06 Μαρτίου 2015

Εσπερινό Γυμνάσιο Ι. Π. Μεσολογγίου στον Αη-Συμιό

Εσπερινό Γυμνάσιο Ι. Π. Μεσολογγίου
«Πάλε καλές αντάμωσες,
πάλε ν’ ανταμωθούμε
στον Αη-Συμιό, στον πλάτανο
και στην κρύα βρυσούλα...»

Στον τόπο μας, η ζωή μαζί με τη μουσική , το χορό και το τραγούδι για χιλιετίες ολόκληρες προχωρούν πάνω στον ίδιο δρόμο .
Σ΄αυτό το δρόμο βρεθήκαμε  παρέα με την συνδημότισσα μας  Ελένη Καρανικόλα.  Η Ελένη  με νοσταλγία για το εκπαιδευτικό έργο αφού εδώ και λίγο διάστημα, το στερείτε  λόγω συνταξιοδότησης  της, ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμά μας να περπατήσουμε μαζί της στο μονοπάτι της παράδοσης του τόπου μας.




Τα τελευταία χρόνια η Ελένη με την ιδιότητα της υποψήφιας Διδάκτωρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συλλέγει, αναλύει και ανακαλύπτει τους συμβολισμούς του πανηγυριού μας. Με το τέλειωμα του χειμωνιάτικου πανηγυριού μας, με φρέσκους τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού στα αυτιά μας, η Ελένη μας μίλησε στην τάξη, για  τον χαρακτήρα και όλες τις πτυχές του πανηγυριού του Αη Συμιού. Μας μίλησε για την οργανωτική του δομή και για την τελετουργική του διάσταση.



Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν  μέσα από την ματιά και την γλαφυρή περιγραφής  της Ελένης όλα όσα δεν γνώριζαν για το πανηγύρι μας.

 «Κάθε φορά που θα συμμετέχουμε στο πανηγύρι θα αισθανόμαστε την ψυχή μας να απελευθερώνεται από την ύλη, κάθε φορά που θα σηκώνουμε τα χέρια μας ψηλά θα είναι σαν να ενώνεται η γη με τον ουρανό…»  είπαν κάποιοι μαθητές.

Οι στόχοι αυτής της δράσης  ήταν κυρίως η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των μαθητών/τριών σε θέματα της λαϊκής παράδοσης που αφορούν την κοινωνία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες  τη διαχρονική εξέλιξη του πολιτισμού του Μεσολογγίου και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ευχαριστούμε την Ελένη που μας κατέθεσε όλη τη γνώση της και τα συναισθήματά της  γι΄ αυτή τη μοναδική γιορτή ελευθερίας και ειρήνης του εξελίσσεται στην πόλη μας.

Αυτό το πολυσύνθετο πολιτισμικό φαινόμενο που έχει χαρακτήρα ιστορικό θρησκευτικό, κοινωνικό και συμβολικό και που πραγματοποιείται στον τόπο μας δυο φορές το χρόνο, είναι το αντάμωμα του πολιτισμικού παρελθόντος και του κοινωνικού παρόντος  σε μια ζωντανή παραγωγή πολιτισμού στο Μεσολόγγι. Αποτελεί ένα αναγεννητικό γεγονός που έχει τις ρίζες του σε «αρχαία συνήθεια». Μεταξύ των μελών της παρέας, που είναι μόνο άντρες διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών ομάδων, αναπτύσσονται  ισχυροί  συναισθηματικοί δεσμοί και πνεύμα συλλογικότητας. Ο Αη-Συμιός είναι ζωή έντονη, μοναδική, είναι το αντίδοτο στο φόβο του θανάτου και της μοναξιάς μέσα από την παρέα και τη δράση.

Ανδριανή Χαλαζιά
Φυσικός  - Προγραμ. Η/Υ
Εσπερινό Γυμνάσιο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου