25 Φεβρουαρίου 2015

Εσπερινό Γυμνάσιο Ι.Π.Μεσολογγίου 1ο Γυμνάσιο Ι. Π. Μεσολογγίου - Συμμετοχή στο κίνημα των καπακιών


Σε ολόκληρη την Ελλάδα, απλοί πολίτες, σύλλογοι, σχολεία , επιχειρήσεις  εδώ και ένα χρόνο συλλέγουν πλαστικά καπάκια, με σκοπό να τα παραδώσουν σε εταιρείες εμφιαλώσεως ή ανακύκλωσης και εκείνες με τη σειρά τους να συμβάλλουν οικονομικά, στην αγορά αναπηρικών καροτσιών και άλλων ορθοπεδικών βοηθημάτων, που είναι απαραίτητα για πολλούς συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη, αλλά δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να τ' αγοράσουν.

Το κίνημα των καπακιών  δίνει καθημερινά ηχηρά μηνύματα αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας  που έχουν οικονομικά προβλήματα.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες  του Εσπερινού Γυμνασίου και του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν αυτή τη δράση στην πόλη μας. Οι στόχοι αυτής της δράσης  αποσκοπεί αφενός στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αφετέρου στην έμπρακτη  αλληλεγγύη στους  συμπολίτες μας που δοκιμάζονται . 
 Εκπρόσωποι των ομάδων απευθυνόμενοι στην Δημοτική επιχείρηση καθαριότητας του Δήμου μας βρήκαν άμεση ανταπόκριση και ο κάδος περισυλλογής βρίσκεται ήδη στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
Με βάρος λιγότερο από 2 γραμμάρια για κάθε καπάκι  η ποσότητα που πρέπει να συγκεντρωθεί είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για να συγκεντρωθεί ένας τόνος πλαστικού απαιτούνται περισσότερα από 500.000 καπάκια.
Τα πλαστικά καπάκια μπορεί να είναι  κάθε λογής. Από αναψυκτικά, γάλατα, απορρυπαντικά, σαμπουάν κ.λ.π. Θα πρέπει  επίσης να είναι καθαρά και να μην υπάρχει παρουσία μετάλλου ανάμεσα σε αυτά γιατί καταστρέφεται ολόκληρη η παρτίδα. Έτσι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί συλλέγουμε  μόνο τα καπάκια και δεν συλλέγουμε όλη την πλαστική συσκευασία. Ο λόγος είναι ότι τα καπάκια είναι μικρά σε όγκο και μπορούν να συγκεντρωθούν σχετικά πολύ εύκολα σε σχέση με τις ογκώδεις συσκευασίες των μπουκαλιών. Είναι σαφές ότι ίδια μάζα μπουκαλιών έχουν  μεγαλύτερο όγκο  από ίδια μάζα καπακιών.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους συμπολίτες μας να  συμβάλλουν  με κάθε τρόπο  σε αυτή μας την προσπάθεια για να εκπληρωθούν οι σκοποί αυτής της δράσης. Μπορούμε όλοι μαζί να δράσουμε για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.