27 Απριλίου 2015

Η συνταγη της ημερας



Σουτζουκάκια της νοστιμιάς και της υγείας!

Τι χρειαζόμαστε:

Για τα σουτζουκάκια:
  • 300 γρ. ρεβύθια
  • 100 γρ. πλιγούρι
  • 2 κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • αλάτι
  • δυόσμο (φρέσκο ή αποξηραμένο)
  • 2 ασπράδια
  • 1-2 κ.σούπας αλεύρι
Για την σάλτσα:
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • 1 κ.σούπας πελτέ
  • 2 φρέσκιες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 φλ.τσ. pummaro
  • 1/2 ποτήρι γλυκό κόκκινο κρασί (νάμμα)
  • κύμινο
  • κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

  1. Μουλιάζουμε από βραδίς τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό με μια κουταλιά αλάτι.
  2. Την άλλη μέρα μουλιάζουμε σε νερό βρύσης το πληγούρι για καμία ώρα περίπου, ως να φουσκώσει.
  3. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα ρεβύθια και το πληγούρι και αλέθουμε στο μπλέντερ.  Δεν χρειάζεται να γίνει αλοιφή, είναι ωραίο να το νιώθουμε το ρεβύθι στο δόντι.
  4. Τρίβουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια και το σκόρδο, προσθέτουμε τα ασπράδια, το αλεύρι, αλάτι, κύμινο και δυόσμο και ζυμώνουμε.
  5. Σε μια κατσαρόλα στο μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα μας.  Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μας και το σκόρδο τριμμένα στον τρίφτη.
  6. Προσθέτουμε και ψήνουμε για λίγο τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα και το πουμαρό, το γλυκό κρασί, αλατοπιπερώνουμε, το κύμινο και την κανέλα και αφήνουμε να σιγοβράζει.
  7. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρώς.
  8. Προσθέτουμε στην σάλτσα που βράζει και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή την είχα δεί πριν απο 2 περίπου χρόνια στην εκπομπή "Μαγειρεύω οικονομικά" με τον Βυσσαρίωνα Παρθένη.  Την παραθέτω με αρκετές τροποποιήσεις που της έκανα, έτσι ώστε να είναι κοντά στα προσωπικά μου γούστα.  Η αυθεντική συνταγή είναι εδώ.
Ταιριάζει εξαιρετικά με ρύζι.  Αν θέλουμε να γίνει νηστίσιμη η συνταγούλα, τότε αφαιρούμε τα αυγά και προσθέτουμε 10 γρ. baking powder.  Καλή επιτυχία.