30 Μαρτίου 2015

Στέγη Πολιτισμού-Αθλητισμού-Παράδοσης και Λαογραφίας Ανατολικόν

....Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ιδέα που έφτασε η ώρα της να γίνει πράξη....
Picture

Με τα λόγια αυτά του Βίκτωρος Ουγκώ, άνοιξε το Σάββατο 21 Μαρτίου και με τον ίδιο τρόπο έκλεισε την επόμενη ημέρα Κυριακή 22 Μαρτίου 2015,  το διήμερο διαβούλευσης των Ερασιτεχνικών Θεατρικών ομάδων της χώρας.

Επρόκειτο για μια διοργάνωση Πανελλήνιας εμβέλειας που είχε την μορφή ενός άτυπου συνεδρίου και πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης που απεύθυνε στις Ερασιτεχνικές ομάδες όλης της Ελλάδας η Θ.Ο. Αιτωλικού «στη σκηνή», που είναι τμήμα του Συλλόγου "Ανατολικόν".
300 περίπου ήταν οι αρχικές ενημερωτικές προσκλήσεις που απεύθυνε η Θεατρική μας ομάδα στις συνεργαζόμενες σε διάφορα επίπεδα Θεατρικές ομάδες της Ελλάδας για την δημιουργία του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ που συνέβη ποτέ, στην χώρα μας, στην Ευρώπη, ίσως και του κόσμου όλου. 52 ανταποκρίθηκαν στο αρχικό κάλεσμα, 21 απ’ αυτές δήλωσαν συμμετοχή στο διήμερο διαβούλευσης, 15 τελικά κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη μας και να είναι μαζί μας στην αίθουσα που διεξήχθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ως σήμερα συγκέντρωση ερασιτεχνικών Θεατρικών ομάδων στον ίδιο χώρο και τον ίδιο χρόνο, που έχει καταγραφεί, χωρίς να υπάρχει αμιγώς Θεατρική δράση.
Το μεγαλύτερο Θεατρικό γεγονός του Ερασιτεχνικού (και όχι μόνο) Θεάτρου  της χώρας μας, έχει αρχίσει να εξελίσσεται.

Το άτυπο αυτό συνέδριο, είναι σίγουρο πως θα αλλάξει ριζικά και για πάντα την μορφή του Ερασιτεχνικού Θεάτρου, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.
Η ιδέα – αφορμή για την πρόσκληση που κρυβόταν κάτω από τις λέξεις «ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» ήταν η διοργάνωση ενός πάρα πολύ μεγάλου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, χωρίς επιλογή ομάδων, χωρίς κριτικές επιτροπές και χωρίς αναγκαστικά Θεατρικές παραστάσεις. Ένα Φεστιβάλ Θεάτρου, με εργαστηριακή μορφή (ο διεθνής όρος αυτού του είδους δράσης είναι working out festival), που θα περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες, τεχνικών και υποκριτών, που παροικούν το Θέατρο. Προσκεκλημένοι επώνυμοι και λιγότερο επώνυμοι άνθρωποι της Τέχνης του Θεάτρου που όλοι οι μυημένοι στην μαγεία του ερασιτεχνικού Θεάτρου, με πάθος και ανιδιοτέλεια υπηρετούν σαν παθιασμένοι εραστές της, θα έρθουν, να διδάξουν τα δικά τους μικρά και μεγάλα μυστικά, να κοινωνήσουν τις γνώσεις τους, να μοιραστούν εμπειρίες, να παράξουν Θεατρική Τέχνη με τους συμμετέχοντες στην μεγάλη αυτή γιορτή που ετοιμάζουμε.

Ένα μεγάλο Θεατρικό δρώμενο – εργαστήριο, όπου για πρώτη φορά οι «ερασιτέχνες θεατρίνοι» θα είναι ΚΑΙ δράστες ΚΑΙ θεατές. Μια μοναδική αλληλεπίδραση, μια νέα εμπειρία που παράγεται από εμάς για εμάς, χωρίς για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, να είναι το κοινό στο επίκεντρο.
Ακούγεται παράδοξο, πολύπλοκο, αδέξιο, όμως θα είναι κάτι μοναδικό, χωρίς βεβαίως να αποκλείει την συμμετοχή του κοινού της πόλης που θα διεξάγεται, και όποιου άλλου θεατρόφιλου επιθυμεί να το παρακολουθήσει.

