30 Απριλίου 2015

Πρωτομαγια την δεκαετια του 60-70 στην Κατοχη!



Με αφορμη την αυριανη ημερα της  Πρωτομαγιας δραστηριοποιηθηκαμε και συλλεξαμε πληροφοριες, για το πως
περνουσαν την πρωτομαγια παλαια (δεκαετια 60-70) στα χωρια αλλα και συγκεκριμενα στο χωριο μας την Κατοχη!

Πολλα χωρια γειτονικα και μη οπως και η Κατοχη, περιμεναν πως και πως την ημερα αυτη, της πρωτομαγιας, για να γιορτασουν ολοι μαζι. 

"Η ημερα αυτη δεν ηταν κομματικοποιημενη, ολοι γιορταζαν με τον δικο τους τροπο ξεχωριστα. Απο τις πρωτες πρωινες ωρες, εβλεπες το χωριο να πλημμυριζει απο μαγιατικα στεφανια λουλουδιων με τριανταφυλλα και αγριολουλουδα, καθε πορτα ειχε το δικο της! Η ατμοσφαιρα της Κατοχης ηταν γεματη μυρωδιες απο ψητα, καθως ο κοσμος εψηνε και ετοιμαζε διαφορα καλουδια για φαγητο. Ολοι ξεχυνοταν στον καμπο, σε ανθισμενους λοφους και ξωκλησσια, οικογενειες και γειτονιες μαζι για να πιασουν τον Μαη, οπως λεμε και ακομη τωρα. Επιαναν το τραγουδι με το στομα και εκαναν το κεφι τους. την ημερα αυτη δεν δουλευε κανεις.... Ηταν σαν Κυριακη...." 
Τα λογια αυτα μας ειπε η θεια Αλεξω τα οποια εβγαιναν απο μεσα της με αγαπη και στο βλεμμα της βλεπαμε την νοσταλγια των στιγμων αυτων και μας τονιζε οτι εκεινη την εποχη δεν υπηρχε ιχνος πονηριας παρα μονο αγαπη και παρα τη δυσκολια της εποχης "χαμογελο".

Μακαρι και εμεις οι νεοτερες γενιες να αναβιωσουμε παρομοιες στιγμες, ποτε δεν ειναι αργα!
Επικοινωνητε μαζι μας στο παρακατω e-mail: katochinews@gmail.com

katochi news