26 Μαΐου 2015

Εξονυχιστική εξέταση για το ΔΣ της ΕΡΤ

Με τη φράση «εδώ ο κόσμος καίγεται…» και με διάθεση να απαντήσει στην κριτική που του έχει ασκηθεί τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από συνδικαλιστές, προσήλθε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το ΔΣ της ΕΡΤ, κατά την οποία έγινε εξονυχιστική εξέταση των υποψηφίων σε επικριτικό ύφος με ερωτήσεις όπως «πώς συμβάλατε στην αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ μετά το “μαύρο’;», ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή ψήφισε αρνητικά για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, καθώς και για τον διορισμό της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο ΔΣ (μέλος). Εξονυχιστική εξέταση για το ΔΣ της ΕΡΤ


Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις εκτιμήσεις του σχετικά με το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης πολιτικά ψηφοφορίας, απάντησε χαρακτηριστικά: «Εδώ ο κόσμος καίγεται…».
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής δε, έγινε εξονυχιστική εξέταση των υποψηφίων με ερωτήσεις όπως «πώς συμβάλατε στην αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ μετά το “μαύρο;», ενώ αρνητική ήταν η ψήφος της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή για τον διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, καθώς και για τον διορισμό της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο ΔΣ (μέλος).
Για την κ. Παπακωνσταντίνου γνωμοδότησε αρνητικά, επειδή δεν βεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει συγγενική σχέση της με τον κ. Ταγματάρχη, παρ” όλο που όταν η κ. Μακρή την ρώτησε αν είναι «βαφτισιμιά» του, η κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε αρνητικά.
Στο μεταξύ, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση και απευθυνόμενος κυρίως προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ο κ. Παππάς είπε ότι «έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με εγγύτητα στις δικές μου αρχές ή στο κόμμα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο. Ουτε πιστεύω ότι τα μέλη της επιτροπής θα πρέπει να λειτουργήσουν με αυτό το κριτήριο» για να προσθέσει πως εάν η κυβέρνηση επέλεγε πρόσωπα βάσει της κομματικής τους ταυτότητας τότε «θα ήμασταν ανοικτοί και ευάλωτοι στην κριτική. Εχουμε την δυνατότητα να αφήσουμε προς τα πίσω αυτή την τακτική κι σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε. Κανείς δεν ρωτήθηκε τι κόμμα ψήφισε τι θα ψηφίσει ή τι ψήφιζε».
Για την κριτική που εκφράζει μερίδα των συνδικαλιστών, είπε: «Ακούστηκε κριτική από ορισμένες συνδικαλιστικές φωνές που καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί. Η βασική κριτική ήταν ότι οι εργαζόμενοι αποκλείονται από το ΔΣ. Κάθε άλλο καθώς με μυστική ψηφοφορία θα οριστεί εκπρόσωπος για ΔΣ».
Τέλος σημείωσε: «Εμείς δεν ήρθαμε να αποκαταστήσουμε απλά ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά το δικαίωμα της κοινωνίας για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση» και υποστήριξε τα προτεινόμενα πρόσωπα λέγοντας: «Τα πρόσωπα που είναι ενώπιον της επιτροπής μπορούν να υπηρετήσουν αυτή την λογική. Να γίνουν το πρόσωπο της ΕΡΤ προς την κοινωνία και για την συμφιλίωση των εργαζομένων ΕΡΤ και ΝΕΡΙΤ. Έχουν ικανότητα διοίκησης όπως ο κ. Ταγματάρχης που έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ».
Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Παππάς, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Αυτονόητο είναι ότι τουλάχιστον όσοι έχουμε δώσει εξετάσεις στην αγωνία μας να αποκατασταθεί και το εργασιακό δικαίωμα και η ελεύθερη ενημέρωση που τελεί υπο την εποπτεία κράτους, κινούμαστε σε όλες τις τοποθετήσεις από αυτή την αγωνία. Και με αγωνία περιμένουμε τις τοποθετήσεις προτεινόμενων».
Μάλιστα όταν ο προτεινόμενος για την προεδρία της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής σε μια αποστροφή των λόγων του επισήμανε «ελπίζω να μην με αποκηρύξουν τα παιδιά μου. Βιολογικά και μη, όπως τα 400 τραγούδια μου», η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Ελπίζουμε και εμείς να μην επαληθευτούν κάποιοι από τους στίχους σας»!
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση και από την αρχή της, έγινε αντικατάσταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου -επίσης κατά του διορισμού Ταγματάρχη- από τον Σωκράτη Φάμελλο.
Πηγή ethnos.gr