30 Απριλίου 2015

Βουλιαζει στα χρεη η Υγεια. Βοµβα στα θεµελια του ΕΣΥ οι οφειλες του Δηµοσιου

Με διακοπή τροφοδοσίας του ΕΣΥ απειλούν οι προμηθευτές των νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για στάση πληρωμών του Δημοσίου, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ανάγοντας σε ζήτημα λίγων ημερών την κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ότι "ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης είναι ορατός μέσα στις επόμενες ημέρες".
Παράλληλα, ο ΠΦΣ επιμένει ότι  "το φάρμακο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση και η ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της αγοράς".
Υπενθυμίζεται, ότι η ο Οργανισμός έχει λάβει μόνον το 1/3 της κρατικής χρηματοδότης για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξοφλήσει τους παρόχους.
Στο μεταξύ, με  κοινή ανακοίνωση τους όλοι οι εκπρόσωποι των προμηθευτών – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.)- υποστηρίζουν ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν προχωρήσει σε πλήρη διακοπή των πληρωμών.
Υπό τις συνθήκες αυτές  προειδοποιούν ότι η απουσία υλικών θα αποτελέσει καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ προσθέτουν ότι στην λίστα των κακοπληρωτών εντάσσονται και ολοένα περισσότερα ιδιωτικά θεραπευτήρια, επικαλούμενα την μη είσπραξη των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ.
"Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη των Συλλόγων μας – και όχι μόνο – θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται προς τα νοσοκομεία", αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους, συμπληρώνοντας ότι ειδικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες η στρόφιγγα έχει κλείσει.
(Πηγή: Τα Νέα)