Με την παραπάνω αφορμή, 15 Ερασιτεχνικές ομάδες κατάφθασαν στο Αιτωλικό το απόγευμα του Σαββάτου.
Ένα εξαιρετικό κλίμα, μια πρωτόγνωρη συνεργασία, ανήσυχα πνεύματα, εύστοχες ιδέες και παρατηρήσεις, συνέβαλαν, σύμφωνα με την γνώμη όλων των συνέδρων, σε μια εξαιρετική διοργάνωση. Μια διοργάνωση για την οποία τα μέλη του Συλλόγου μας, είχαν μεθοδικά δουλέψει το προηγούμενο διάστημα. Μέλημα όλων μας ήταν, αυτό το Σαββατοκύριακο που θυσίασαν αυτοί οι 89 συνολικά άνθρωποι που βρέθηκαν αυτό το διήμερο στην πόλη μας, να πιάσει τόπο, να μην αναδειχτεί σε χαμένο καιρό και χρόνο.
Και έχουμε την πεποίθηση πως τα καταφέραμε τελικά μια χαρά, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μας, την Πανελλήνια εμβέλεια του εγχειρήματός μας, την έλλειψη υποδομών της πόλης μας και το μεγάλο αριθμό των συνέδρων.

Στο τέλος του συνεδρίου, την Κυριακή 22 Μαρτίου, σημαντικές αποφάσεις είχαν ληφθεί ομόφωνα και χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και επιφυλάξεις.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις ήταν
Ίδρυση Δικτύου συνεργαζόμενων Θεατρικών ομάδων, με την νομική μορφή της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σκοπού.
Ένας νέος φορέας που εκτός των άλλων, θα στοχεύσει να αναδείξει το Ερασιτεχνικό Θέατρο της χώρας μας, σε σημαντικό Φορέα του παραγόμενου στην Ελλάδα Πολιτισμού τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ο ίδιος αυτός φορέας, θα έχει την ευθύνη για την διοργάνωση του μεγάλου Εργαστηριακού Φεστιβάλ, που θα διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας.
Για την χρονιά που «τρέχει» την ΠΡΩΤΗ (και σαφώς πειραματική)  διοργάνωση του Φεστιβάλ, ανέλαβε η Θεατρική μας ομάδα και θα διεξαχθεί στο Αιτωλικό με τον χρόνο να τοποθετήθηκε στην αρχή του Σεπτέμβρη και πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά.
Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, για την Στεγη, την Θεατρική ομάδα Αιτωλικού «στη σκηνή», την πόλη μας, τον Δήμο μας και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον νομό μας, είναι η τιμητική ομόφωνη απόφαση που φέρνει την έδρα της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, στο Αιτωλικό.
Είναι η πρώτη φορά που μια Πανελλήνια Ομοσπονδία, οποιουδήποτε είδους ή φορέων, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ή την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, και αυτονόητα η πρώτη που έχει έδρα τον Νομό μας, κάτι που αναδεικνύει  το Αιτωλικό, σε επίκεντρο του Ελληνικού Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
Τις πρωτοβουλίες και τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων για την ίδρυση της Ομοσπονδίας, ανέλαβε η
 Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης - Λαογραφίας & Ναυταθλητισμού "Ανατολικόν", μέσω της θεατρικής ομάδας και αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το καλοκαίρι.

Επόμενη σημαντική απόφαση, είναι η διερεύνηση του τρόπου, χρόνου και χώρου ώστε το άτυπο αυτό συνέδριο που διεξήγαμε αυτό το διήμερο, να επαναληφθεί, να επαναλαμβάνετε σε ετήσια βάση και να αναδειχτεί σε Διεθνές συνέδριο Ελληνικού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ώστε να συμμετέχουν Σύλλογοι και Θεατρικές ομάδες Ελλήνων του εξωτερικού.

Με τους καλύτερους οιωνούς λοιπόν, πιστεύουμε πως ξεκινήσαμε, αυτές οι 15 Θεατρικές ομάδες που λάβαμε μέρος, την νέα ημέρα του Ερασιτεχνικού Θεάτρου της χώρας μας.

