27 Απριλίου 2015

Περιβαλλοντικά μέτρα bonus για ενίσχυση ελαιοπαραγωγής

Τη δυσαρέσκειά τους για τις απαντήσεις του υφυπουργού Παραγωγικής Ανάσυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη δεν έκρυψαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το Σάββατο 25 Απριλίου.
Οι συνδικαλιστές επιμένουν να τεθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ από τα εισοδήματα του 2014, ενώ ήταν ιδιαιτέρως δύσπιστοι αναφορικά στις δηλώσεις του κ. Σγουρίδη ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες εισοδημάτων από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

Ο κ. Σγουρίδης κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Κρήτη, προήδρευσε σύσκεψης στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων και επιστημόνων του χώρου.
Κατά τον κ. Σγουρίδη οι απώλειες από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στην Κρήτη δεν θα είναι τόσο σημαντικές, όσο υπολογίζουν οι αγρότες, καθώς θα εφαρμοστούν περιβαλλοντικού χαρακτήρα μέτρα που θα συμπληρώνουν το αρχικό ύψος των ενισχύσεων. Ως ένα από αυτά ο κ. Σγουρίδης ανέφερε πρόσθετη ενίσχυση ύψους 20-25 ευρώ ανά στρέμμα για την κομποστοποίηση κλαδοκάθαρων που θα προκύψουν από το κλάδεμα της ελιάς. Η βασική ενίσχυση αναμένεται να αυξηθεί και από επιπλέον ποσοστό 5% που θα δοθεί στις ορεινές περιοχές.
Ο κ. Σγουρίδης είπε ότι το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ δεν θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2014, αλλά από του 2015.
Σχετικά με τη μελέτη για την αμπελουργία ο υφυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τη χρηματοδότηση της μέσω ευρωπαϊκών πόρων και έδειξε να προβληματίζεται για το πρόβλημα της έλλειψης πολλαπλασιαστικού υλικού που του έθεσαν επιστήμονες. Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν οι ψαράδες του νομού Ηρακλείου για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν όταν το χειμώνα δεν ψάρευαν επειδή είχε μολυνθεί η θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι η θάλασσα μολύνθηκε όταν ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου Ηρακλείου υπέστη ζημιές από την κακοκαιρία.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το αφορολόγητο όριο, ενώ εξέφρασαν τη δυσπιστία τους αν τελικά το Υπουργείο τα καταφέρει στο θέμα της διαχείρισης των βοσκότοπων.
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης είπε ότι οι αγρότες θα επιμείνουν στο φορολογικό ζήτημα και… ευχήθηκε να υπάρχουν και να εφαρμοστούν τα μέτρα για την αύξηση των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ
agronews.gr