μας Μνημεία δεν μπορούν να μας τρίξουν τα δόντια τους …….. Εμείς  οι Δημότες οφείλουμε  να καυτηριάσουμε τα φαινόμενα άγνοιας  και αδράνειας των Αρμοδίων και Υπευθύνων, μη μπορώντας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας όσο και εάν αγαπάμε τον τόσο ταλαιπωρημένο ,εγκαταλειμμένο  και απαξιωμένο Τόπο μας


Γεώργιος Καλόκληρος