29 Απριλίου 2015

Το φθινόπωρο ξανάρχεται ο ΕΝΦΙΑ; -Τα σενάρια για το φόρο ακινήτων



Οπως όλα δείχνουν ο ΕΝΦΙΑ μόνο με ένα μικρό θαύμα θα μπορέσει να καταργηθεί από φέτος, αφού τα έσοδα που προσφέρει δεν είναι πάρα πολύ σημαντικά για να τα απορρίψει η κυβέρνηση.
Ετσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει
να περιμένουν τον ΕΝΦΙΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
 Βέβαια όπως αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μικρότερος, καθώς αναμένεται η αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα επίπεδα των εμπορικών τιμών θα «κουρέψει» τις φορολογητέες αξίες στις περιοχές- φιλέτα και ως εκ τούτου πολλοί είναι εκείνοι που θα περάσουν κάτω από τον πήχη του συμπληρωματικού φόρου, που ως γνωστόν επιβαρύνει περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.
Ωστόσο όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο STAR και τον Νίκο Χατζηνικολάου όλα θα κριθούν από το ύψος του πλεονάσματος.
Τον Σεπτέμβριο η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
Οπως φαίνεται η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων τον Σεπτέμβριο και με βάση ότι τα έσοδα καταγράφονται στον προϋπολογισμό ως τον Φεβρουάριο αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα για πολλές δόσεις.
Η κυβέρνηση πάντως ελπίζει πως θα μπορέσει να προχωρήσει έστω σε μια μικρή φοροελάφρυνση για το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων μέσω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών. Βάσει του σχεδιασμού το ΥΠΟΙΚ επιθυμεί οι νέες αντικειμενικές αξίες να έχουν καθοριστεί μέσα στον Ιούνιο.
Με βάση τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η μείωση θα ξεκινάει από 10% κατά μέσω όρο και θα είναι αρκετά υψηλότερη σε ορισμένες περιοχές όπου οι αντικειμενική με την εμπορική αξία έχουν μεγάλη διαφορά. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων.
iefhmerida.gr