Στην ιστορική μας συνάντηση συμμετείχαν
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «βορείως» - Δήμος Βορείων Τζουμέρκων / Πράμαντα
Θεατρική ομάδα «ΗΘΟΣ ΠΟΙΕΙ» ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
Θεατρική ομάδα ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ Αχαΐας
Θεατρική ομάδα ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ
Θεατρική ομάδα Προοδευτικού Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ» / Καμάρες Αχαΐας
Θεατρική ομάδα Ελασσόνας
Θεατρική Ομάδα «ΣΟΥΣΑΡΙΩΝ»  Μέγαρα Αττικής
Θεατρική ομάδα ΑΝΘΗΔΩΝΑΣ – Χαλκίδα
Θέατρο Τέχνης Εξόρυξη & Πολιτιστικός Σύλλογος Κανήθου – Χαλκίδα
Θεατρική ομάδα «ΘΕΑΤΟ» -  Παραμυθιά Θεσπρωτίας
Θεατρική ομάδα «ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ» - Βόλος
Θεατρική ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορφέας» - Σέρρες
Θεατρική ομάδα Πολιτιστικού Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας  Ευόσμου - Θεσσαλονίκη
Θεατρική ομάδα  “ΔΕΣτε τους “ - Σκύδρα / Νομός Πέλλας
Θεατρική ομάδα Αιτωλικού «στη σκηνή» - "Ανατολικόν" Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης - Λαογραφίας & Ναυταθλητισμού

Όλες αυτές οι ομάδες, θα αποτελέσουν τα Ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας μας.

Ένα γεγονός που αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το ενημερωτικό Δελτίου τύπου, είναι πως στην αίθουσα της διαβούλευσης στο Δημαρχείο του Αιτωλικού, ήταν συνεχώς μαζί μας και παρακολούθησε τις εργασίες όλου του διημέρου, κάνοντας σχετικές παρεμβάσεις και παρατηρήσεις, ο κ. Γιάννης Ανδρέου, της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής και Φεστιβάλ, του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κ. Ανδρέου, μας συνεχάρη για καλά οργανωμένη διημερίδα, αλλά και δήλωσε ενθουσιασμένος αφενός από την ιδέα και τις αποφάσεις που πήραμε και αφετέρου από το υψηλό επίπεδο των συνέδρων, την διάθεση για συνεργασία και το υπέροχο κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αίθουσα, μεταξύ ανθρώπων που λίγες ώρες πριν, ήταν εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους.
Επίσης μαζί μας στην αίθουσα βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής ενότητας Αιτωλικού κ. Γιώργος Γένδουλαςκαι ο Δημοτικός σύμβουλος Πάνος Σταμούλης, που από την αρχή στήριξαν την προσπάθεια της διοργάνωσης. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου κ. Βάσω Κώτση, που δήλωσε μεταξύ άλλων την αμέριστη στήριξη της στην διοργάνωση του Φεστιβάλ και την ευχαριστούμε θερμά.
Τις εργασίες του συνεδρίου, παρακολούθησαν την 1η ημέρα και εκπρόσωποι της Θ.ο. του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό".

Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε πως οι προσκαλεσμένοι μας σύνεδροι, το Σάββατο 21 Μαρτίου ξεναγήθηκαν  στοΜουσείο Χαρακτικής Τέχνης «Βάσω Κατράκη» και την επόμενη στον Αρχαιολογικό χώρο των Οινιαδών.
Και από τις δυο περιηγήσεις οι φιλοξενούμενοι μας, έμειναν κατενθουσιασμένοι.

Ένα μέρος της επιτυχίας της διοργάνωσης, οφείλεται φυσικά στους φίλους και χορηγούς μας, που για άλλη μια φορά, αν και σε χαλεπούς καιρούς, ήταν παρόντες.
Σημαντικός χορηγός το Ξενοδοχείο Liberty, όπου διανυκτέρευσαν όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στην διαβούλευση και φυσικά τα καταστήματα – εστιατόρια της πόλης, ΔΗΜΕΛΕ – ΜΟΝΟΜΑΤΟΣ – ΦΑΓΟΠΟΤΕΙΟ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ – Α-ΚΟΥΜΠΑ που πρόσφεραν ένα μέρος της φιλοξενίας των εκπροσώπων των ομάδων. (η διοργάνωση προσέφερε το δείπνο σε 2 εκπροσώπους κάθε ομάδας)
Ευχαριστούμε επίσης την ΚΑΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ για τα νερά και τα αναψυκτικά που μας διέθεσε, το καφέ μπαρ «ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ» που διοργάνωσε για εμάς και τους καλεσμένους μας ένα «ζωηρό» “to know us better” party και το SOUL CAFÉ  της κεντρικής πλατείας της πόλης, για το delivery των καφέδων και αναψυκτικών που προσφέρθηκαν στους συνέδρους στην αίθουσα της διαβούλευσης.

Για την θεατρικη ομαδα της Στεγης, ο Γραμματέας της
Χρίστος Λάτσινος


Για το Δ.Σ., ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας
Δημήτρης Κανταρέλος
Χρήστος Μαντέλος