18 Δεκεμβρίου 2014

Οινιάδες: Δικαιούμαστε τα φώτα και τη γιορτή των Χριστουγέννων, δικαιούμαστε! και ... δεν είμαστε καλικάντζαροι!

Ηλίας Λουκάς
katochinews@gmail.com

Με Μεγάλη μου χαρά σε μια βόλτα στα χωριά των Οινιάδων διαπίστωσα ότι υπάρχουν ενεργοί πολίτες οι οποίοι θα φροντίσουν εθελοντικά και με δικά τους έξοδα να στολίσουν και να φωτίσουν για τις γιορτές δέντρα και πλατείες.
Αυτοί οι ενεργοί πολίτες θέλουν να αλλάξουν λίγο τη διάθεση των ημερών για τα παιδιά αλλά και για τους ίδιους ακόμη που όπως εδώ και χρόνια θέλουν και φέτος ένα δέντρο μια φάτνη και πέντε στολίδια όπως αρμόζει στις ημέρες των γιορτών.

Τη Δευτέρα στο Νεοχώρι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι θα στολίσουν και θα το χαρούν το δικό τους δέντρο, τα δικά τους Χριστούγεννα.
Η Κατοχή την Κυριακή μετά την εκκλησία, ναι θα μαζευτούν οι εθελοντές Κατοχιανοί και μη για να στολίσουν τα δικά τους Χριστούγεννα.
Η Μάστρο αγόρασε δέντρο με έξοδα του συλλόγου και του προέδρου και στόλισαν, μπράβο τους.
Το Λεσίνι και η Πεντάλοφος δεν γνωρίζω ακόμη, ελπίζω κι εκείνοι να κάνουν κάτι για τις ημέρες.
Δεν είναι το δέντρο, είναι μια μικρή νότα όλο αυτό για τη διάθεση, να αλλάξει κάτι να μην έχουμε τη συνεχή μιζέρια στο σκοτάδι.
Οι Οινιάδες 11.000 + κόσμος είναι ένα από τα θύματα του Καλλικράτη, η αποτυχία της συνένωσής τους στον μητροπολιτικό δήμο.
Τα αποτελέσματα είναι η ζωντανή απόδειξη διαχείρισης τους ως σήμερα. Δε φταίει κανένας δήμαρχος, δεν εκδικείται κανένας δήμαρχος, αλλά όταν μιλάμε για χιλιομετρικές αποστάσεις των 30 χιλιομέτρων μεταξύ της πόλεως και του τελευταίου  χωριού είναι αδύνατον να ελέγχεται αυτή η κατάσταση και το κάθε πρόβλημα. Το δημοτικό διαμέρισμα Οινιάδων μέρα με τη μέρα καταστρέφεται και ανοργάνωτο θα είναι. Δε συμμαζεύεται όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά ούτε ελέγχεται.
Με 5000 ευρώ (και είπα πάρα πολλά φυσικά) θα μπορούσε επί ένα μήνα να ήταν στολισμένος ο τόπος αλλά ακόμη και αυτό κατέστη αδύνατο.
Δε μπορεί να είμαστε η πλάτη που θα κρατάει σε επίπεδο ασφαλείας την πόλη του Μεσολογγίου την οποία σεβόμαστε και μας τιμάει ο τίτλος της Ιερής Πόλεως.
Το Μεσολόγγι μπορεί να κρατηθεί και να προοδεύσει και τιμή μας και καμάρι μας θα είναι.
Υπάρχουν όμως οι πιο πέρα, οι απόμακροι της πόλεως που συνεχίζουν την κατιούσα. Δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να αλλάξουν όλα αυτά, αλλά αν δε βρεθεί λύση ως δήμος Μεσολογγίου, τότε ας γίνουν όλες οι ενέργειες για να διαχωριστεί ο δήμος.
Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο το δέντρο αλλά η κατάρρευση του κοινωνικού συνόλου και δεν είναι μακριά να γίνουμε μύθος – παραμύθι: «ήταν κάποτε..»
Είναι το δέντρο, είναι ο καλύτερος τρόπος βίου των τοπικών κοινωνιών, είναι η απαίτηση σεβασμού και αξιών…
Αξίζει και στους Οινιαδίτες ίση αντιμετώπιση και δικαιώματα όπως σε όλους τους πολίτες.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